Cu toate că-i vreme de vacanţă, unii dintre dascălii argeşeni nu au linişte. Fie îşi pregătesc anumite examene, fie au nemulţumirea că au vârsta de pensionare şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Argeş nu le-a mai prelungit activitatea. Simt că pot face faţă exigenţelor din învăţământ şi cred că mai pot rămâne, la catedre, un an, doi, sau trei, cât prevede Legea 128/1997. Şi totuşi, am primit semnale că inspectoratul nu le-a aprobat prelungiri de activitate tuturor celor care au cerut. Am dorit să aflăm pe ce criterii s-au aprobat unele prelungiri şi ne-am adresat d-lui Florin Gardin, inspectorul şcolar general al I.Ş.J. Argeş.
** Conform articolului 128, al Legii 128/1997, Consiliul de Administraţie al inspectoratului poate să dea prelungire de activitate unor cadre didactice cu rezultate deosebite care au primit aprobarea consiliului profesoral din care fac parte. Ei bine, în mandatul 1997-2001, nu s-a dat, la Argeş, nicio prelungire; în perioada 2001-2004, când inspector şcolar general a fost Vasile Matei, nu s-a aprobat nicio prelungire; din 2004 până-n 2007, când a condus inspectorul şcolar general Gabriel Bratu, din cauza unor presiuni politice, s-a aprobat, în cinci-şase cazuri/an, prelungirea activităţii unor cadre didactice care aveau vârsta de pensionare. În ţară, 10 judeţe nu au aprobat nicio prelungire de activitate.
260 pentru pensionare
* Câte cadre didactice au împlinit vârsta de pensionare în acest an?
** 260 cadre didactice au împlinit vârsta de pensionare, din care 80 au făcut cereri pentru continuarea activităţii.
* Ce a făcut Consiliul de Administraţie al inspectoratului?
** A analizat cu răspundere fiecare dosar şi marea majoritate îndeplineau criteriile de performanţă pentru a primi prelungire. Însă prelungirea de activitate se aprobă în funcţie de politicile de personal ale inspectoratului. Acestea sunt: rezolvarea restrângerilor de activitate; acordarea de posturi şi celor care vin de pe băncile facultăţilor, iar în acest an au fost două serii de absolvenţi.
Consiliul de Administraţie, înainte de a discuta fiecare dosar, a luat următoarele hotărâri: nu se acordă prelungiri de activitate învăţătorilor (200 de învăţători cu note peste 5 nu au posturi în judeţ); nu se acordă prelungiri educatoarelor (150 de educatoare nu au posturi); nu se acordă prelungire celor care au mai beneficiat de prelungire un an sau doi.
6 dosare aprobate
* În aceste condiţii, s-a acordat vreo prelungire?
** A fost făcută evaluarea dosarelor. Din cele 80, şase dosare au fost aprobate. La Piteşti au fost aprobate două dosare. Este vorba despre Mihai Drăgan, profesor de fizică la „Al. Odobescu”, fără apartenenţă politică, cu rezultate deosebite, şi Cetăţeanul de onoare Ion Pantilie, profesor la „Dinu Lipatti”, celelalte patru cadre didactice fiind de la şcolile din mediul rural.
* Au fost rezolvate restrângerile de activitate?
** Am rezolvat restrângerile de activitate, iar restul posturilor au fost scoase la concurs. Sunt discipline unde numărul cererilor pentru titularizare este foarte mare. De exemplu, în acest an, la concursul de titularizare, limba franceză, au fost 122 de candidaţi pentru 10 catedre titularizabile în tot judeţul. E o situaţie delicată, însă şi tinerilor absolvenţi trebuie să le acordăm o şansă.