joi, 25 septembrie 2008

Scoli neautorizate sanitar

250 de unităţi de învăţământ neautorizate sanitar au fost controlate de către Inspecţia Sanitară de Stat până la începerea noului an şcolar. Dintre acestea, 125 nu aveau apă rece, 60 aveau săli de clasă necorespunzătoare, pereţi şi tâmplărie deteriorată, 30 de unităţi de învăţământ aveau mobilierul stricat şi grupul sanitar nefuncţional. În luna septembrie existau 438 de unităţi fără autorizaţie sanitară de funcţionare, din totalul de 891 existente. „De vreo 20 de zile, nu am înregistrat decât, maxim, 20 de soli-citări pentru autorizaţie. Nu ar trebui să funcţioneze aceste şcoli şi grădiniţe fără autorizaţie, iar procentajul este foarte mare al acestor unităţi“, a specificat Rocsana Marinescu, directorul general al ASP Argeş.
Elevii din Costeşti merg doar 2 ore la şcoală pentru că nu au toaletă
Aura Copciag, inspectorul şef al Inspecţiei Sanitare de Stat ne-a enume-rat unităţile şcolare la care s-au întâlnit cele mai mari probleme, în urma controlului efectuat înainte de începerea noului an şcolar:
# Şcoala cu clasele I - VIII „Zorile“ Costeşti - grup sanitar nefuncţional, tencuiala căzută, nu exista apă rece curentă. S-a suspendat activitatea acestei unităţi şcolare la data de 16 septembrie. Şcoala are 180 de elevi. Deşi activitatea a fost suspendată, încă mai funcţionează această şcoală, pe o perioadă de 2 ore/zi. „Pentru că şi aceşti copii trebuie să înveţe, până îşi refac grupurile sanitare, elevii vor sta 2 ore la şcoală, deoarece timpul le-a fost limitat, astfel încât să nu aibă nevoie să meargă la toaletă“, a specificat Rocsana Marinescu. La jumătatea lunii octombrie există o solicitare de recontrol din partea unităţii de învăţământ, pentru a fi pusă din nou în funcţiune;
# Şcoala „Pârvu Roşu“ Costeşti, cu clasele I - VIII;
# Şcoala cu clasele I - IV Mălureni;
# Şcoala cu clasele I - VIII Slătioarele - pereţii deterioraţi, grup sanitar nefuncţional;
# Şcoala cu clasele I - VIII Cotmeana;
# Şcoala cu clasele I - VIII Ursoaia;
# Şcoala cu clasele I - IV Pietroşani - tâmplărie şi pereţi deterioraţi, grup sanitar nefuncţional. Amendă de 1000 lei pentru neremedierea deficienţelor în termenul acordat.
„Am notificat Primăria şi ISJ să nu mai fie deschisă această şcoală“
„Şcoala cu clasele I - IV, cu grădiniţă, din satul Drăgoleşti, comuna Cotmeana are o sală de clasă cu 8 elevi, în clasele I - IV şi 10 copii în cadrul grădiniţei. Această unitate avea o singură sursă de încălzire, o sobă, care şi aceasta era dărâmată, iar fumul trecea dintr-o clasă într-alta. Grupul sanitar al clădirii era deteriorat, nevidanjat şi neigienizat. „Aceasta va putea rămâne închisă defi-nitiv. Deja am notificat Primăria şi Inspectoratul Şcolar ca să nu mai fie deschisă“, a menţionat Rocsana Marinescu.
# Toate şcolile din comuna Lunca Corbului;
# Şcoala cu clasele I - IV, din Mârgia - fără apă rece, grup sanitar neigienizat, săli de clasă deteriorate;
# Toate şcolile din comuna Popeşti - grup sanitar nefuncţional, vechi, construcţie din scândură în curtea unităţii, săli neigienizate.

Sursa: Ziarul TOP,Joi, 25 Septembrie 2008