În România, aproape fiecare clasă de elevi are câte un copil hiperkinetic - cel puţin aşa susţin reprezentanţii inspectoratelor şcolare, dar şi profesorii. Cei mai mulţi elevi hiperkinetici sunt catalogaţi ca neastâmpăraţi şi agitaţi. În realitate, este vorba de ceva mult mai grav - o afecţiune care poate duce la adevărate scandaluri în clase. Este şi cazul unei şcoli din Braşov, unde în această săptămână, părinţii şi-au scos de la ore copiii, care s-au plâns că au un coleg insuportabil.
Hiperkinezia este un sindrom care apare în special la băieţi. Copiii nu sunt atenţi, nu se pot concentra, au un comportament deviant şi sunt mereu agitaţi. E şi cazul unui băieţel din Braşov pe care Inspectoratul Şcolar l-a mutat de câteva ori din şcoală în şcoală. Cum se comporta el ne povesteşte părintele unei fetiţe din aceeaşi clasă.
Profesorii s-au obişnuit şi ei cu astfel de copii.
"Două minute nu stă în bancă, în permanenţă se plimbă printre bănci, atrage atenţia la ceilalţi, îi deranjează", a declarat învăţătoarea Maria Popescu. Dascălii fac eforturi să-i integreze pe aceşti copii în colective.
"La nivelul claselor I-IV, aceşti copii sunt monitorizati permanent şi cu ei se lucreaza mai uşor. Încetul cu încetul ajungem cu ei la o înţelegere", a precizat Cornelia Bucur, directoare şcoală.
Psihologii spun însă că pentru astfel de copii, mutarea din şcoală nu face decât să le agraveze starea afectivă.
"Profesorii trebuie să cunoască mai mult despre acest fenomen, trebuie create clase speciale pentru aşa ceva, cu un număr mic de copii, cu program redus, cu o curiculă specială", a menţionat psihologul Adrian Badea.
În România nu există nici o şcoală specială pentru copiii hiperkinetici.