Un profesor de matematica de la Scoala cu clasele I-VIII "Nicolae Balcescu" din Oradea a inceput sa predea copiilor, in premiera nationala, la ora de matematica, notiuni de dezlegare a jocurilor logice enigmistica internationala.
Primul "curs" optional din Romania despre jocurile logice, predat de profesorul Danut Onofrei, a fost tinut pentru elelviii din clasa a VI-a D si a VIII-a A. Seria orelor distractive care vor fi asteptate cu interes in fiecare miercuri a inceput cu... sudoku. Desigur, de la cele mai simple careuri.
Ca niciodata la vreo ora de matematica, copiii se agitau, erau cu mainile pe sus, vroiau sa iasa la tabla, ceea ce nu se intampla in mod normal. Totul era o joaca pentru ei. In fiecare ora, vor invata altceva. Daca prima zi a insemnat sudoku, vor urma bataliile navale, pictura prin cifre, careul magic si multe altele.
"Incerc sa atrag astfel copiii catre... 'limba' matematica, tinand cont ca exista o oarecare tendinta - sau teama a copiilor - de a se indeparta de matematica. Am introdus aceasta metoda de matematica distractiva cu jocuri logice prin prisma faptului ca oricum copiii sunt tentati de calculator si jocurile pe calculator, cu care sunt deja familiarizati", a declarat Onofrei.
Directorul Scolii "Nicolae Balcescu", prof. Ioan Mocanu considera ca matematica distractiva ii va face pe copii sa iubeasca mai mult matematica si poate, chiar, scoala, in conditiile unei palete diversificate de activitati educative, precum dans, sport, tabere si excursii, si cele de divertisment. "Jocurile logice, ca si materie optionala, intregesc aceasta paleta larga de activitati extracuriculare, foarte bine venite in sensul diversificarii programului. Sunt lucruri interesante pe care copiii vor sa le faca. Este foarte bine cand se imbina dorinta unui profesor inimos cu dorinta copiilor", a precizat directorul.
Stelian Radu Cacuci, presedintele Asociatiei "Logic Club" Oradea, reprezentant al Romaniei pe langa Federatia Internationala de Rebus (World Puzzle Federation), apreciaza in mod deosebit initiativa particulara a profesorului. "Metoda prinde foarte bine la copii, pe cand la adulti e mult mai greu. Probabil, generatia viitoare va fi mai aplecata catre acest domeniu al mintii, daca incep inca de pe bancile scolii. Jocurile logice se bazeaza in primul rand pe matematica, pe logica, dupa cum le spune numele, si le dezvolta foarte mult copiilor abilitatile intelectuale", a declarat Cacuci.