sâmbătă, 13 septembrie 2008

Ne solidarizăm, dar nu boicotăm începutul de an şcolar

Doar câteva zile ne mai despart de începutul noului an şcolar. În timp ce pregătirile pentru deschidere sunt în plină desfăşurare, Federaţia Educaţiei Naţionale ameninţă cu organizarea unui protest chiar în prima zi de şcoală. F.E.N. a cerut parlamentarilor să ia în discuţie un proiect de lege care prevede majorarea salariilor profesorilor cu 50 la sută.

Marea majoritate a sindicaliştilor din învăţământul argeşean fac parte din Sindicatul Invatamant Preuniversitar Argesean Muntenia(SIPA Muntenia), afiliat la F.S.L.I. În aceste condiţii, l-am întrebat pe liderul Adrian Voica dacă va fi protest în prima zi de şcoală.
-Ne solidarizăm cu F.E.N., dar nu boicotăm începutul de an şcolar. Timpul este foarte scurt pentru a consulta colegii din teritoriu. Nu putem lua decizii fără acordul membrilor de sindicat. Ieri, am cerut liderilor din teritoriu să consulte membrii şi aşteptăm opinia lor. Dacă liderii de la nivel naţional doreau, cu adevărat, boicotarea începutului de an şcolar, anunţau acest protest de la 1 septembrie. Trebuie bine organizate acţiunile pentru a avea sorţi de izbândă.
-Să înţelegem că la nivel central sunt ceva probleme?
-Membrii de sindicat sunt foarte nemulţumiţi de activitatea federaţiilor sindicale. Stiţi, e mai uşor să arunci mingea în teren şi să o pasezi către o altă federaţie. Spun acest lucru pentru că la negocierile Contractului Colectiv de Muncă pe ramură, din decembrie anul trecut, s-a mers pe clauze minime. S-a semnat contractul în pripă, iar vinovaţii se ştiu. Corect era să se militeze pentru obţinerea unor clauze maximale, iar drepturile salariaţilor să le fie respectate. Un act semnat, dar care nu apără drepturile şi nu protejează cadrele didactice, nu foloseşte nimănui.
Mii de procese am initiat pentru respectarea drepturilor salariale..

-Despre ce drepturi vorbiţi?
-Este vorba de prima de vacanţă, de acordarea unor sporuri pentru personalul nedidactic, de majorarea salariilor. Dovadă că nu s-a negociat aşa cum trebuie Contractul Colectiv de Muncă la nivel de ramură stau miile de procese pe care le-am intentat pentru obţinerea drepturilor drepturilor ce li se cuvin.
Aş vrea ca liderii naţionali să nu implice sigla unor partide politice în activitatea sindicală deoarece legea nu le dă voie, atât liderii, cât şi sindicatele pe care le conduc trebuie să fie independeţi din punct de vedere politic.

-Începe noul an şcolar şi la nivelul judeţului nu a fost semnat Contractul Colectiv de Muncă. Când vor avea loc negocieri?
-Ieri a avut loc la inspectorat o şedinţă a Comisiei paritare. Am stabilit ca miercuri, 17 septembrie, să avem o nouă şedinţă de negocieri. Nu vom lupta pentru orice drept care li se cuvine salariaţilor, vom merge pentru obţinerea drepturilor maximale. Nu cerem decât ceea ce ni se cuvine!

interviu realizat de Minodora MARTIN, Argesul Liber
Articol preluat din Argesul Liber, miercuri 10 septembrie