joi, 30 iulie 2009

CONTROL LA ISJ



Pe parcursul acestei săptămâni (până vineri inclusiv), o echipă din Corpul de Control al M.E.C.I. (Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării) ia la puricat întreaga activitate a Inspectoratului Şcolar Argeş. Zilele trecute, reprezentanţii ministerului de resort au mai vizitat o dată această instituţie, ca să cerceteze o reclamaţie a inspectorilor şcolari generali adjuncţi Mihai Zaharia şi Paul Mustaţă, întocmită împotriva inspectorului şcolar general Gabriel Bratu.

Gura presei a dat raportul
Reprezentanţii M.E.C.I. care sunt „de serviciu” la inspectorat în această săptămână s-au întâlnit ieri cu jurnaliştii, însă au făcut cunoştinţă cu mass-media locală abia după ce s-a ţinut obişnuita conferinţă de presă, când toată lumea era pe picior de plecare. Luaţi la întrebări în ceea ce priveşte rezultatele parţiale ale controlului tematic, oamenii ministerului au insistat asupra faptului că, deocamdată, nu au ce ne comunica, ancheta aflându-se abia la început. Inspectorii ministeriali au declarat că, printre alte documente cerute pentru verificare, au solicitat şi graficul succesiunilor din funcţia de inspector şcolar general al Inspectoratului Şcolar Argeş şi că nu l-au primit până la acea oră (n.n. ora 13 a zilei de ieri). Echipa de la minister a lăsat să se înţeleagă şi faptul că n-a fost primită cu braţele deschise, probabil şi ca urmare a faptului că a căzut pe capul inspectoratului exact în timpul repartizării suplinitorilor pe posturile din învăţământul argeşean.
Apoi, rolurile s-au schimbat: inspectorii ministeriali i-au... tras de limbă pe ziarişti, dorind să afle dacă sunt probleme în relaţiile de comunicare dintre Inspectoratul Şcolar Judeţean şi presa din Argeş. Aşa au aflat, din... gura presei, situaţiile neobişnuite întâlnite la această instituţie, probabil unice în România. Adică, Inspectoratul Şcolar Argeş a fost condus, la un moment dat, de doi inspectori şcolari generali - unul fiind recunoscut de minister, iar celălalt de instanţă (n.n. este vorba despre Florin Gardin, respectiv Neculai Negoiţă vs Gabriel Bratu). Sau acelaşi Inspectorat Şcolar Argeş tulburat de atâtea schimbări la vârf a funcţionat (culmea, bine!) şi fără vreun şef cu gradul de „general”. Printre altele, a fost menţionat şi faptul că inspectoratul are, în premieră naţională, doi purtători de cuvânt.
Consilierul secretarului de stat Constantin Trăistaru şi-a luat conştiincios notiţe pe laptop. Între... două cuvinte tastate i-a lămurit pe jurnaliştii... intervievaţi că unul dintre punctele inspecţiei tematice urmăreşte inclusiv teme de comunicare, relaţii cu mass-media şi imagine.
Reprezentanţii ministerului au completat rapid acest punct. Aşa că, până vineri, au suficient timp să răsfoiască proiectele manageriale ale şefilor rotiţi la Inspectoratul Şcolar Argeş. Câte or fi puse în practică? Răspunsul, la controlul următor...
Două controale în zece zile
„Generalul” G. Bratu este mai curios decât jurnaliştii să afle rezultatul primului control, iniţiat după petiţia semnată de subalterni. Cei doi adjuncţi s-au plâns în scris ministerului de resort, între altele, că inspectorul şcolar general a schimbat, fără să-i înştiinţeze, comisia de contestaţie la titularizare şi comisia de bacalaureat, constituite de ei în conformitate cu metodologiile de concurs în perioada în care G. Bratu nu era în funcţie. În conferinţa de presă de ieri, G. Bratu a demontat acuzaţiile aduse în reclamaţie şi a spus că-şi poate chema oricând colegii în instanţă, considerându-se calomniat. G. Bratu a afirmat şi că ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, „arată un dispreţ total în ceea ce priveşte legea”, exemplificând cu faptul că a amânat nejustificat ordinul de eliberare din funcţie a fostului „general” Neculai Negoiţă, „blocându-i”, în acest fel, reinstalarea; dar în cele zece zile de când a revenit la şefia Inspectoratului Şcolar Argeş, în baza hotărârii Curţii de Apel, aceeaşi E. Andronescu s-a grăbit să-i trimită pe cap nu una, ci două echipe de control...
Sursa: Argesul