luni, 29 septembrie 2008

Maine 30 septembrie poate fi o zi mare pentru invatamant

Liderii principalelor sindicate din învăţământ au asistat la lucrările din Parlament. În plus, au înmânat aleşilor scrisori prin care să-i sensibilizeze să voteze majorarea salariilor profesorilor cu 50%. Sindicaliştii spun că Guvernul are bani pentru a acorda această majorare, însă preferă să îi cheltuiască pentru diverse servicii electorale.Federaţiile sindicale din învăţământ s-au reunit astăzi pentru a face un nou apel pentru majorarea salariilor. Sindicaliştii susţin că profesorii din învăţământul de stat au cele mai mici salarii din Europa. Profesorii sunt nemulţumiţi de mărirea cu doar 9% a salariilor, adoptată de Guvern şi care va fi aplicată de la 1 octombrie. ''La început de carieră un preparator sau asistent câştigă 250 de euro. Cine dracu vine la catedra pe atât puţini bani. Vedeţi cât e în Austria, e în jur de 2000 de euro, păi de la 250 cât mai e...'', susţine preşedintele Alma Mater, Răzvan Bobulescu.

Reprezentanţii FSLI, Alma Mater şi ai Federaţiei ''Spiru Haret'' au adresat astăzi mesaje de susţinere pentru deputaţii şi senatorii care vor susţine iniţiativa legislativă a PSD.

''Este inadminsibil să tot stăm cu jalba-n proţap la început de fiecare an ca firimiturile de creşteri să fie mâncate de inflaţie. Nu noi suntem cei care dorim bulversarea anului şcolar, nu noi dorim să stăm cu bâta la uşa guvernaţilor. Dorim să terminăm cu problema salariilor pentru a ne putea concentra pe procesul de educaţie.(...) Iniţiativa PSD reprezintă un pas pentru rezolvarea problemei salariilor'', a precizat Aurel Cornea, preşedintele FSLI.

Sindicaliştii din educaţie susţin că majorarea salarială propusă de PSD poate fi susţinută financiar. Singura problemă e că Guvernul preferă să folosească banii pentru diverse plăţi electorale, spun sindicaliştii.

''Banii există. Este o problemă de priorităţi. Se vede foarte clar în această perioadă că PNL a transformat bugetul de stat în puşculiţă de partid, în tot felul de plăţi electorale, mită electorală'', a precizat preşedintele FEN, Cătălin Croitoru.

Legea privind majorarea cu 50% a salariilor profesorilor, adoptata pe articole

Legea privind majorarea cu 50% a salariilor profesorilor a fost adoptata pe articole luni, 29 septembrie. Initiativa legislativa apartine PSD. Dezbaterile au avut loc dupa ce Guvernul a anuntat ca va majora salariile profesorilor cu 9 procente, de la 1 octombrie. Presedintele FSLI, Aurel Cornea a declarat ca initiativa legislativa a PSD reprezinta un pas pentru a rezolva o data pentru totdeauna situatia salarizariii mizere din invatamant.
Proiectul a trecut de Senat in luna aprilie si prevede ca salariile profesorilor universitari sa fie marite cu 74% si pe cele ale profesorilor din sistemul preuniversitar cu 54%.
Presedintele FSLI, Aurel Cornea a declarat ca initiativa legislativa a PSD reprezinta un pas pentru a rezolva o data pentru totdeauna situatia salarizariii mizere din invatamant.
"Este inadmisibil ca in fiecare an sa stam cu jalba in protap, dorim sa terminam cu aceasta situatie", a mai spus Cornea. R. Bobulescu a completat ca salariul unui profesor debutant este de 200 de euro.

La Piteşti se face psihoterapie pentru copii „emo“

Vineri seara, în sala de conferinţe a restaurantului Cara a avut loc o întrunire prilejuită de apariţia în Piteşti a unui cabinet psihoterapeutic. Cel care a avut acestă iniţiativă este un tânăr psiholog şi psihoterapeut care se numeşte Marinică Zoican. El a venit cu această idee în speranţa că-i poate ajuta pe cei care ar putea avea nevoie de el. Principala temă de discuţie din cadrul conferinţei de vineri a fost "Curentul Emo". Pe lângă specialişti în domeniu, ca: Tertipului Petrişor (asistent universitar), Lucian Negoiţă (psiholog-psihoterapeut) şi Cristina Negoiţă (psihologclinician specialist psihoterapeut) în sală s-au aflat şi adolescenţi. Discuţia despre copiii emo a fost foarte interesantă, mai ales că cei prezenţi au încercat întâi să înţeleagă cine sunt copiii emo şi de ce au ales ei să fie emo, şi abia apoi să îi judece. Profilul copilului emo Copilul emo are între 13 şi 19 ani, dar uneori pot fi cazuri de persoane care depăşesc 20 de ani şi se consideră emo. Este un copil deprimat, foarte sensibil, care se consideră permanent neînţeles şi se refugiază în muzică. Are tendinţe de a-şi auto-povoca răni sau chiar de sinucidere. Un copil emo este o mixtură între goth, rock şi punk. Aspectul fizic pe care îl adoptă copiii emo este unul special, culoarea negru este predominantă nu numai în vestimentaţie ci şi în machiaj, iar frizura este una specifică. O caracteristică importantă ar fi şi stilul de muzică deprimantă pe care aceşti copii îl ascultă. Ce-i de făcut cu aceşti copii emo? După alcătuirea unui profil al copilului emo, specialiştii au încercat să găsească posibila cauză care duce la aceste manifestări. Una dintre cauze ar putea fi decepţiile peste care aceşti copii nu au putut trece. Psihologii consideră că părinţii şi profesorii sunt direct responsabili de felul în care evoluează copiii emo. Părinţii din ziua de astăzi sunt din ce în ce mai ocupaţi şi nu oferă destulă atenţie copiilor lor. În schimb le oferă libertate maximă şi recompense materiale. Dar de cele mai multe ori astfel de recompense nu sunt apreciate de către copii, ei vrând să stea de vorbă cu părinţii lor, să le asculte nevoile şi să îi înţeleagă. Aşa s-a ajuns la concluzia că "emo-kid" sunt de fapt nişte copii prea sensibili. Toate aceste probleme pot fi însă uşor rezolvate cu ajutorul unui psihoterapeut. Important este să se ceară ajutorul lui. Psihoterapeuţii prezenţi la conferinţă au povestit despre cazuri reale de adolescenţi care au avut astfel de probleme şi după o perioadă de "tratament", chiar şi cei cu gânduri de sinucidere şi-au revenit. Psihoterapia ar putea fi o soluţie a problemelor pe care le au copiii emo.

duminică, 28 septembrie 2008

Demersuri Spor de Ecran


Procedura este foarte simpla pentru obtinerea sporului de ecran conform HG281/1993:
Pasul 1: Faceti o adresa catre director (profii de info, bibliotecar, informatician, operator xerox, director daca lucreaza pe PC, etc)
Pasul 2: Directorul face o adresa catre ASP. (Mergi tu cu ea nu lasa pe director!)
Pasul 3: Vine expertizare de la Medicina Muncii contra unei taxe de 80 RON, care se imparte la nr de aprobari
Pasul 4: Obtine avizul ITM pe adresa de la ASP.
Pasul 5:Fa loby ca Consiliul de Administratie sa aprobe maximul de 15%, spune-i si directorului ca si el poate obtine.
Pasul 6: Mergi la bancomat si formeaza PIN-ul. Nu uita sa retragi si cei 15%
PS. Avizarea de la ASP trebuie inoita in fiecare an. Ai documentatia atasata.

LUPTA PENTRU DREPTURILE TALE!!!

Spor 10%


Promovarea unei actiuni in instanta pentru obtinerea sporului de 10% din salariul de baza pentru conditii deosebite de munca grele, periculoase sau penibile, conform Contractului Colectiv de Munca unic la Nivel national si CCM la nivel de ramura invatamant.
ACTE NECESARE – PERSONAL NEDIDACTIC

1. COPIE XEROX B.I./C.I.
2. COPIE XEROX CARTE DE MUNCA PRIMELE 2 PAGINI SI ULTIMII 3 ANI
3. COPIE XEROX STAT PLATA (FLUTURAS) / PE O LUNA
4. COPIE XEROX CONTRACT INDIVIDUAL DE MUNCA

Model Cerere Sindicat


La solicitarea mai multor cadre didactice din zona Curtea de Arges va atasam in imagine modelul de cerere pentru aderarea la SIPA Muntenia. Dupa completare va rugam ca cererile completate sa fie trimise prin fax la numarul:0248.214331

RECENSAMANT 2008/2009



In vederea realizarii recensamantului membrilor de sindicat in anul scolar 2008/2009, rugam liderii de sindicat sa completeze tabelul din imagine. Daca au posibilitatea pot cere prin email: contactsipam@yahoo.com formatul electronic al fisierului.Odata completat acesta poate fi folosit pentru a-si usura munca la eventualele actiuni in instanta sau pentru recensamantul din anii urmatori.Cu putin mai mult efort acum, ne putem usura munca in viitor. Multumim mult!

Actiune PRIMA DE VACANTA




SIPA Muntenia promoveaza o noua cerere de chemare in judecata avand ca obiect plata primei de vacanta pe perioada 2001-2008. Modelul de tabel il gasiti in imagine.
Documentele necesare:
1. Copie cartea de munca primele 2 pagini si cu perioada aflata in litigiu
2. Copie contract de munca
3. Copie BI/CI

Mentionam ca daca persoana a lucrat in mai multe unitati scolare care tin de centre bugetare diferite, actiunea trebuie facuta pentru fiecare unitate bugetara in parte pe perioada lucrata in unitatea respectiva.

Proces Tichete de Masa






SIPA Muntenia promoveaza o cerere de chemare in judecata avand ca obiect plata sumelor de bani reprezentand contravaloarea tichetelor de masa pe ultimii 3 ani.Modelul de tabel il gasiti in imagine, care poate fi listat si completat la unitatea scolara. In ultima coloana se trec nr total de zile lucrate in perioada 1 septembrie 2005- 31 august 2008.

Cerere 100 euro model


Pentru ca pana la 1 noiembrie cadrele didactice trebuie sa faca cererea privind acordarea ajutorului de 100 euro pe anul fiscal 2009 va prezentam in imagine un model de cerere care poate fi listat, completat si inregistrat la secretariatul unitatii scolare unde va desfasurati activitatea.

Acordarea tichete cadou




Ordonanta de Urgenta 43/16 aprilie 2008 modifica articolul 24 din Legea nr 193/2006 cu urmatorul text:"Ordonatorul de credite, indiferent de modul de finantare, acorda tichete cadou, in baza legii nr.193/2006, in cadrul limitei fondurilor care se aproba prin bugetul propriu."
Readucem în atenţie Ordonanţa de urgenţa nr. 43/2008 care creeaza posibilitatea consiliilor locale de a acorda tichete cadou pentru salariaţii din învăţământul preuniversitar de stat.Este momentul in care se fac bugetele pentru anul viitor, este momentul in care trebuie sa reamintim consiliilor locale existenta acestei legi.Un model de adresa catre consiliul local gasiti in imaginea atasata.

Un profesor oradean preda jocuri logice la ora de matematica

Un profesor de matematica de la Scoala cu clasele I-VIII "Nicolae Balcescu" din Oradea a inceput sa predea copiilor, in premiera nationala, la ora de matematica, notiuni de dezlegare a jocurilor logice enigmistica internationala.
Primul "curs" optional din Romania despre jocurile logice, predat de profesorul Danut Onofrei, a fost tinut pentru elelviii din clasa a VI-a D si a VIII-a A. Seria orelor distractive care vor fi asteptate cu interes in fiecare miercuri a inceput cu... sudoku. Desigur, de la cele mai simple careuri.
Ca niciodata la vreo ora de matematica, copiii se agitau, erau cu mainile pe sus, vroiau sa iasa la tabla, ceea ce nu se intampla in mod normal. Totul era o joaca pentru ei. In fiecare ora, vor invata altceva. Daca prima zi a insemnat sudoku, vor urma bataliile navale, pictura prin cifre, careul magic si multe altele.

"Incerc sa atrag astfel copiii catre... 'limba' matematica, tinand cont ca exista o oarecare tendinta - sau teama a copiilor - de a se indeparta de matematica. Am introdus aceasta metoda de matematica distractiva cu jocuri logice prin prisma faptului ca oricum copiii sunt tentati de calculator si jocurile pe calculator, cu care sunt deja familiarizati", a declarat Onofrei.

Directorul Scolii "Nicolae Balcescu", prof. Ioan Mocanu considera ca matematica distractiva ii va face pe copii sa iubeasca mai mult matematica si poate, chiar, scoala, in conditiile unei palete diversificate de activitati educative, precum dans, sport, tabere si excursii, si cele de divertisment. "Jocurile logice, ca si materie optionala, intregesc aceasta paleta larga de activitati extracuriculare, foarte bine venite in sensul diversificarii programului. Sunt lucruri interesante pe care copiii vor sa le faca. Este foarte bine cand se imbina dorinta unui profesor inimos cu dorinta copiilor", a precizat directorul.

Stelian Radu Cacuci, presedintele Asociatiei "Logic Club" Oradea, reprezentant al Romaniei pe langa Federatia Internationala de Rebus (World Puzzle Federation), apreciaza in mod deosebit initiativa particulara a profesorului. "Metoda prinde foarte bine la copii, pe cand la adulti e mult mai greu. Probabil, generatia viitoare va fi mai aplecata catre acest domeniu al mintii, daca incep inca de pe bancile scolii. Jocurile logice se bazeaza in primul rand pe matematica, pe logica, dupa cum le spune numele, si le dezvolta foarte mult copiilor abilitatile intelectuale", a declarat Cacuci.

Centrul Acces - o initiativa de urmat

De câţiva ani de zile, în Curtea de Argeş funcţionează un centru de zi pentru copiii care au probleme materiale. Aceştia pot veni acolo pentru a-şi face temele, pentru a se juca sau pentru a lucra pe calculator. Chiar dacă a fost vacanţa de vară, cei de la centru au fost zi de zi la serviciu, iar copiii au venit şi au defăşurat activităţile specifice. Fiecare copil care vine la centru are un dosar cu actele necesare. “Acest dosar cuprinde o evaluare iniţială, un program pesonalizat de intervenţie, un program educaţional, o fişă privind comportamentul în timpul activităţilor educative şi o fişă de evaluare periodică. De asemenea, dosarul mai cuprinde şi actele părinţilor şi ale copilului”, a spus Maria Barbu, asistent social la Centrul “Acces”. Până în prezent sunt 17 copii la centru, însă mai sunt cereri depuse pe care trebuie să le semneze primarul municipiului şi apoi solicitanţii vor deveni beneficiari ai centrului. Programul este de la orele 08.00 şi până la orele 16.00.

Nici nu a inceput bine Scoala, si elevii chiulesc prin baruri

Nici nu a început bine anul şcolar, şi cei mai silitori elevi, la modul negativ vorbind, au debutat în forţă, dar nu la orele de curs ci prin baruri. În cadrul săptămînii prevenirii criminalităţii, poliţiştii piteşteni au pregătit ieri o acţiune prin mai multe baruri din oraş, aflate în apropierea unităţilor de învăţămînt.

Ofiţeri din cadrul departamentului de prevenire împreună cu agenţi de ordine publică şi poliţişti de proximitate au intrat mai întîi prin cîteva cîrciumi din cartierul Prundu, aflate foarte aproape de şcolile de zonă. Punct ochit, punct lovit. Mai mulţi adolescenţi jucau biliard, iar alţii îşi încercau norocul la aparatele de poker. Au fost mai mult decît deranjaţi de vizita oamenilor legii şi unii dintre ei chiar s-au enervat. Şi-au pus gecile în cap şi ce-a fost la gura lor nici măcar hîrtia nu suportă să transcriem. Ulterior acţiunea s-a mutat în cartierul Războieni, vizate fiind barurile de lîngă Liceul CFR. Cîţiva tineri de 18 ani savurau o bere, însă cînd au văzut cîrciuma plină de poliţişti, au tulit-o rapid. Au fost luate la întrebări două domnişoare care nici nu apucaseră să comande. Machiate, aranjate şi cu arsenalul din dotare la vedere, mai ales că aveau două bluziţe minuscule, elevele au fost ofuscate de deranj: „Ia uite, dragă, nu mai avem voie să bem un suc. Dar ce am făcut rău? Hai că e culmea!“. Nu aţi făcut nimic, fetelor, dar poate că părinţii voştri credeau că sînteţi la şcoală, în timp ce voi frecventaţi sala de curs în care se ascultau la maxim manele. Ultimul popas al poliţiştilor a fost într-un bar din centrul oraşului şi recolta de aici fiind destul de bogată. În total au fost duşi la secţii şi identificaţi 18 elevi din cadrul a cinci unităţi de învăţămînt din oraş. Adolescenţii cu vîrste cuprinse între 16 şi 18 ani absentau nemotivat de la ore, drept pentru care poliţiştii au făcut note informative către conducerea şcolilor unde învaţă. Totodată au fost anunţaţi şi părinţii. Acţiunea de ieri s-a vrut a fi un semnal de alarmă pentru că elevii care chiulesc şi frecventează barurile riscă să fie tentaţi de alcool sau droguri.

În România, aproape fiecare clasă de elevi are câte un copil hiperkinetic

În România, aproape fiecare clasă de elevi are câte un copil hiperkinetic - cel puţin aşa susţin reprezentanţii inspectoratelor şcolare, dar şi profesorii. Cei mai mulţi elevi hiperkinetici sunt catalogaţi ca neastâmpăraţi şi agitaţi. În realitate, este vorba de ceva mult mai grav - o afecţiune care poate duce la adevărate scandaluri în clase. Este şi cazul unei şcoli din Braşov, unde în această săptămână, părinţii şi-au scos de la ore copiii, care s-au plâns că au un coleg insuportabil.
Hiperkinezia este un sindrom care apare în special la băieţi. Copiii nu sunt atenţi, nu se pot concentra, au un comportament deviant şi sunt mereu agitaţi. E şi cazul unui băieţel din Braşov pe care Inspectoratul Şcolar l-a mutat de câteva ori din şcoală în şcoală. Cum se comporta el ne povesteşte părintele unei fetiţe din aceeaşi clasă.
Profesorii s-au obişnuit şi ei cu astfel de copii.

"Două minute nu stă în bancă, în permanenţă se plimbă printre bănci, atrage atenţia la ceilalţi, îi deranjează", a declarat învăţătoarea Maria Popescu. Dascălii fac eforturi să-i integreze pe aceşti copii în colective.
"La nivelul claselor I-IV, aceşti copii sunt monitorizati permanent şi cu ei se lucreaza mai uşor. Încetul cu încetul ajungem cu ei la o înţelegere", a precizat Cornelia Bucur, directoare şcoală.

Psihologii spun însă că pentru astfel de copii, mutarea din şcoală nu face decât să le agraveze starea afectivă.

"Profesorii trebuie să cunoască mai mult despre acest fenomen, trebuie create clase speciale pentru aşa ceva, cu un număr mic de copii, cu program redus, cu o curiculă specială", a menţionat psihologul Adrian Badea.
În România nu există nici o şcoală specială pentru copiii hiperkinetici.

A început lupta pentru un loc în căminele studenţeşti

Fierbere în marile centre universitare, pentru că studenţii au pornit în cursa pentru un loc în cămin. Ţinta este greu de atins în condiţiile în care locurile de cazare sunt insuficiente.
Pentru mulţi studenţi, anul universitar începe cu stângul. Locurile de cazare din cămine sunt mult mai puţine faţă de numărul cererilor. În toată ţara sunt 110.000 de locuri de cazare, în timp ce numărul studenţilor este de 155.000.
De exemplu, la Universitatea Politehnică din Bucureşti, pe 13.000 de locuri din cămin se luptă 22.000 de tineri.
''Cu siguranţă cea mai gravă situaţie este în Bucureşti. Un student din şase primeşte loc la cămin. Cei 60.000 de studenţi care nu primesc loc în cămin probabil fie părăsesc facultate, fie recurg la acele abateri de la etica universitară prin a-şi cumpăra un loc'', susţine preşedintele Uniunii Naţionale a Studenţilor din România, Gabriel Petre.
Reprezentanţii Universităţii Politehnice Bucureşti susţin că în acest an nu vor fi probleme la cazare, astfel că majoritatea studenţilor care au făcut cerere de cazare vor primi un loc în cămin.
''În proporţie de 99% dintre cei care au făcut cerere vor primi loc în cămine. Excepţie fac cei care au probleme comportamentale, sau cei cu restanţe'', a precizat Mircea Costoiu, director general UPB.
Şi la Cluj-Napoca, cererea este dublă faţă de posibilitatea de cazare. La Universitatea de Vest din Timişoara, peste 2.000 de studenţi din cei 5.000 vor fi nevoiţi să-şi caute gazdă. Lupta pentru un loc în cămin este justificată, pentru că acesta costă de şapte ori mai puţin decât chiria pe lună într-o garsonieră. Chiar şi dacă mai mulţi tineri pun bani mână de la mână pentru a închiria o locuinţă, tot vor plăti cam de patru ori mai mult decât în cămin.

vineri, 26 septembrie 2008

PEDAGOGIA MIŞCĂRII


Eveniment didactic:http://www.didactic.ro/stiri-nid_6937-proiect-national-pedagogia-miscarii-kin-ball-un-sport-nou
Corpul nostru are nevoie de mişcare ; este făcut pentru aşa ceva. Daca nu ne miscam destul, putem dezvolta diverse maladii. Iata de ce am luat hotararea sa lansam in scoala romaneasca noul sport numit KIN-BALL.
KIN-BALL ofera un numar infinit de situatii gata sa-i facă pe jucatori sa fie in miscare pe toata durata jocului. Putem spune, fara exagerare, ca sportul KIN-BALL este miscarea in sine, este chintesenta pedagogiei miscarii fondata, la rândul ei, pe un demers sportiv la indemana tuturor, indiferent de vârsta (copii, adolescenti, tineri sau adulti), cu aplicaţii deosebit de pertinente in materie de educaţie. Pedagogia miscarii îi ajuta pe absolut toti jucatorii in comportamentul lor general şi îi determina totodata să se întrebe asupra importantei relatiei cu corpul in educatie, in general. Pedagogia miscarii ne invită pe toti la activitate fizica şi la competiţie. Sportul KIN-BALL provoaca la competitie, dar nu genereaza stres : este singurul sport in care se intâlnesc pe teren 3 echipe in acelasi timp.
Vrei să cunoşti şi să practici un sport nou, amuzându-te în acelaşi timp ? Atunci, urmează-ne !
Proiect realizat de profesor Nicolae-Florentin Petrişor, preşedinte Europe Maman, Asociatia Generala a Micilor Cetateni Europeni.Partener la proiect: SIPA Muntenia

Lovitura de teatru:Gabriel Bratu este din nou inspector scolar general la ISJ Arges


http://www.argestv.ro/stiri_bratuseintoarce.html
La mai bine de un de la demiterea sa de la conducerea Inspectoratului Scolar, Gabriel Bratu se intoarce in institutia pe care a condus-o. Si nu oricum, ci in calitate de sef al invatamantului argesean, gratie unor hotarari ale instantelor judecatoresti care ii dau dreptate fostului si actualului inspector scolar general. Pe baza deciziilor obtinute in justitie, Gabriel Bratu si-a reintrat joi, 25 septembrie, in atributii, in acelasi timp, fiind desemnat candidatul oficial al PD-L Arges, pe colegiul de Senat Mioveni-Stefanesti.
"M-am intors oficial ca inspector scolar general la ISJ Arges, in urma unor decizii luate de instantele judecatoresti. Nu ma feresc s-o spun, am fost demis in urma unor abuzuri grosolane, puse la cale de niste oameni care au tinut cu tot dinadinsul sa ma vada afara din sistem. Primul ordin de demitere a fost anulat de Inalta Curte de Casatie si Justitie, de asemenea si calificativul „nesatisfacator" primit in urma controlului ordonat de Ministerul Educatiei. Cel de-al doilea ordin de demitere a fost anulat inca din vara de catre Curtea de Apel Pitesti. Mai exact, joi, 25 septembrie, Inalta Curte de Casatie si Justitie a suspendat cel de-al doilea ordin de demitere pana la solutionarea pe fond a cauzei, care poate dura chiar si 5-6 luni. Hotararea este oricum executorie de drept si chiar daca Ministerul Educatiei face recurs, aceasta nu este suspendabila. Astfel, legal si oficial sunt noul inspector scolar general", a declarat Gabriel Bratu.
Florin Gardin se va întoarce la catedră sau va rămîne inspector la învăţătoriÎn jurul prînzului, Gabriel Bratu a venit la Inspectorat. A urcat grăbit treptele şi a intrat în fostul birou care vreme de aproape un an de zile a fost ocupat de Florin Gardin. Îmbrăcat la patru ace şi cu zîmbet larg a cerut să fie convocaţi şi cei doi inspectori generali adjuncţi, pentru că are de comunicat ceva foarte important. I s-a respectat dorinţa, însă toată acţiunea s-a mutat în biroul alăturat, ocupat de inspectorii adjuncţi Anca Barbu şi Mihai Zaharia. Gabriel Bratu ocupa locul din capătul mesei, semn că şi-a reintrat în drepturi. Chiar dacă s-ar fi crezut că vestea îi va lăsa fără replică pe cei trei inspectori, nu a fost deloc aşa. Florin Gardin a mărturisit că dacă va dori „Generalul“, va rămîne în instituţie, ca inspector la învăţători, iar dacă nu, se va retrage la catedră. „Să fie clar, eu nu voi rămîne cu forţa în această instituţie. Nu este nici o tragedie, oricum nu este atît de uşor să fii inspector. Nu are nici o importanţă dacă plec“, a mai spus Gardin. Nici Anca Barbu, cea cu care Bratu a avut nenumărate dispute, nu a părut afectată: „Eu sînt omul care respectă legea. O hotărîre judecătorească definitivă şi irevocabilă nu poate fi contestată. Eu sînt dispusă să colaborez, asta şi dacă dînsul va fi de acord. Am demarat în învăţămîntul argeşean nişte proiecte pe care aştept ca domnia sa să mi le susţină. Aşa cum i-am spus şi domnului „General“ Bratu, cît timp voi lucra în această instituţie îmi voi face datoria aşa cum trebuie“.
Anca Barbu şi Mihai Zaharia ar putea rămîne adjuncţii lui BratuÎntrebat dacă vrea să îşi schimbe echipa, Gabriel Bratu nu a dat de înţeles că l-ar deranja actuala formulă: „Sînt dispus să discutăm, vreau ca toată lumea să fie mulţumită, împăcată, iar instituţia să funcţioneze la fel de bine ca pînă acum. Nu am nimic împotrivă. Vreau doar să ne putem pune de acord în toate aspectele pentru ca lucrurile să funcţioneze normal“. De asemenea, „Generalul“ nu a avut nimic de obiectat nici în privinţa adjunctului Mihai Zaharia.
http://www.observatorargesean.ro/index.php/actualitate/administratie/3552-gabriel-bratu-s-a-reintors-la-inspectoratul-scolar.html


Sursa:ArgesNEWS

joi, 25 septembrie 2008

26 Septembrie-Ziua Mondiala a Contraceptiei,


Aproximativ 29.000 de romance devin mame, in fiecare an, inainte sa implineasca varsta de 19 ani in timp ce 18.000 aleg sa faca avort.Potrivit datelor statistice prezentate de Societatea de Educatie Contraceptiva si Sexuala (SECS), in fiecare an se inregistreaza in jur de 500 de nasteri la fete sub 15 ani, informeaza Newsin.
In 2005, Romania era pe locul II in Europa dupa numarul mamelor mai tinere de 19 ani, pe primul loc fiind Marea Britanie, cu 50.000 de nasteri la respectiva categorie de varsta. Tot in 2005, la grupa de varsta 15-19 ani, s-au inregistrat aproape 18.000 de intreruperi de sarcina legale, ceea ce inseamna aproximativ 10% din totalul avorturilor din acel an.Datele statistice prezentate de SECS mai arata ca peste un sfert dintre tinerii intre 15-24 de ani nu au folosit metode de contraceptie la primul contact sexual.Vineri, cu ocazia Zilei Mondiale a Contraceptiei, SECS va organiza activitati de informare pentru adolescenti, in Bucuresti si alte cinci orase din tara, sub mesajul "Traieste-ti viata inainte sa ti-o complici".

Patru scoli reabilitate cu fonduri europene


Consiliul Judeţean Argeş a finalizat implementarea proiectului «Condiţii decente pentru actul educaţional în învăţământul argeşean prin reabilitarea a 4 unităţi şcolare» cu sprijinul Uniunii Europene în cadrul Programului Phare 2003/CES/Infrastructura regională şi locală/Inundaţii, desfăşurat pe durata a 25 luni de la semnarea contractului de grant nr. 7882/3/2006, respectiv iulie 2006 - august 2008. Obiectivul general al proiectului a fost acela de a acorda asistenţă imediată comunităţilor locale afectate de inundaţiile din vara anului 2005, în vederea normalizării condiţiilor de învăţământ în unităţile şcolare afectate. Dispunând de un buget de 900.000 euro, pentru activitatea de reabilitare/reconstrucţie a fost alocată suma de 843.000 euro, diferenţa de 57.000 euro fiind destinată cheltuielilor cu elaborarea documentaţiilor tehnice, audit, supravegherea lucrărilor şi publicitate. Finalizarea proiectului s-a concretizat prin reabilitarea a 3 unităţi şcolare: Colegiul National « Dinicu Golescu » Câmpulung, Şcoala generală Nr. 1 «Carol I» Curtea de Argeş, Grădiniţa nr. 4 Curtea de Argeş şi reconstrucţia Grădiniţei Gălăşeşti - comuna Budeasa. Beneficiarii directi ai proiectului vor fi cei 1720 preşcolari şi elevi care frecventează unităţile de învăţământ menţionate, cele 150 de cadre didactice şi personalul auxiliar din aceste unităţi şcolare şi autorităţile administraţiei publice locale în proprietatea cărora se află aceste clădiri.

Elevii silitori din mediul rural vor învata pe banii statului la oras

Pe 15 septembrie, peste 1.000 de elevi săraci, dar capabili de performanţă, de la ţară ar fi trebuit să înveţe în liceele de prestigiu din marile oraşe aşa cum spune Legea 32/2008. Acest lucru nu s-a întâmplat din cauza încetinelii cu care s-a realizat metodologia de aplicare a legii. Deşi aceasta a fost aprobată pe 29 august de către Ministerul Educaţiei, în acest moment, procesul de selecţie a elevilor absolvenţi de clasa a IV-a este în desfăşurare. Majoritatea inspectorilor spun că la 1 octombrie elevii vor ajunge în şcolile bune de la oraş.Conform metodologiei, condiţiile principale de selectare a elevilor sunt veniturile situate sub o treime din salariul de bază minim brut pe ţară ale fiecărui membru al familiei şi rezultatele foarte bune la învăţătură ale elevului. Anual, vor fi selectaţi câte 25 de elevi din fiecare judeţ, înscrişi în clasa a IV-a sau absolvenţi ai clasei a IV-a. Aceştia vor susţine teste de măsurare a coeficientului de inteligenţă, teste pentru aptitudini speciale, de personalitate sau de creativitate.
Părinţii vor decide pentru copii
Potrivit legii, părinţii/tutorii legal instituiţi ai elevului sunt de acord cu participarea la activitatea de selecţie şi, în ipoteza selecţionării, cu şcolarizarea copilului lor într-o unitate de învăţământ de prestigiu, stabilită de Înspectoratul Şcolar. Şcolile şi liceele unde vor studia elevii vor fi selectate de comisii judeţene. Acestea trebuie, în primul rând, să aibă rezultate foarte bune, să dispună de internat, cantină şi pedagog şcolar, cabinete şi laboratoare specializate, bibliotecă şi sală de sport. Dacă şcolile alese nu vor avea internat şi cantină, inspectoratul va trebui să găsească alte spaţii. Pentru aceia care manifestă aptitudini speciale pentru anumite discipline, inspectoratul va trebui să aleagă şcoli sau licee vocaţionale. Până în acest moment, nu s-a stabilit cuantumul bursei acordate de guvern pentru elevii capabili de performanţă.

Steag Verde pentru Liceul Iulia Zamfirescu Mioveni


Astăzi, între orele 8.30 - 13.00, va avea loc etapa finală de evaluare, din cadrul programului ,,Eco-Şcoală“. Liceul Teoretic „Iulia Zamfirescu“ din Mioveni şi şcolile nr. 8 şi nr. 2 din Piteşti vor primi „Steagul verde“ şi statutul de „Eco-Şcoală“. Această etapă este realizată în şcoli de o comisie de evaluare alcătuită din reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean şi ai Agenţiei de Protecţie a Mediului.
De asemenea, la eveniment va fi prezentă şi Cornelia Dincă, reprezentant al Coordonatorului Naţional al Programului Eco-Şcoala. Comisia de evaluare va analiza dacă cele şapte elemente esenţiale ale programului au fost puse în practică de unităţile de învăţămînt, după care va realiza un raport care va permite Biroului Naţional Eco-Şcoală să decidă dacă va acorda sau nu „Steagul Verde“. Acesta este un premiu simbol acordat şcolilor care implementează cu succes programul recunoscut la nivel naţional.

Mesaje graffiti impotriva delincventei juvenile

În cadrul săptămînii prevenirii criminalităţii, poliţiştii argeşeni au organizat ieri un concurs de graffiti la care au luat parte elevii Liceului „Dinu Lipatti“ din Piteşti. Primăria le-a pus la dispoziţie participanţilor zidul de la intrarea în Expo-Parc şi timp de mai multe ore 16 elevi au executat desene graffiti cu tema «Mesajul meu graffiti împotriva delincvenţei juvenile”.

S-au folosit peste 60 de tuburi de vopsea specială şi mesajele se referă la libertatea de expresie, religie, la dependenţa pe care o dau drogurile, la libertatea în sine. Profesoara Anca Giurea s-a arătat extrem de încîntată de lucrările elevilor săi şi a spus că desenele graffiti sînt o altă formă de exprimare, iar în alte ţări există zone exclusiv folosite de artiştii de graffiti. Deocamdată însă la noi astfel de desene sînt văzute în continuare ca o formă de vandalism şi nu ca o expresie a artei. Elevii au cîştigat simpatia primarului Tudor Pendiuc, care a stat de vorbă cu fiecare echipă în parte şi a cerut lămuriri legate de semnificaţia mesajelor. Edilul a apreciat că liceenii au făcut o treabă bună şi le-a spus că este posibil ca anul viitor, de Simfonia Lalelelor, să le mai pună la dispoziţie un zid din oraş.

Expozitie în holul Bibliotecii Judeţene

Ieri, la Biblioteca Judeţeană Argeş „Dinicu Golescu“ a avut loc vernisajul unei expoziţii în memoria profesorului universitar doctor Dan Horia Mazilu. Profesori ai Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii din Piteşti, lectorul universitar doctor Adrian Sămărăscu şi profesorul universitar Mircea Bârsilă, dar şi directorul bibliotecii judeţene, Octavian Sachelarie, au vorbit despre omul şi profesorul Dan Horia Mazilu. Tot ieri a avut loc şi lansarea cărţii „Limbă şi li-teratură. Repere identitare în context european.“ Cartea a fost lansată cu prilejul Congresului Internaţional al Facultăţii de Litere şi cuprinde scrieri de specialitate. În holul bi-bliotecii, pe tot parcursul săptămânii vor fi expuse cărţi ale profesorului Dan Horia Mazilu şi a altor profesori din cadrul Facultăţii de Litere din Piteşti.

Scoli neautorizate sanitar

250 de unităţi de învăţământ neautorizate sanitar au fost controlate de către Inspecţia Sanitară de Stat până la începerea noului an şcolar. Dintre acestea, 125 nu aveau apă rece, 60 aveau săli de clasă necorespunzătoare, pereţi şi tâmplărie deteriorată, 30 de unităţi de învăţământ aveau mobilierul stricat şi grupul sanitar nefuncţional. În luna septembrie existau 438 de unităţi fără autorizaţie sanitară de funcţionare, din totalul de 891 existente. „De vreo 20 de zile, nu am înregistrat decât, maxim, 20 de soli-citări pentru autorizaţie. Nu ar trebui să funcţioneze aceste şcoli şi grădiniţe fără autorizaţie, iar procentajul este foarte mare al acestor unităţi“, a specificat Rocsana Marinescu, directorul general al ASP Argeş.
Elevii din Costeşti merg doar 2 ore la şcoală pentru că nu au toaletă
Aura Copciag, inspectorul şef al Inspecţiei Sanitare de Stat ne-a enume-rat unităţile şcolare la care s-au întâlnit cele mai mari probleme, în urma controlului efectuat înainte de începerea noului an şcolar:
# Şcoala cu clasele I - VIII „Zorile“ Costeşti - grup sanitar nefuncţional, tencuiala căzută, nu exista apă rece curentă. S-a suspendat activitatea acestei unităţi şcolare la data de 16 septembrie. Şcoala are 180 de elevi. Deşi activitatea a fost suspendată, încă mai funcţionează această şcoală, pe o perioadă de 2 ore/zi. „Pentru că şi aceşti copii trebuie să înveţe, până îşi refac grupurile sanitare, elevii vor sta 2 ore la şcoală, deoarece timpul le-a fost limitat, astfel încât să nu aibă nevoie să meargă la toaletă“, a specificat Rocsana Marinescu. La jumătatea lunii octombrie există o solicitare de recontrol din partea unităţii de învăţământ, pentru a fi pusă din nou în funcţiune;
# Şcoala „Pârvu Roşu“ Costeşti, cu clasele I - VIII;
# Şcoala cu clasele I - IV Mălureni;
# Şcoala cu clasele I - VIII Slătioarele - pereţii deterioraţi, grup sanitar nefuncţional;
# Şcoala cu clasele I - VIII Cotmeana;
# Şcoala cu clasele I - VIII Ursoaia;
# Şcoala cu clasele I - IV Pietroşani - tâmplărie şi pereţi deterioraţi, grup sanitar nefuncţional. Amendă de 1000 lei pentru neremedierea deficienţelor în termenul acordat.
„Am notificat Primăria şi ISJ să nu mai fie deschisă această şcoală“
„Şcoala cu clasele I - IV, cu grădiniţă, din satul Drăgoleşti, comuna Cotmeana are o sală de clasă cu 8 elevi, în clasele I - IV şi 10 copii în cadrul grădiniţei. Această unitate avea o singură sursă de încălzire, o sobă, care şi aceasta era dărâmată, iar fumul trecea dintr-o clasă într-alta. Grupul sanitar al clădirii era deteriorat, nevidanjat şi neigienizat. „Aceasta va putea rămâne închisă defi-nitiv. Deja am notificat Primăria şi Inspectoratul Şcolar ca să nu mai fie deschisă“, a menţionat Rocsana Marinescu.
# Toate şcolile din comuna Lunca Corbului;
# Şcoala cu clasele I - IV, din Mârgia - fără apă rece, grup sanitar neigienizat, săli de clasă deteriorate;
# Toate şcolile din comuna Popeşti - grup sanitar nefuncţional, vechi, construcţie din scândură în curtea unităţii, săli neigienizate.

Sursa: Ziarul TOP,Joi, 25 Septembrie 2008

Profesor în grevă în faţa Inspectoratului Şcolar

Doru Nanciu, un fost profesor suplinitor de la Liceul de Chimie, din Piteşti, cu vechime de 5 ani în învăţământ, a stat ieri în faţa Inspectoratului Şcolar Judeţean, pe motiv că face greva foamei, dacă nu va primi ore în învăţământ.
Nu a primit ore, deoarece a primit cel mai slab calificativ
Profesorul Nanciu nu are niciun grad didactic în învăţământ şi a obţinut nota 7 la examenul de suplinitor din anul 2006. Încă de atunci a fost suplinitor pe postul de chimie industrială, singurul loc disponibil din Piteşti, mai existând un alt post în Câmpulung. Potrivit unor informaţii oferite de către Anca Barbu, inspectorul adjunct al Inspectoratului Şcolar General, Doru Nanciu a obţinut calificativul nesatisfăcător. „Nu i s-a putut aproba solicitarea de continuitate, din moment ce el nu a obţinut calificativul foarte bine, cum era regula“, a explicat Anca Barbu. Conducerea Inspectoratului a oferit soluţii profesorului disperat, însă acesta a refuzat propunerile. I s-a oferit un post, cu jumătate de normă, la ca-tedra de maistru ori ca suplinitor la materiile de fizică - chimie, la şcoli din mediul rural. Din spusele Ancăi Barbu, profesorul grevist are 5 procese înregistrate cu cei din conducerea Şcolii de Chimie.
A renunţat să ofere detalii, pentru a nu-i supăra pe cei din învăţământ
Deşi am încercat să discutăm cu profesorul grevist, acesta a refuzat să vorbească. A aşteptat minute în şir cu o pancartă atârnată de gât, pe care scria „Jos mafia din învăţământ“, în speranţa că pro-blemele i se vor rezolva. Părând nehotărât, profesorul îşi ţinea 5 minute pancarta la gât, apoi renunţa la a mai o purta, şi tot aşa, pe o perioadă mai lungă de timp. „Nu vreau să discut acum nimic, pentru că nu vreau să se supere cei din învăţământ pe mine, vă spun mâine tot, dacă nu se va rezolva nimic“, au fost singurele lui cuvinte pe care ni le-a adresat.
Sursa: Ziarul TOP

miercuri, 24 septembrie 2008

Legea privind majorarea salariilor profesorilor cu 50% va fi dezbătută săptămâna viitoare


Preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, a dat asigurări că proiectul legii privind majorarea cu 50% a salariilor cadrelor didactice va intra săptămâna viitoare în dezbaterile plenului, în regim de urgenţă, au anunţat marţi sindicaliştii din învăţământ."Legea va fi discutată, cu siguranţă, săptămâna viitoare, iar în cazul în care nu va fi adoptată, vom trece la proteste, care înseamnă inclusiv grevă generală", a declarat, pentru NewsIn, Aurel Cornea, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) - unul dintre sindicatele care au participat la discuţiile cu Bogdan Olteanu.
Premierul Tăriceanu a anunţat, săptămâna trecută, la finalul unor consultări cu liderii PSD, că salariile cadrelor didactice vor creşte cu 9%, de la 1 octombrie, aşa cum era prevăzut în programul de majorare a salariilor pe anul în curs.
La începutul lunii aprilie, senatorii au aprobat un proiect de lege propus de PSD, prin care salariile profesorilor universitari ar urma să crească cu 74%, iar ale celor din sistemul preuniversitar - cu 54%. Potrivit proiectului, majorarea se aplică retroactiv, începând cu 1 ianuarie 2008.

Sursa: NewsIn

luni, 22 septembrie 2008

A început înscrierea elevilor în programul social „Bani de liceu”

Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului derulează şi în anul şcolar 2008-2009 programul social „Bani de liceu”. Ajutorul, în cuantum de 180 de lei lunar, se acordă pe bază de cerere formulată de elevi, cu autorizarea reprezentanţilor legali, înregistrată în intervalul 15 septembrie - 1 octombrie 2008, la unitatea de învăţământ la care aceştia sunt înscrişi.
Beneficiarii Programului naţional de protecţie socială „Bani de liceu” sunt elevii care urmează, la cursuri de zi, liceul sau învăţământul profesional, şcoala de arte şi meserii şi anul de completare, aflaţi în întreţinerea familiilor al căror venit brut lunar pe membru de familie, realizat în ultimele 3 luni anterioare depunerii cererii este de maximum 200 lei. De asemenea, pot depune cereri şi elevii care beneficiază de o măsură de protecţie sau se află sub tutelă sau curatelă, dar în aceleaşi condiţii de venit.
Calendarul de desfăşurare a programului este următorul: 15 septembrie - 1 octombrie: depunerea cererilor, 1 - 18 octombrie: evaluarea eligibilităţii cererilor depuse de către comisiile locale; 28 octombrie: afişarea pe Internet (http://banideliceu.edu.ro/) a listei beneficiarilor; 29 octombrie - afişarea în fiecare unitate de învăţământ a listei beneficiarilor, 28 octombrie - 2 noiembrie: depunerea contestaţiilor; 2 - 6 noiembrie: rezolvarea contestaţiilor. Bugetul alocat de MECT pentru anul şcolar 2008 - 2009 este de 236.811 mii lei.
În cazul unor situaţii speciale, comisiile de acordare a sprijinului financiar organizate la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ au obligaţia să sesizeze Inspectoratele de Poliţie şi autorităţile administraţiei publice locale, în vederea cercetării şi verificării acestora. Astfel, în cazul în care există sesizări scrise privind depunerea unor declaraţii false referitoare la nivelul venitului brut lunar, comisiile vor anunţa Inspectoratul de Poliţie, vor bloca acordarea ajutorului financiar şi vor întreprinde demersurile legale pentru recuperarea ajutorului financiar acordat ilegal.

joi, 18 septembrie 2008

ANUNT IMPORTANT


In atentia liderilor din unitatile scolare,

Vineri,26 septembrie 2008 de la orele 14.30 va avea loc( in incinta cantinei de langa ISJ) Colegiul Liderilor. Va rugam sa aveti la dvs. documentele necesare pentru decontarea transportului, daca este cazul.

miercuri, 17 septembrie 2008

Generarea automata a orarului scolar, la un clik distanta

Scolile care au fost dotate cu laboratoare informatice in cadrul programului SEI, beneficiaza gratuit de aplicatia aSc Orare.

aSc Orare este o aplicatie intuitiva si extrem de usor de utilizat, ce ofera un instrument eficient pentru reducerea timpului pe care il presupunea pana acum, crearea unui orar clasic. Informatiile referitoare la materiile scolare, clase, profesori, etc. devin acum accesibile, usor de urmarit si de modificat.
Programul de generare automata a orarului aSc este integrat cu platforma AeL disponibila in toate laboratoarele dotate in cadrul Programului SEI.
Pentru a putea utiliza generatorul de orar este necesar ca datele din ASM (AeL School Manager) referitoare la elevi, profesori, sali de clase sa fie complete deoarece acestea sunt preluate automat de aplicatia aSc Orare.

Grafica atractiva si meniul intuitiv care poate fi accesat extrem de usor, fara a necesita cunostinte avansate de utilizare a calculatorului, permit ulterior actualizari ale disciplinelor de studiu, salilor de clasa, profesorilor, intervalului orar pe zile, etc.

Datorita faptului ca datele sunt preluate automat din ASM, programul de generare a orarelor este util atat scolilor mici cat si celor cu sute si chiar mii de elevi si profesori permitand o gestionare si organizare eficienta a unitatilor de invatamant.
Cu ajutorul aSc Orare, generarea automata a orarului scolar devine astfel o activitate accesibila si necomplicata indiferent de gradul de complexitate al unitatii de invatamant.

Aplicatia poate fi utilizata de toate scolile care au fost incluse in programul SEI – Sistem Educational Informatizat.
Inregistrarea aplicatiei aSc Orare este gratuita si se realizeaza foarte usor. Reprezentantii scolii trebuie sa trimita un e-mail la adresa ael@portal.edu.ro, cu subiectul “cod orar”, in care sa specifice numele unitatii scolare, localitatea si judetul.

Parerea sindicatelor despre marirea de la 1 octombrie

Reprezentanţii sindicatelor din învăţământ susţin că nici măcar nu este vorba de o mărire acordată cu atâta mărinimie de autorităţi, ci de fapt, majorarea de 9% reprezintă indexarea prevăzută deja în lege.

''Ordonanţa 11, prevede acordarea unor indexări de 6, respectiv 9% de la 1 aprilie şi 1 octombrie. (...) Nouă, cadrelor didactice, pentru că suntem numai 400.000 la urne, şi nu cinci milioane ca pensionarii, în loc să ne dea indexarea de 9% de la 1 octombrie ne-o dă de la 1 noiembrie'', a precizat Aurel Cornea, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI).

Sindicaliştii au atacat şi moţiunea simplă pe educaţie prezentată, marţi, în Parlament PSD, considerată doar o încercare de a câştiga capital electoral, înainte de alegeri.

''Îi avertizăm pe domnul Geoană şi pe domnul Tăriceanu că va veni ziua scadentă de 30 noiembrie, când aceste 400.000 de cadre didactice vor avea un cuvânt greu de spus la alegeri'', a ameninţat Marius Nistor, preşedintele executiv al Federatiei Spiru Haret.

Federaţia Sindicală "Spiru Haret" şi Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) consideră că majorarea salariilor profesorilor cu doar 9% este rezultatul unui troc politic între PSD şi PNL şi cer ca lefurile cadrelor didactice să fie mărite cu 50%.

Federaţia Educaţiei Naţionale (FEN) solicită parlamentarilor PSD, care au propus proiectul de lege privind majorarea cu 50% a salariilor profesorilor, să-şi exprime public opiniile faţă de poziţia lui Mircea Geoană, care este de acord cu o majorare de doar 9%, de la 1 noiembrie.

În plus, FEN îl acuză pe preşedintele Camerei Deputaţilor pentru că ar fi blocat proiectul aprobat, în aprilie, de Senat. "Îl asigur pe domnul Bogdan Olteanu că nu o să mai reuşească să prindă un loc de parlamentar, dacă nu va da curs cererii noastre", a afirmat preşedintele FEN, Cătălin Croitoru.

Şi Federaţia "Spiru Haret" ameninţă cu sancţionarea politicienilor la alegerilor locale, dacă salariile cadrelor didactice nu vor fi majorate cu 50%. "Îi avertizăm că 30 noiembrie 2008 va fi ziua în care vom evalua cu discernământ poziţia politicienilor noştri faţă de învăţământ şi salariaţii săi, iar rezultatele vor fi puse în urnele de vot", spune preşedintele federaţiei, Gheorghe Isvoranu.

Va invitam la Târgul de Carte Şcolară "Gaudeamus"

Elevii şi profesorii pot cumpăra materiale didactice la preţuri reduse de la Târgul de Carte Şcolară "Gaudeamus", deschis în perioada 17-28 septembrie, la Casa Radio.
La târg se găsesc manuale şcolare, culegeri, antologii de comentarii, lecţii pe suport multimedia şi ghiduri pentru profesori.

Preţurile se situează între 10 şi 25 de lei, pentru manualele şcolare, şi între şapte şi 40 de lei, pentru îndrumarele pedagogice, potrivit NewIn. Antologiile de texte din scriitorii studiaţi costă şase lei.

Profesorii au la dispoziţie, şi în acest an, 100 de euro de la Ministerul Educaţiei, pentru cumpărarea de materiale şcolare.

Târgul de Carte Şcolară "Gaudeamus" este organizat de Radio România, în colaborare cu Uniunea Editorilor din România.

Pe noi cine ne mai invata

Peste 400 de profesori din Bistriţa-Năsăud şi-au luat la începutul acestui an şcolar, concedii fără plată sau au intrat în concedii de maternitate, îngreunând astfel procedura de ocupare a posturilor din şcolile judeţului.
Inspectorul şcolar Octavian Biriş, care răspunde de resurse umane în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud susţine că orice cadru didactic poate să-şi ia concediu fără plată până la trei ani pentru efectuarea unor studii. Biriş a precizat însă, că profesorii iau aceste decizii chiar în 15 septembrie, deşi în mod normal, ar trebui să anunţe conducerile şcolilor despre intenţiile lor până în luna mai, pentru ca aceste posturi să poată fi ocupate conform legii.
"Este foarte greu să aflăm cine va intra în concediu de maternitate, dar măcar cei care îşi iau concedii pentru studii ar putea să anunţe fiindcă ne trezim că a început şcoala şi profesorul nu se prezintă la serviciu fiindcă vine cu cerere de concediu la noi", a spus Biriş, care a adăugat că nu va mai aproba nicio cerere în acest sens care nu este avizată de directorul şcolii.

Pe ultima sută de metri înainte de începerea anului şcolar, ISJ mai avea peste o sută de catedre vacante care nu au fost dorite nici de pensionari, nici de necalificaţi

Ministrul Educatiei=Ministrul Gafelor


Guvernul a anunţat, într-un comunicat de presă, că dintr-o eroare, s-a înţeles că cea de-a doua majorarea a salariilor profesorilor se va aplica începând cu 1 noiembrie.

Astfel, Executivul va respecta calendarul stabilit la negocierile purtate cu sindicatele din educaţie. Potrivit negocierilor, majorările salariale din învăţământ se vor desfăşura conform calendarului stabilit, respectiv de la 1 aprilie şi de la 1 octombrie.
Cu toate acestea, profesorii sunt revoltaţi că Guvernul le oferă o creştere salarială de numai 9%.

Colegiul National al liderilor

Astazi domnul profesor Adrian VOICA, presedintele SIPA Muntenia participa la intalnirea Colegiului Naţional al Liderilor FSLI, care are locla sediul federaţiei din Bucuresti.
Printre punctele de pe ordinea de zi:
- Prezentarea obiectivelor şi a activităţilor departamentelor Biroului Operativ pentru anul şcolar 2008-2009;
- Strategia FSLI pentru anul şcolar 2008-2009;

PRECIZARI LEGISLATIVE

Va aducem la cunostinta cateva prevederi legislative care speram sa va fie utile.
Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic, cu modificările şi completările ulterioare:
“Art. 45:
(1) Personalul didactic de predare si de instruire practica, cu o vechime in invatamant de peste 25 de ani, cu gradul didactic I, beneficiaza de reducerea normei didactice cu doua ore saptamanal, fara diminuarea salariului.
(2) In invatamantul gimnazial din mediul rural, unde norma didactica nu se poate constitui conform prevederilor art. 43 si 44, aceasta poate fi diminuata, pentru personalul didactic titular, la 16 ore pe saptamana, fiind constituita din ore de la specializarea sau specializarile de baza si din ore de la disciplinele stabilite la art. 44 alin. (2), fara diminuarea salariului.
(3) Activitatea de dirigentie, inclusa in planurile de invatamant, nu se cuprinde in norma didactica de predare, cu exceptia situatiei prevazute la alin. (2).’’

Anexele I, II, la Ordinul Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului nr. 1350 din 20.06.2007 prevăd următoarele:
„Art.3, D. (1) Gradaţia de merit se calculează prin aplicarea procentului de 20% la salariul de bază al funcţiei didactice din grilă , stabilit conform literei A , şi devine bază de calcul pentru celelalte sporuri şi alte drepturi salariale care se calculează la salariul de bază .
(2) In învăţământul preuniversitar, procentul de 20% pentru calcularea gradaţiei de merit se aplică în conformitate cu prevederile Legii nr. 108/2007.”
Anexa nr. I la O.MC.T. nr. 1350/20.06.2007
Metodologia de calcul a drepturilor salariale care se acordă personalului didactic cuprins în anexele nr. 1.1, 1.2 şi 2 la Ordonanţa Guvernului nr. 11/2007
Art.16. - Salarizarea în sistem „plata cu ora” a activităţilor didactice se face, pe baza unui tarif orar, stabilit în conformitate cu norma didactică diferenţiată pe funcţii şi pe nivele de învăţământ.
Art.17. - În învăţământul preuniversitar personalul didactic şi personalul didactic asociat, inclusiv cadrele didactice pensionate pentru limită de vârstă, care funcţionează pe posturi didactice de predare în sistem plata cu ora, sunt salarizate pentru activitatea depusă, în funcţie de condiţiile pe care le îndeplinesc de încadrare în una din situaţiile prezentate la art. 3 lit. A, cu tariful orar stabilit şi cu sporurile şi indemnizaţiile prevăzute de art. 49 alin. (2) şi (3), art. 50 alin. (3), (7) şi (10) în conformitate cu prevederile art. 51 alin. (8) din Legea nr. 128/1997, cu modificările şi completările ulterioare.
Tarifele din învăţământul preuniversitar se calculează astfel:
- 1/72 pentru norma didactică de 18 ore pe săptămână;
- 1/64 pentru norma didactică de 16 ore pe săptămână în învăţământul special;
- 1/80 pentru norma didactică de 20 de ore pe săptămână în învăţământul special;
- 1/96 pentru norma didactică de 24 de ore pe săptămână;
- 1/80 pentru învăţători, institutori învăţământ primar;
- 1/100 pentru educatoare, institutori învăţământ preşcolar.
Personalul didactic de predare şi de instruire practică din învăţământul preuniversitar cu o vechime efectivă în învăţământ de peste 25 de ani, cu gradul didactic I, beneficiază de reducerea normei didactice cu 2 ore săptămânal, fără diminuarea salariului. Acest personal didactic poate fi salarizat în sistem plata cu ora cu tariful orar stabilit în funcţie de norma didactică redusă, în afara programului normal de lucru aferent funcţiei de bază, pentru orele didactice ce depăşesc această normă. In această situaţie tarifele orare se calculează astfel:
- 1/64 pentru norma didactică de 16 ore pe săptămână;
- 1/56 pentru norma didactică de 14 ore pe săptămână în învăţământul special;
- 1/72 pentru norma didactică de 18 de ore pe săptămână în învăţământul special;
- 1/88 pentru norma didactică de 22 de ore pe săptămână;
- 1/72 pentru învăţători, institutori învăţământ primar;
- 1/92 pentru educatoare, institutori învăţământ preşcolar.”

marți, 16 septembrie 2008

SIPA Muntenia a initiat doua noi actiuni in instanta




SIPA MUNTENIA a initiat doua noi actiuni in instanta pentru obtinerea:
- primei de concediu de odihna, pentru perioada 2001-2008
- contravalorii tichetelor de masa pe ultimii 3 ani.
Liderii din unitatile scolare sunt rugati sa aduca documentele necesare actionarii in instanta.

SIPA Muntenia are Birou Sindical la Campulung


La solicitarea membrilor de sindicat din zonele Campulung, Curtea de Arges si pentru o mai buna colaborare in teritoriu, incepand cu 1 octombrie, Sindicatul Invatamant Preuniversitar Argesean Muntenia (SIPA Muntenia) isi deschide un birou sindical in cadrul Colegiului National Dinicu Golescu (cabinetul de activitati extracurriculare). Pentru orice informatie, depunere dosare, solicitari documente se poate face in fiecare zi de miercuri,intre orele 14.30-16.00.
Vicelider Zona Muscel,
prof. Ionut Voiculescu
tel. 0726.121374

Simpozion National "Comunicare si educatie interculturala in scoala", la Ploiesti

Inspectoratul Scolar Prahova, impreuna cu Casa Corpului Didactic Prahova si Scoala cu clasele I-VII "Sf. Vineri" Ploiesti, organizeaza pe 17 octombrie Simpozionul national cu tema "Comunicare si educatie interculturala in scoala", editia a III-a. Sesiunea de comunicari este deschisa cadrelor didactice de orice specialitate.

Obiectivele manifestarii sunt:
- Constientizarea necesitatii demersurilor educationale din perspectiva interculturala;
- Promovarea interculturalitatii, a comunicarii interculturale cu scopul optimizarii procesului instructiv-educativ;
- Promovarea diversitatii prin afirmarea libertatii culturale;
Sectiunile simpozionului vor fi:
1. Articole, studii, referate pe tema "Comunicare si educatie interculturala in scoala"
2. Parteneriate, proiecte tematice educationale (portofolii, studii de caz, fise de evaluare, chestionare etc.)
3. Concurs de reviste scolare realizate la nivelul scolii sau al clasei in anul scolar 2007 - 2008
Relatii suplimentare puteti obtine zilnic (dupa orele 16) la telefoanele: 0788.235952 (Iliescu Simona) si 0727.981000 (Simion Mihaela).

luni, 15 septembrie 2008

Impresii din prima zi de scoala


Pe o vreme morocanoasa, in care vremea a grabit festivitatile de inceput de an scolar (spre placerea multora si supararea altora) a ineput Noul An Scolar 2008/2009. Boicotat de F.E.N. la nivel national deschiderea anului scolar in judetul Arges nu a avut de suferit in niciuna dintre cele 500 de unitati scolare cu personalitate juridica din judet (poate si din faptul ca minoritatea se supune majoritatii).
Deşi multe şcoli nu sunt pregătite de începerea anului şcolar, astăzi a fost prima zi de şcoală. Inghesuiala mare de pe treptele unitatilor scolare ne-a reamintit, si de aceasta data, ca urmeaza niste alegeri...
Preşedintele Consiliului Judeţean, Constantin Nicolescu, s-a deplasat în şcolile din Topoloveni, Albota şi Leordeni. Acesta a fost însoţit de preşedintele Senatului, Nicolae Văcăroiu, şi de prim-vicepreşedintele PSD Argeş, Filip Georgescu. Vicepreşedintele PSD, Şerban Valeca insotit de dl Tecau-vicepresedintele Consiliului Judetean au fost la Liceul Teoretic “Iulia Zamfirescu” din Mioveni pentru a participa la festivitatea deschiderii noului an şcolar. Şi liderul PSD Mircea Drăghici va efectua o vizită la Şcoala Nr. 1 din cartierul Noapteş.Deputatul liberal Andrei Gerea îşi va conduce fiica în prima zi de învăţătură la Şcoala Generală Nr. 1 şi apoi va merge în unităţile din Găvana. Marius Postelnicescu a participat la ceremonia de deschidere de la Colegiul I.C. Brătianu, liceu pe care liderul liberal l-a absovit în 1980. Liderul liberal va mai participa la festivităţile şcolii din comuna Moşoaia.
Cu bune si foarte bune, e cert, a sunat primul clopotel. Mult succes tuturor!
Consemnat de prof Ionut Voiculescu

Cine se bate pentru "Lapte si corn"?

Comisia de Negociere a stabilit ca până la finalizarea licitaţiei deschise privind atribuirea produselor lactate şi de panificaţie, respectiv până la soluţionarea contestaţiei în cazul produselor lactate şi încheierea contractului în cazul produselor de panificaţie, distribuţia să fie efectuată de către următorii operatori economici: SC Lactag SA (produse lactate) şi SC Express 95 Comimpex SRL (produse de panificaţie).
Joia trecută, urma să fie finalizată licitaţia deschisă, cu etapă finală licitaţia electronică, pentru atribuirea contractelor de furnizare a produselor lactate şi de panificaţie elevilor din clasele I-VIII din învăţământul preuniversitar de stat şi copiilor preşcolari din grădiniţele de stat cu program normal de 4 ore, din judeţul Argeş, în anul şcolar 2008-2009.

1. LICITAŢIE ELECTRONICĂ – produse lactate
Data de început a licitaţiei electronice: 10.09.2008, ora 14.00;
Data de sfârşit: 11.09.2008, ora 14.00;
Procedura a fost suspendată, deoarece SC VLĂSIA SRL a depus la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) contestaţia nr. 22245/10.09.2008. Licitaţia va fi suspendată până la soluţionarea contestaţiei de către CNSC.

2. LICITAŢIE ELECTRONICĂ – produse de panificaţie
Data de început a licitaţiei electronice: 10.09.2008, ora 14.00;
Data de sfârşit: 11.09.2008, ora 14.00;
În baza clasamentului generat în mod automat de către SEAP - Serviciul Electronic de Achiziţii Publice, comisia de evaluare a stabilit oferta SC Express 95 Comimpex SRL ca fiind câştigătoare, cu preţul de 0,25 lei/produs. Criteriul de atribuire a contractului a fost „preţul cel mai scăzut”. Data încheierii contractului: 22.09.2008.
În aceste condiţii, pentru ca elevii şi copiii preşcolari să beneficieze de produsele lactate şi de panificaţie, de la începutul anului şcolar 2008-2009, respectiv de astăzi, în baza OUG 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice şi a contractelor de concesiune de servicii, Consiliul Judeţean Argeş a organizat procedura negocierii fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare.

La această negociere au participat: pentru produse lactate – SC Prodlacta Braşov SA şi SC Lactag SA, iar pentru produse de panificaţie – SC Velpitar SA şi SC Express 95 Comimpex SRL. În urma acestei proceduri, Comisia de Negociere a stabilit ca până la finalizarea licitaţiei deschise privind atribuirea produselor lactate şi de panificaţie, respectiv până la soluţionarea contestaţiei în cazul produselor lactate şi încheierea contractului în cazul produselor de panificaţie, distribuţia să fie efectuată de către următorii operatori economici: SC Lactag SA (produse lactate) şi SC Express 95 Comimpex SRL (produse de panificaţicatie.
Suresa:Observator argesean

sâmbătă, 13 septembrie 2008

SIPA Muntenia la inceput de An Scolar va ureaza Mult Succes!



Iatã-ne din nou în septembrie, luna începerii unui nou an scolar. Prin numãrul celor implicati si prin amploarea actiunilor pregãtitoare, reînceperea cursurilor scolare se constituie într-un eveniment national.
Sindicatul Invatamant Preuniversitar Argesean-SIPA Muntenia, permanent alaturi de intreg personalul didactic, nedidactic si auxiliar din invatamantul argesean ureaza sincere urãri de succes tuturor truditorilor si beneficiarilor din lumea scolii!

Ne solidarizăm, dar nu boicotăm începutul de an şcolar

Doar câteva zile ne mai despart de începutul noului an şcolar. În timp ce pregătirile pentru deschidere sunt în plină desfăşurare, Federaţia Educaţiei Naţionale ameninţă cu organizarea unui protest chiar în prima zi de şcoală. F.E.N. a cerut parlamentarilor să ia în discuţie un proiect de lege care prevede majorarea salariilor profesorilor cu 50 la sută.

Marea majoritate a sindicaliştilor din învăţământul argeşean fac parte din Sindicatul Invatamant Preuniversitar Argesean Muntenia(SIPA Muntenia), afiliat la F.S.L.I. În aceste condiţii, l-am întrebat pe liderul Adrian Voica dacă va fi protest în prima zi de şcoală.
-Ne solidarizăm cu F.E.N., dar nu boicotăm începutul de an şcolar. Timpul este foarte scurt pentru a consulta colegii din teritoriu. Nu putem lua decizii fără acordul membrilor de sindicat. Ieri, am cerut liderilor din teritoriu să consulte membrii şi aşteptăm opinia lor. Dacă liderii de la nivel naţional doreau, cu adevărat, boicotarea începutului de an şcolar, anunţau acest protest de la 1 septembrie. Trebuie bine organizate acţiunile pentru a avea sorţi de izbândă.
-Să înţelegem că la nivel central sunt ceva probleme?
-Membrii de sindicat sunt foarte nemulţumiţi de activitatea federaţiilor sindicale. Stiţi, e mai uşor să arunci mingea în teren şi să o pasezi către o altă federaţie. Spun acest lucru pentru că la negocierile Contractului Colectiv de Muncă pe ramură, din decembrie anul trecut, s-a mers pe clauze minime. S-a semnat contractul în pripă, iar vinovaţii se ştiu. Corect era să se militeze pentru obţinerea unor clauze maximale, iar drepturile salariaţilor să le fie respectate. Un act semnat, dar care nu apără drepturile şi nu protejează cadrele didactice, nu foloseşte nimănui.
Mii de procese am initiat pentru respectarea drepturilor salariale..

-Despre ce drepturi vorbiţi?
-Este vorba de prima de vacanţă, de acordarea unor sporuri pentru personalul nedidactic, de majorarea salariilor. Dovadă că nu s-a negociat aşa cum trebuie Contractul Colectiv de Muncă la nivel de ramură stau miile de procese pe care le-am intentat pentru obţinerea drepturilor drepturilor ce li se cuvin.
Aş vrea ca liderii naţionali să nu implice sigla unor partide politice în activitatea sindicală deoarece legea nu le dă voie, atât liderii, cât şi sindicatele pe care le conduc trebuie să fie independeţi din punct de vedere politic.

-Începe noul an şcolar şi la nivelul judeţului nu a fost semnat Contractul Colectiv de Muncă. Când vor avea loc negocieri?
-Ieri a avut loc la inspectorat o şedinţă a Comisiei paritare. Am stabilit ca miercuri, 17 septembrie, să avem o nouă şedinţă de negocieri. Nu vom lupta pentru orice drept care li se cuvine salariaţilor, vom merge pentru obţinerea drepturilor maximale. Nu cerem decât ceea ce ni se cuvine!

interviu realizat de Minodora MARTIN, Argesul Liber
Articol preluat din Argesul Liber, miercuri 10 septembrie

Ministrul Cristian Adomniţei va deschide noul an şcolar la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” din Iaşi

Ministrul Educaţiei Cristian Adomniţei va deschide anul şcolar 2008/2009 în cadrul unei ceremonii oficiale găzduite de Colegiul Naţional „Mihai Eminescu", luni, 15 septembrie 2008, la ora 8:30.
După acest eveniment, ministrul Educaţiei va participa la festivităţile organizate cu prilejul începerii noului an şcolar în mai multe unităţi de învăţământ din judeţ: Şcoala Gropniţa (ora 10.15), Şcoala Erbiceni (ora 11.00), Şcoala Bălţaţi (ora 11.45), Şcoala Lungani (ora 12.20) şi Şcoala Brăeşti (ora 13:30).

Copiii încep şcoala pe santier?

Foarte multe şcoli din Muscel vor începe anul de învăţământ 2008-2009 fără autorizaţie de funcţionare din partea Centrului Teritorial de Sănătate Publică Câmpulung, unele din cauza condiţiilor improprii în care învaţă copiii, altele, din cauza şantierelor în lucru în care se află unităţile respective. Datorită banilor care au venit de la Guvern, în peste 80% dintre instituţiile de învăţământ din Muscel, au fost întreprinse reparaţii ale acoperişurilor, faţadelor, interioarelor, lucrări de schimbare a tâmplăriei, a grupurilor sanitare uzate, a mobilierului, a sistemului de încălzire. În aceste condiţii, inspectorii de la Sanepid au amânat vizarea autorizaţiilor necesare funcţionării şcolilor cu pricina, întrucât nu este normal ca elevii să înveţe printre grămezi de moloz, praf şi materiale de construcţii. Şcoli importante din Câmpulung n-au primit viza de la Sanepid
Instituţiile din mediul urban, unde sunt în plină desfăşurare lucrări de reabilitare, motiv pentru care încep anul şcolar cu autorizaţia nevizată de inspectorii de la Sanepid, sunt Şcoala Generală nr.7, Şcoala Generală nr.5, Grupul Şcolar Tehnologic, Colegiul Naţional „Dinicu Golescu”, Colegiul Naţional „Carol I”. Una dintre cele mai mari lucrări din Câmpulung este cea de la Grupul Şcolar Tehnologic. Suma la care se ridică investiţiile din această şcoală depăşeşte 100 miliarde lei vechi. În urmă cu doi ani, s-a decis ridicarea a 4 campusuri şcolare în judeţul Argeş. Unul dintre ele a ajuns şi la Câmpulung, mai exact la Grupul Şcolar Tehnologic, fostul Liceu Minier. Primele lucrări au fost finalizate, iar rezultatul s-a concretizat într-un cămin construit în regim hotelier şi o cantină. Elevii care vor fi cazaţi aici vor avea camere cu baie proprie, cabină de duş şi grupuri sanitare noi. Costurile investiţiei din acest moment sunt de aproximativ 20 miliarde lei. Urmează reabilitarea liceului, atelierului şi ridicarea unor construcţii ce vor servi drept cămin pentru cadrele didactice, sală şi terenuri de sport. Totul se va ridica la 116 miliarde lei vechi. Dincolo de lucrările care se fac pentru campus, unitatea se pregăteşte pentru deschiderea anului şcolar... fără autorizaţie sanitară de funcţionare, care, până în prezent, nu există. Deocamdată, se lucrează la reabilitarea grupurilor sanitare.
Anul trecut, la Colegiul Naţional „Dinicu Golescu”, prin finanţare Phare, a început reabilitarea clădirii (410.000 euro) şi s-au efectuat lucrări de reabilitare a sălii de sport şi a internatului, investiţii care au fost continuate şi în 2008 (540.000 lei). La Colegiul Pedagogic “Carol I” s-au efectuat lucrări de consolidare-reabilitare a clădirii (1.150.000 lei), reabilitare a internatului (350.000 lei) şi se lucrează, în prezent, la construcţia unei săli de sport. La Şcoala Generală nr. 5 s-au executat lucrări de reabilitare a instalaţiei electrice, a grupurilor sanitare şi a utilităţilor (300.000 lei), iar reparaţiile continuă şi aici. N-au obţinut autorizaţia, din acelaşi motiv, nici Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 3 (anul trecut, au fost realizate lucrări de reabilitare şi consolidare, în valoare de 100.000 lei), Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 4 (al cărei sediu va intra într-o reabilitare completă), Grădiniţa cu Program Prelungit nr.2.

Şcoală la Câmpulung, cu WC în curte şi apă adusă cu găleata de la fântână
Prima dintre instituţiile câmpulungene desfiinţate, pe motiv că nu mai avea copii, a fost Şcoala Valea Româneştilor, în urmă cu trei ani. A urmat Şcoala Generală nr.6, apoi Şcoala Drăceşti sau Şcoala Mărcuş, cum o ştie toată lumea. În acest ultim caz, unitatea nu mai funcţionează decât cu o grupă de grădiniţă. Dar cea mai grea situaţie, şi din cauza distanţei de oraş, şi a condiţiilor inacceptabile pentru secolul în care ne aflăm, este întâlnită la Şcoala Chilii. Tot „confortul” şcolii clădite în urmă cu 81 de ani, de vestita familie Mărcuşanu, se rezumă la două fântâni, de unde se aduce apă cu găleata, şi o budă în curte, ceea ce o plasează în rândul unităţilor fără autorizaţie de funcţionare. Însă cea mai mare problemă o reprezintă alunecarea terenului pe care este construită. Cât despre bănci, în ele au învăţat şi bunicii actualilor elevi, fiind primul mobilier al şcolii. În fiecare an, în luna august, învăţătoarea Elena Mihalcea este pe schele, ca să dea cu var, spală tablele cu oţet, dă cu vopsea, “cârpeşte” pereţii pe afară. Unitatea aparţine de Şcoala Generală nr.2 şi nu degeaba i se spune că este un loc uitat de Dumnezeu.
Porţile sunt legate cu sârmă şi asigurate cu o încuietoare veche de când lumea. Abia se deschide, de ruginită ce este. Dintr-un alt secol sunt şi închizătorile uşilor, exact cum au casele bătrâneşti, pătrate, cu mânere subţiri şi rotunjite, care se deschid numai dacă le forţezi cu toată greutatea corpului. Scârţâie din cauza balamalelor antice şi se mişcă anevoios, fiind şi foarte grele. Pe parcursul anului şcolar trecut, cei nouă copii din trei clase au învăţat la un loc, într-o singură sală.

Şapte comune, prinse pe picior greşit, la capitolul şcoli
Aproape toate comunele sunt cuprinse de „febra” renovărilor la şcoli, fapt care a dus, ca şi în cazul Câmpulungului, la începerea anului fără autorizaţie. Dar sunt unităţi despre care se poate spune că motivele “picării” testului inspectorilor de la Sanepid sunt şi de altă natură: lipsa apei curente în incinta clădirii, lipsa grupurilor sanitare corespunzătoare, a mobilierului funcţional, a unor duşumele normale, fără infiltraţii.
Nu corespund următoarele unităţi din Muscel: Bughea de Jos (doar cea din centru are autorizaţie), Cetăţeni (numai şcoala mare este în regulă), Hârtieşti (au avut viză doar până în 2006), Mioarele, Poienarii de Muscel, Stoeneşti, Vultureşti. Cel puţin, la Poienarii de Muscel, două unităţi, de la Valea Itului şi Valea Îndărăt, au fost desfiinţate, prin restrângere de activitate, din cauza numărului de copii insuficient. Acum, ele funcţionează doar în regim de grădiniţă. Singura şcoală din Poienarii de Muscel autorizată din punct de vedere sanitar este cea de la Groşani.

Preluat din Evenimentul Muscelean,Scris de Magda BANCESCU
Vineri, 12 Septembrie 2008 00:00

PRECIZĂRI PRIVIND ACTIVITATEA DE PERFECTIONARE

În anul scolar 2008/2009 activitatile de perfectionare prin definitivare în învatamânt si obtinerea gradelor didactice se desfasoara în conformitate cu O.M. nr.3770/1998.
Dosarele de înscriere pentru definitivat în învăţământ vor cuprinde Atestatul de pregătire psihopedagogică, conform O.M.Ed.C.T. nr 5667/2006, rerspectiv O.M.Ed.C.T. nr 1102/ 24.05.2007.
Inscrierile se fac în perioada: 01- 31.oct.2008
Dosarele de înscriere se întocmesc în două exemplare ( primul cu acte legalizate în original, iar al doilea va conţine copii ale acelor acte legalizate) si se depun la secretariatul unitatii de învatamânt unde este încadrat cadrul didactic în anul scolar curent.
- Conform”Metodologia formării continue a personalului din învăţământul preuniversitar” (alin II.3.2.2.) dosarele cadrelor didactice înscrise la examenele pentru definitivat şi pentru obţinerea gradelor didactice II şi I, cuprinzând actele necesare vot fi înaintate numai de către conducerile unităţilor de învăţământ inspectoratelor şcolare judeţene , unde vor fi înregistrate. Cererile de înscriere vor fi supuse aprobării consiliului de administraţie al inspectoratelor şcolare de către inspectorul cu probleme de perfecţionare.
-Insspectia curenta (C1, C2) consta în minim 4 ore/activitati asistate si
urmareste proiectarea, planificarea si realizarea activitatii didactice, evaluarea activitatii elevului, progresul scolar realizat de elevi prin raportarea rezultatelor scolare obtinute de catre elevi la data inspectiilor curente la cele obtinute la evaluarile anterioare, pe un interval de timp de cel putin doua luni, elaborarea de „instrumente” si materiale necesare inovarii practicii scolare, cercetarii constatative, operationale, ameliorative etc.
-În fisa de înscriere vechimea se consemneaza cu anticipatie, calculându-se pâna la data finalizarii examenului (31 august …). În situatia în care cadrul didactic nu realizeaza vechimea consemnata unitatea de învatamânt anunta I.S.J. (serviciul perfectionare)

- Daca pe parcursul anului scolar, intervin modificari care implica nerespectarea conditiilor
de prezentare la examen (vechime, sanctiune, calificativ anual necorespunzator, calificativ
necorespunzator la inspectiile curente) conducerea unitatii de învatamânt va anunta
Inspectoratul Scolar (serviciul perfectionare).

- Pentru candidaţii înscrişi (toate seriile) să susţină examenele de acordare a definitivării în învăţământ, a gradului didactic II şi respectiv I , care au avut concediu fără plată sau pentru îngrijirea copilului vor aduce o adeverintă cu informaţii la zi privind vechimea la catedră în ani, luni şi zile la data susţinerii examenului ( considerată 01. 09. 2009, 2010, sau 2011)

- In conformitate cu O.M.Ed.C. nr. 3905/10.05.2006, examenele pentru acordarea definitivarii in invatamant si a gradelor didactice II si I se sustin la una din specializarile de pe diploma/diplome sau la specializarea pe care cadrul didactic o poate preda conform Centralizatorului privind disciplinele de invatamant, domeniile si specializarile, precum si probele de concurs, valabil pentru incadrarea personalului didactic din invatamantul preuniversitar, aprobat anual prin ordin al ministrului.
- Inspecţiile curente se efectuează de către inspectorii de specialitate şi de cadre didactice cu delegaţie. Cadrele didactice care efectuează inspecţiile curente trebuie să aibă în mod obligatoriu specializarea candidaţilor şi gradul didactic I. (Metodologia formării continue a personalului din învăţământul preuniversitar – alin II.3.2.2.)
- Inspectorii şcolari şi cadrele didactice delegate pentru a efectua inspecţii şcolare speciale trebuie să aibă un grad didactic cel puţin egal cu acela pentru care fac inspecţia şi să fie în specialitatea respectivă. ( legea nr.128 /1997 –art.38 alineatul 2 )
CONDITII DE INSCRIERE LA DEFINITIVAT - alte precizări:

٭ Indeplinirea conditiilor de studii prevazute la art.7 din Legea 128/1997.

٭ Indeplinirea conditiei prevazute la art. 68 din Legea 84/1995 privitoare la absolvirea cursurilor Departamentului pentru pregatirea personalului didactic.
- Disciplinele Departamentului de pregătire a personalului didactic ( pedagogie, psihologie şcolară, metodica predării specialităţii, practica pedagogică) sunt recunoscute dacă au fost parcurse şi promovate la o instituţie de învăţământ superior, acreditată ( universitate de stat)

٭Stagiu de predare efectiva la catedra de cel putin doi ani ( pe catedra de minim 18 ore), efectuat de la promovarea examenului de absolvire/licenta pana la finele anului scolar in care se sustine examenul de definitivat ( 3 ani pentru personalul didactic asociat cu cel puţin ½ catedră).
- Personalul didactic se poate prezenta la acest examen în trei sesiuni în cel mult 5 ani de la expirarea stagiului de doi ani de la obţinerea diplomei de licenţă sau de absolvire, după caz.
- Personalul didactic titular care nu obţine definitivarea în învăţământ, pierde calitatea de titular şi ca urmare, i se desface contractul individual de muncă, în termenul legal potrivit legii.

٭Calificativul cel putin „suficient” obtinut la aprecierea anuala si la inspectiile scolare.
- Nota minimă de promovare a inspecţiei speciale este 7,00 ( şapte) şi a fiecărei probe scrise sau orale este 6,00 (şase). Media minimă de promovare a examenului este 6,00 (şase).

٭Cadrele didactice care pana la obtinerea definitivarii in invatamant au fost sanctionate pot sustine examenul pentru acordarea definitivarii in invatamant numai dupa ridicarea sanctiunii.

LISTA ACTELOR NECESARE
PENTRU INSCRIERE LA EXAMENUL DE DEFINITIVARE IN INVATAMANT

1. Cerere de inscriere „ tip” adresata inspectorului şcolar general
2. Fisa de inscriere „tip”, completată, semnată de candidat, de conducerea unităţii şcolare şi ştampilată cu ştampila în original.
3. Copie legalizata de pe diploma de studii si de pe foaia matricola.
4. Copie legalizată de pe certificatul de promovare a modulului psihopedagogic ( în cazul învăţătorilor şi educatorilor nu este necesar acest document)
5. Copii legalizate de pe certificatul de nastere si casatorie (numai in cazul schimbarii numelui de familie).
6. Recomandarea Consiliului de administratie pentru inscrierea la examenul de definitivat
7. Fişa de evaluare a activitatii desfăşurate în anul şcolar precedent, din partea conducerii unităţii şcolare, în care să fie consemnat şi calificativul obţinut în anul şcolar precedent/ sau ultimii doi ani ( fără modificări şi cu ştampila în original)
8. Adeverinţă calificativ obţinut în anul şcolar precedent/ sau ultimii doi ani.


CONDITII DE INSCRIERE LA EXAMENUL DE OBTINERE A GRADULUI DIDACTIC II
- alte precizări:

٭ Incadrarea cu functia de baza in invatamant (personalul didactic care ocupa functii cu drept de rezervare a catedrei trebuie sa aiba cel putin 4 ore de predare saptamanal in anul in care li se efectueaza inspectia scolara speciala).
٭Stagiu de predare efectiva la catedra de cel putin 4 ani (3 ani pentru cadrele didactice care au promovat definitivatul cu media 10 ) efectuat de la obtinerea definitivarii in invatamant pana la finele anului scolar in care se finalizeaza examenul;
٭ Calificativul cel putin “BINE” obtinut la aprecierile anuale si inspectiile scolare in ultimii trei ani scolari inainte de momentul inscrierii si pana la finalizare. Dacă un cadru didactic nu obţine la inspecţiile curente cel puţin calificativul “BINE”, se amână inspecţia specială cu un an şi i se reprogramează inspecţiile curente. În cazul în care nici în anul următor nu obţine calificativul corespunzător se propune reînscrierea pentru obţinerea gradului.
٭ Recomandarea consiliului profesoral al unităţii de învăţământ
٭Progresul scolar realizat la disciplina(ele), clasa(ele) controlate, apreciat de catre cadrul didactic care efectueaza inspectiile curente prin raportarea rezultatelor scolare obtinute de catre elevi la data inspectiilor curente la cele obtinute la evaluarile anterioare, pe un interval de cel putin doua luni;
٭Rezultate bune si foarte bune in activitatea instructiv-educativa cu elevii si in activitatea metodica;
٭Comportare demna in scoala, familie si societate, respectarea normelor deontologice.

- Cadrele didactice care pana la obtinerea gradului didactic II au fost sanctionate nu pot fi propuse pentru acordarea gradului didactic. Numai dupa ridicarea sanctiunii, cu recomandarea consiliului profesoral al unitatii de invatamant unde sunt incadrate si acordul inspectoratului scolar judetean, cadrale didactice aflate in situatia de mai sus pot sa-si finalizeze obtinerea gradelor didactice in anul scolar urmator.

- Probele pentru obţinerea gradului didactic II constau în :
- o inspecţie şcolară specială precedată de cel puţin două inspecţii şcolare curente, eşalonate pe parcursul celor 4 ani ( la un interval minim de două luni; una din cele două inspecţii curente se va planifica la solicitarea cadrelor didactice înainte de înscriere).
- un test de specialitate şi de metodica specialităţi, pe baza unei programe aprobate de MEdCT
- o probă orală de pedagogie, pe baza unei programe aprobate de MEdCT

Nota minimă de promovare a inspecţiei speciale este 8(opt) şi a fiecărei probe scrise sau orale este 7 (şapte). Media minimă de promovare a examenului este 7,00 (şapte).

LISTA ACTELOR NECESARE
PENTRU INSCRIEREA LA EXAMENUL DE OBTINERE A GRADULUI DIDACTIC II
1. Cerere de inscriere „tip” adresata inspectorului şcolar general
2. Fisa de inscriere „tip” , completată, semnată de candidat, de conducerea unităţii şcolare şi ştampilată cu ştampila în original.
3. Copii legalizate de pe diploma de studii si de pe foaia matricola.
4. Copie legalizata de pe certificatul de obtinere a definitivarii in invatamant.
5. Dovada absolvirii modulului pedagogic ( adeverinta/certificat )
6. Copii legalizate de pe certificatul de nastere si casatorie (numai in cazul schimbarii numelui de familie).
7. Procesul verbal încheiat cu prilejul efectuării inspecţiei de specialitate ( prima inspecţie curentă)
8. Recomandarea Consiliului de administratie pentru inscrierea la examenul de obtinere a gradului didactic II.
9. Adeverinţă în care să fie precizare calificativele obţinute în ultimii 3 ani şcolari.
10. Apreciere asupra activităţii desfăşurate în anul anul şcolar precedent, din partea conducerii unităţii şcolare, în care să fie consemnat şi calificativul obţinut/ fişa de evaluare anuală.
11. Memoriu de activitate profesionala ( confirmat de conducerea unităţii şcolare)


CONDITII DE INSCRIERE LA EXAMENUL DE OBTINERE A GRADULUI DIDACTIC I

٭ Incadrarea cu functia de baza in invatamant ( personalul didactic care ocupa functii cu drept de rezervare a catedrei trebuie sa aiba cel putin 4 ore de predare saptamanal in anul in care li se efectueaza inspectia scolara speciala.
٭ Stagiu de predare efectiva la catedra de cel putin 4 ani (3 ani pentru cadrele didactice care au promovat gradul didactic II cu media 10 ) efectuat de la obtinerea gradului didactic II pana la finele anului scolar in care se finalizeaza examenul;
٭ Recomandarea consiliului profesoral al unităţii de învăţământ unde este încadrat cadrul didactic respectiv.
٭ Calificativul “FOARTE BINE” obtinut la aprecierile anuale si inspectiile scolare in ultimii trei ani scolari inainte de momentul inscrierii si pana la finalizare;
٭Progresul scolar realizat la disciplina(ele), clasa(ele) controlate, apreciat de catre cadrul didactic care efectueaza inspectiile curente prin raportarea rezultatelor scolare obtinute de catre elevi la data inspectiilor curente la cele obtinute la evaluarile anterioare, pe un interval de cel putin doua luni;
٭ Rezultate bune si foarte bune in activitatea instructiv-educativa cu elevii si in activitatea metodica;
٭Desfasurarea unor activitati semnificative pentru manifestarea competentelor constructiv-creatoare in domeniul psihopedagogic si metodico stiintific, cum ar fi:
- elaborarea de instrumente si materiale necesare inovarii practicii scolare, cercetari constatative, operationale, ameliorative,
-desfasurarea cu bune rezultate a unor activitati scolare si extrascolare ; lucrări personale de creaţie pentru cadrele didactice cu specialitatea arte plactice etc;
٭Comportare demna in scoala, familie si societate, respectarea normelor deontologice.
Cadrele didactice care pana la obtinerea gradului didactic I au fost sanctionate nu pot fi propuse pentru acordarea gradului didactic. Numai dupa ridicarea sanctiunii, cu recomandarea consiliului profesoral al unitatii de invatamant unde sunt incadrate si acordul inspectoratului scolar judetean, cadrale didactice aflate in situatia de mai sus pot sa-si finalizeze obtinerea gradelor didactice in anul scolar urmator.

Probele pentru obţinerea gradului didactic I constau în :
- un colocviu de admitere, pe baza unei tematici şi a unei bibliografii aprobate de MEdCT
- o inspecţie şcolară specială precedată de cel puţin două inspecţii şcolare curente, eşalonate pe parcursul celor 4 ani ( la un interval minim de două luni; una din cele două inspecţii curente se va planifica la solicitarea cadrelor didactice înainte de înscriere).
- elaborarea şi susţinerea unei lucrări metodico- ştiinţifice , în faţa unei comisii conform metodologiei.

- Nota minimă de promovare a inspecţiei speciale este 8(opt). La recenzia lucrării nota minimă este 8 (opt) iar la susţinere nota minimă de promovare este 7,00. (şapte).

LISTA ACTELOR NECESARE
PENTRU INSCRIEREA LA EXAMENUL DE OBTINERE A GRADULUI DIDACTIC I

1. Cerere de inscriere „tip” adresata inspectorului şcolar general
2. Fisa de inscriere „tip”, completată, semnată de candidat, de conducerea unităţii şcolare şi ştampilată cu ştampila în original.
3. Copii legalizate de pe diploma de studii si de pe foaia matricola.
4. Copie legalizata de pe certificatul de obtinere a gradului didactic II.
5. Procesul verbal încheiat cu prilejul efectuării inspecţiei de specialitate ( prima inspecţie curentă)
6. Copii legalizate de pe certificatul de nastere si casatorie (numai in cazul schimbarii numelui de familie).
7. Recomandarea Consiliului de administraţie pentru inscrierea la examenul de obtinere a gradului didactic I.
8. Adeverinţă în care să fie precizate calificativele obţinute în ultimii 3 ani.
9. Apreciere asupra activităţii desfăşurate în anul şcolar precedent, din partea conducerii unităţii şcolare, în care să fie consemnat şi calificativul obţinut/ fişa de evaluare anuală.
10. Memoriu de activitate profesionala ( confirmat de conducerea unităţii şcolare)

Bibliotecarii din toată ţara se vor întâlni la Piteşti

La Piteşti se va desfăşura, în perioada 17 - 19 septembrie, cea de-a XIX-a Conferinţă Naţională a Asociaţiei Bibliotecarilor din România, având ca temă „Bibliotecile româneşti în era digitală“. La conferinţă vor participa, alături de membrii asociaţiei, conducători ai unor biblioteci, reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului şi ai Ministerului Culturii şi Cultelor, reprezentanţi ai autorităţilor locale, reprezentanţi ai altor asociaţii profesionale din ţară şi strainătate. „Secţiunea Bibliotecă Şcolară se va desfăşura în data de 17 septembrie 2009 la Şcoala nr. 14 Piteşti începând cu ora 1400. Din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean Argeş vor participa d-l Inspector Şcolar General Florin Gardin, d-na Inspector Şcolar General Anca - Ştefania Barbu şi d-na inspector de specialitate Maria Vâlceanu“, a explicat Mariana Rădulescu, purtătorul de cuvânt al ISJ.

marți, 9 septembrie 2008

Jumatate din scolile argesene ar putea sa nu se deschida pe 15 septembrie

Doar 55% dintre şcolile din Argeş au primit autorizaţie sanitară de funcţionare, spre deosebire de anul trecut, când 45% au primit această autorizaţie. ASP promite că celelalte şcoli nu îşi vor deschide porţile, pentru că nu le va elibera autorizaţii provizorii. Prefectul Ion Popa susţine că în localităţile unde nu există apă curentă şi canalizare, şcoala nu poate primi autorizaţie sanitară. Mai mult, lucrările de reabilitare nu s-au finalizat în aproape 100 de şcoli, iar procesul de igienizare s-a finalizat în doar 189 de unităţi şcolare. Iată situaţia în procente, furnizată săptămâna trecută de Inspectoratul Şcolar:
Procent de realizare a lucrărilor de reabilitare:
100% = 124 unităţi
90% - 99% = 80unităţi
80% - 89% = 66 unităţi
70% - 79% = 77 unităţi
60% - 69% = 26 unităţi
50% - 59% = 45 unităţi
40% - 49% = 7 unităţi
30% - 39% = 14 unităţi
20% - 29% = 18 unităţi
10% - 19% = 12 unităţi
0% - 9% = 22 unităţi
Procent de igienizare:
100% = 189 unităţi
90% - 99% = 130 unităţi
80% - 89% = 139 unităţi
70% - 79% =73 unităţi
60% - 69% = 34 unităţi
50% - 59% = 53 unităţi
40% - 49% = 16 unităţi
30% - 39% = 14 unităţi
20% - 29% = 5 unităţi
10% - 19% = 5 unităţi
0% - 9% = 13 unităţi

Scris de Elena Diconescu,Observator Argesean