marți, 31 martie 2009


MII de profesori fac zilnic naveta pentru a ajunge la şcolile unde predau. Banii pe care îi cheltuiesc pe drum ar trebui decontaţi, potrivit legii învăţământului. Acest lucru nu se întamplă însă şi nu o dată profesorii au ameninţat că nu vor mai veni la ore.
Legea învăţământului prevede ca - pentru profesorii care nu au casă şi sunt titulari - administraţia locală să le deconteze cheltuielile de transport acolo unde sunt titulari. Mai mult, profesorii de la ţară care nu au domiciliul unde predau pot beneficia de locuinţă şi cel mult un hectar de pământ. Profesorii tineri, de pînă în 35 de ani pot fi sprijiniţi cu credite avantajoase, pentru construirea unei case.

Potrivit legii învăţământului, cadrele didactice pot merge în concediu, în locuri stabilite de sindicate şi Ministerul învăţământului plătind doar jumătate din valoarea biletului. Copiii profesorilor, admişi în învăţământul de stat, sunt scutiţi de plata taxelor de înscriere la concursurile de admitere şi beneficiază de gratuitate la cazarea în cămine şi internate. Aceste cheltuieli sunt suportate de la bugetul de stat.

Personalul didactic şi didactic -auxiliar din învăţământ beneficiază de o compensaţie de la bugetul asigurărilor sociale de 50% din valoarea transportului, a cazării, a mesei şi a tratamentului în bazele de odihnă şi de tratament ale învăţământului şi ale sindicatelor, precum şi în alte spaţii contractate de Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale.


Personalului didactic din unitatile de învatamânt de stat, care nu dispune de locuinta si caruia nu i se poate oferi o locuinta corespunzatoare în localitatea unde are postul, i se vor deconta cheltuielile pe mijloacele de transport în comun, din localitatea de resedinta la locul de munca si de la locul de munca în localitatea de resedinta, în cazul în care nu exista mijloace de transport în comun între localitatea de resedinta si sediul unitatii de învatamânt, urmeaza a i se deconta contravaloarea a 7,5 l benzina Premium la 100 km parcursi, daca transportul se face cu autoturismul proprietate personala. În cazul în care exista mijloc de transport în comun, dar personalul didactic prefera sa circule cu autoturismul proprietate personala, urmeaza a se deconta contravaloarea abonamentului lunar pe respectivul mijloc de transport în comun. Atunci când transportul mai multor cadre didactice se face cu un singur autoturism, plata se face numai posesorului autoturismului respectiv. Decontarea sau plata echivalenta costurilor de transport se va efectua de catre autoritatile administratiei publice locale din unitatea administrativ-teritoriala pe raza careia se afla unitatea de învatamânt la care îsi desfasoara activitatea cadrul didactic, în urma solicitarilor adresate autoritatilor administratiei publice locale, astfel: a) decontarea contravalorii calatoriei pe mijloacele de transport în comun prin depunerea la sfârsitul fiecarei luni de activitate a biletelor de calatorie sau a abonamentului, iar decontarea contravalorii corespunzatoare a 7,5 l benzina Premium la 100 km parcursi, prin depunerea la sfârsitul fiecarei luni de activitate a documentelor justificative eliberate de unitatea de învatamânt, care certifica efectuarea transportului cu autoturismul proprietate personala; b) solicitarea contravalorii calatoriei efectuate cu mijloacele de transport în comun sau a contravalorii corespunzatoare a 7,5 l benzina Premium la 100 km parcursi, pentru cei caresi asigura transportul cu autoturismul proprietate personala, ca urmare a pontajului zilnic efectuat de conducerea unitatii de învatamânt."

Legea prevede deconatarea navetei de la localitatea de domiciliu la sediul unitatii scolare. Exemplu daca profesorul are domiciliu in Stefanesti si preda la Liceul de Chimie si face naveta cu masina proprietate personale (chiar daca exista mijloace de transport in comun)trebuie sa i se deconteze contravaloarea abonamentului lunar pe ruta Stefanesti-Pitesti (Centru)+ decontarea abonamentului Pitesti(Centru)-Pitesti (Prundu). Acest lucru nu a fost inteles nici macar de juristii de la sindicatele din invatamant. Sediul unitatii scolare este Pitesti, inclusiv strada unde se afla locatia.

Peste 600 de elevi maghiari au participat la un marş de protest în Cluj-Napoca
Peste 600 de elevi maghiari au participat astăzi la un marş de protest în Cluj-Napoca, prin care au dorit să îşi arate nemulţimirea faţă de modificările din planul cadru de învăţământ. Marşul a fost organizat de Uniunea Liceenilor Maghiari din România, care, săptămâna trecută, în zilele de miercuri şi joi, a organizat o grevă japoneză la care au aderat 70 de unităţi de învăţământ din 13 judeţe, respectiv 25.000 de liceeni.

Preşedintele ULM a spus participanţilor la marş că scopul acţiunii este "realizarea unui dialog între ULM şi Ministerul Educaţiei, deoarece supraîncărcarea elevilor este o problemă reală şi sarcina instituţiilor de învăţământ este rezolvarea acestei probleme".

Liceenii maghiari solicită o reformă educaţională adevărată, posibilitatea de a-şi exprima opinia, scăderea materiei şi a duratei unei ore de curs la 45 de minute, un sistem educaţional competitiv şi reducerea numărului de ore în mod raţional, fără a scădea orele de educaţie fizică, limbi străine, dirigenţie şi arte.

UlM solicită tuturor organizaţiilor profesionale de educaţie să îşi exprime părerea şi să ajute la rezolvarea problemei de supraîncărcare a elevilor. Marşul a pornit de la Liceul Teoretic Bathory Istvan, a ajuns la Inspectoratul Şcolar Judeţean, oprindu-se la sediul Prefecturii Cluj unde, timp de un minut, participanţii au plaudat.

Senatorul PNL Cristian Ţopescu protestează faţă de reducerea orelor de sport.


Senatorul PNL Cristian Ţopescu protestează faţă de reducerea orelor de sport. Nimic neobişnuit până aici dacă protestul nu ar fi fost unul inedit. Ţopescu a venit astăzi la şedinţa de plen a Senatului îmbrăcat cu un tricou pe care scria: "Există o singură criză! Protestul vine la doar câteva zile după ce ministerul educaţiei a decis reducerea orelor de sport şi limbi străine din programul elevilor de liceu.

"Vreau să fac o declaraţie, vizuală. Pe tricoul meu scrie: Există o singură criză, criza orelor de sport. Vă rog frumos să nu consideraţi această declaraţie ca fiind o ironie. Este o realitate. Tristă! Vă mulţumesc pentru înţelegere", a spus Ţopescu.

Poliţist cu diplomă falsă de facultate


Comisarul Duminică a făcut Dreptul sâmbăta • La Revoluţie, Vasile Duminică era sondor şi a fost încadrat direct căpitan în IPJ Argeş
Scandalul diplomelor universitare false loveşte şi Argeşul. Cazul pe care vi-l prezentăm în continuare este spectaculos nu doar pentru faptul că vorbim, în premieră, de diplome false în judeţul nostru, ci şi prin prisma faptului că protagonistul scandalului este un revoluţionar şi fost ofiţer de poliţie. Este vorba despre comisarul Vasile Duminică, unul dintre cei 15.000 de „beneficiari” ai diplomelor măsluite.

A făcut liceul la 27 de ani
Povestea lui Vasile Duminică este una extrem de interesantă, cel puţin prin prisma traseului său profesional. Ei bine, cel care a ajuns comisar de poliţie este absolvent al Liceului Agroindustrial Curtea de Argeş, numai că diploma de bacalaureat şi-a luat-o în anul 1986, atunci când avea 27 de ani. În anul 1977, Vasile Duminică s-a angajat la Schela de Extracţie Bascov, ca sondor, urmând în acelaşi timp şi cursurile Şcolii Profesionale de Petrol cu durata de un an şi jumătate, precum şi cursurile de paraşutism la Aeroclubul „Henri Coandă” din Piteşti. În perioada 1971-1981 a făcut armata la unitatea de paraşutism din Buzău, după care s-a angajat din nou la Petrol, mai exact la Schela de Extracţie Moşoaia. În paralel, Vasile Dumninică a urmat, în perioada 1983-1986, treapta a II-a la Liceul Agroindustrial Curtea de Argeş. Revoluţia l-a găsit tot printre sonde, însă viaţa avea să i se schimbe radical.

A ajuns ofiţer la apelul de seară
Problema e că, dacă n-ar fi venit revoluţia, despre Vasile Duminică nu s-ar mai fi auzit nimic. Deşi nu ne-am propus să facem o evaluare a trecutului său revoluţionar, trebuie să remarcăm faptul că evenimentele din decembrie 1989 au scos în prim plan tot felul de personaje, care mai de care mai controversate. Spunem asta pentru că, deşi Vasile Duminică a terminat liceul abia la 27 de ani, în iunie 1990 el a fost încadrat direct în Ministerul de Interne cu gradul de căpitan, la Inspectoratul de Poliţie Argeş. Altfel spus, ca să folosim o expresie foarte cunoscută, Duminică a ajuns poliţist la apelul de seară. În momentul în care şi-a dat seama că, fără carte n-are nici parte, asta se întâmpla prin 1993, fostul sondor a decis să dea la facultate. Şi, ca să le închidă gura contestatarilor, ofiţerul a optat pentru o facultate de fiţe, cel puţin dacă ne uităm la numele complicat şi sofisticat al acesteia. Pentru cei care se laudă că au ţinere de minte sau măcar se întreţin cu Memo Plus facem precizarea că Vasile Duminică a urmat cursurile Facultăţii de Drept, Legislaţie Internaţională Comparată, Diplomaţie şi Consultanţă Juridico-Economică din cadrul Academiei de Tehnoeconomie şi Cooperare Româno-Americană, pe care le-a absolvit în luna iulie 1997. În sesiunea februarie 1998 a susţinut şi examenul de licenţă, la care a obţinut nota 8. Vorbim de una şi aceeaşi facultate din Ilfov, descoperită recent că a eliberat diplome false pe bandă rulantă.

Dibuit de Consiliul Naţional de Acreditare
Bucuria lui Vasile Duminică n-a durat, însă, decât vreo patru ani, deoarece, în ianuarie 2002, Consiliul Naţional de Evaluare Academică şi Acreditare le-a comunicat şefilor IPJ Argeş că diploma cu numărul de mai sus nu este valabilă, deoarece instituţia de învăţământ „absolvită” de Duminică (din lipsă de spaţiu nu-i mai amintim numele) nu a fost acreditată. Cum treaba se cam împuţise, la sfârşitul anului 2007, Vasile Duminică şi-a încetat raporturile de serviciu cu IPJ Argeş. Oficial el a fost clasat medical, şi pentru că se încadra în gradul III de invaliditate a fost declarat inapt pentru îndeplinirea serviciului în poliţie cu scoatere din evidenţă. Neoficial, însă, Vasile Duminică a fost pus pe liber tocmai din cauza faptului că diploma de studii superioare eliberată de „srl”-ul amintit era una falsă şi se bănuia că buboiul se va sparge la un moment dat.

„Mai termin două facultăţi”
Am stat de vorbă şi cu Vasile Duminică, însă tentativa noastră n-a avut rezultatele scontate. Comisarul în rezervă n-a fost deloc cooperant, mulţumindu-se să spună că nu merită să discutăm despre acest subiect. „Eu nu fac obiectul nici unui scandal. Cei care v-au dat informaţia asta despre mine judecă greşit. E o confuzie totală şi mă deranjează că se fac astfel de afirmaţii pe seama mea. Diploma pe care o am nu e falsă, şi dacă vreţi să ştiţi în curând o să mai termin două facultăţi, una de Drept şi una de Psihologie, la Universităţile Titu Maiorescu şi Spriru Haret. Şi ăstea sunt false? Vreau să mai spun că eu n-am fost dat afară din Poliţie. Am plecat din cauza unui atac vascular cerebral. Oricum am plecat cu capul sus şi cu multe distincţii. Mă simt jignit de ceea ce se spune despre mine”, a încheiat Vasile Duminică.

Comisar şi revoluţionar, cu teren primit la Bradu
Spre amuzament, vă mai spunem că domnul comisar Duminică a fost avansat în poliţie la gradul de comisar şi a primit şi funcţie la un moment dat (a fost numit şeful departamentului care se ocupa cu furturile de ţiţei din conductele care tranzitau judeţul Argeş) pe baza diplomei false de facultate. Başca faptul că pensia i-a fost calculată în funcţie de anii în care şi-a „tocit” coatele pe băncile facultăţii. În rest, domnul comisar în rezervă e bine mersi, dovadă că s-a lipit atât de bine de fostul primar de la Bradu, Costel Zamfir, pe care l-a şi cercetat penal la un moment dat, încât acesta l-a îndulcit dându-i un teren, în baza certificatului de revoluţionar.

luni, 30 martie 2009

Precizări în legătură cu mediatizarea tendentioasă a activitătii Ministerului Educației


COMUNICAT MEC

Articolul, presărat cu numeroase atacuri la persoană, este o mostră tipică de manipulare mediatică cu scopul limpede nu de a informa opinia publică, ci de a crea confuzie şi îngrijorare în rândul cititorilor respectivei publicaţii. Ministrul Ecaterina Andronescu a fost şi este un fervent susţinător al creşterilor salariale în sistemul de învăţământ. Domnia sa a declarat în toate intervenţiile de până acum că legile trebuie aplicate, inclusiv cea referitoare la majorarea salariilor profesorilor.

În legătură cu afirmaţiile potrivit cărora părinţii, dascălii şi elevii au fost bulversaţi de schimbarea metodologiei de admitere la liceu, a testelor cu subiect unic şi reorganizarea examenului de Bacalaureat, menţionăm că în toate intervenţiile sale, doamna Ecaterina Andronescu a precizat că în acest an şcolar examenele se vor desfăşura conform metodologiei anunţate public în august 2008. Precizăm, de asemenea, că nu s-a luat nici o decizie privitor la tezele cu subiect unic, admiterea în clasa a IX-a sau la susţinerea examenului de Bacalaureat. Aceste subiecte au făcut obiectul unor dezbateri publice, iar doamna Andronescu, în calitate de ministru, nu le poate ignora.

În ceea ce priveşte reducerea numărului de ore, precizăm că decizia a fost luată după ce, inclusiv în mass-media a fost o amplă campanie de atacuri care încerca să demonstreze supraîncărcarea elevilor. Strategia ministerului a fost aceea de a reduce numărul de ore din trunchiul comun până la 30 de ore pe săptămână. În momentul în care a fost anunţat acest lucru, a pornit a doua campanie în mass-media de criticare a acestei decizii. Mesajul este foarte limpede - orice ai face, e prost, iar ministrul e de vină. Exemplul cel mai elocvent a fost dezbaterea pe marginea orelor de educaţie fizică. Şi aici trebuie făcută precizarea că în ţările date ca exemplu ca mari susţinătoare ale sportului în şcoală, aceste ore de sport nu fac parte din trunchiul comun. Acum, în România, există posibilitatea ca elevul nu doar să facă sport, dar poate alege să facă şi sportul care îi place. Acum sunt asigurate condiţiile ca elevii de liceu să poată desfăşura ore de educaţie fizică în conformitate cu propriile opţiuni şi aspiraţii, numărul acestora putând fi variabil în funcţie de cât de atractivă este oferta internă a şcolii (principiu al descentralizării). Pe cale de consecinţă, prevederile planului-cadru propun o schimbare a paradigmei alocării orelor de educaţie fizică în învăţământul liceal.
Această schimbare se concretizează în diversificarea modului în care se pot desfăşura activităţile săptămânale, după cum urmează:
- la clasă, o oră în trunchiul comun, în baza unei programe unice;
- două ore prin participarea la activităţile formaţiilor/echipelor unităţilor de învăţământ
- o oră de ansamblu sportiv, în care elevii pot opta pentru activităţi sportive individuale sau colective, fără a se urmări obţinerea unei performanţe.

Ministerul Educaţiei Cercetării şi Inovării se delimitează de permanentele atacuri politice la adresa disciplinei religie. Se cunoaşte foarte bine faptul că prevederile legale ne obligă să dăm elevilor posibilitatea de a participa la ora de religie, fără a-i obliga însă să facă acest lucru. Pentru corecta informare a opiniei publice interesate de problemele educaţiei, facem precizarea că în perioada următoare se va trece la descongestionarea materiei, astfel încât elevii să nu fie obligaţi să reţină lucruri care nu le sunt neapărat utile. Pentru recredibilizarea sistemului şi realizarea obiectivelor din Strategia şi Programul de Guvernare este nevoie de schimbări în ceea ce priveşte curriculum-ul, evaluarea, formarea iniţială şi continuă a personalului didactic, este necesară descentralizarea deciziilor şi a responsabilităţilor, precum şi ameliorarea infrastructurii şcolare. Programele pentru disciplina istorie, studiată în învăţământul preuniversitar, au fost elaborate astfel încât să contribuie la formarea şi dezvoltarea competenţelor-cheie. Totodată, au fost avute în vedere recomandările referitoare la studiul istoriei, cuprinse în documente elaborate la nivel european, în mod deosebit, Recomandarea nr. 15/2001 a Consiliului Europei cu privire la studiul istoriei în secolul XXI şi Memorandumul pentru educaţia permanentă, elaborat de Uniunea Europeană.

Disciplina istorie se studiază, în învăţământul preuniversitar, începând cu clasa a IV-a. În clasele a V-a - a VII-a, programa şcolară îi familiarizează pe elevi cu evoluţia omenirii începând din preistorie şi ajungând în prezent. Pe parcursul celor trei ani de studiu, teme din istoria românilor sunt integrate istoriei universale. În clasa a VIII-a, programa şcolară vizează aprofundarea istoriei românilor, abordată din perspectiva influenţelor reciproce exercitate între spaţiul şi timpul istoric, între planul politic şi cel socio-cultural, între politica internă şi afirmarea în relaţiile internaţionale. Conţinutul programei include toate momentele fundamentale ale istoriei noastre, de la geto-daci şi relaţiile lor cu lumea mediteraneană până la Formarea Statului Naţional Unitar Roman (1918) şi revenirea la democraţie, prin revoluţia din decembrie ‘89. Pentru învăţământul liceal, programa şcolară are un conţinut organizat în jurul unor domenii relevante pentru elev şi reprezentative din perspectiva ştiinţei şi a cerinţelor societăţii contemporane.

Cât priveşte discuţia pe marginea orelor de limbi străine, precizăm că Planurile cadru aprobate, care vor fi implementate începând cu anul şcolar 2009-2010, prevăd 2 ore de studiu pentru fiecare din cele 2 limbi moderne studiate, la toate clasele pentru filierele teoretică şi tehnologică. Totodată, în învăţământul liceal se pot organiza:
- clase cu program de studiu intensiv al unei limbi moderne: la aceste clase se alocă 4 ore pe săptămână pentru studierea disciplinei limba modernă 1;
- clase cu program de studiu în regim bilingv: la aceste clase se alocă 5 ore pe săptămână pentru disciplina limba modernă 1, precum şi câte o (una) oră pe săptămână în fiecare an de studiu, pentru studierea geografiei - în clasa a IX-a, a istoriei - în clasa a X-a, şi a elementelor de cultură şi civilizaţie - în clasele a XI-a şi a XII-a, specifice spaţiului lingvistic respectiv, discipline care se studiază la limba modernă 1.

Un alt aspect adus în discuţie este inutilitatea învăţării de limbi străine pentru persoanele cu dizabilităţi. Nu putem accepta ca şcoala să lovească şi ea o persoană care este deja într-un dezavantaj faţă de colegii săi. Şansa de a învăţa o limbă străină trebuie să fie asigurată de şcoală, iar faptul că o persoană are un handicap fizic nu o împiedică să fie preocupată de lumea în care trăieşte, iar o limbă străină poate fi un avantaj pentru îmbunătăţirea propriilor condiţii de viaţă.

În ceea ce priveşte relaţia cu partenerii sociali de dialog, Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării şi-a manifestat în permanenţă disponibilitatea şi deschiderea spre dialog şi cooperare constructivă, invitând de fiecare dată la consultări pe toţi partenerii sociali implicaţi în domeniul educaţiei. În cadrul Comisiei de Dialog Social de la nivelul ministerului, consultările care au avut loc cu organizaţiile reprezentative la nivel naţional, alături de organizaţiile patronale şi cele ale părinţilor, au vizat aspecte referitoare la descentralizarea învăţământului preuniversitar, la planurile cadru din învăţământ, precum şi la alte probleme semnalate în învăţământul preuniversitar de către partenerii sociali.
Referitor la afirmaţiile făcute pe marginea procesului de descentralizare, menţionăm că acest subiect este în continuare în discuţie atât cu sindicatele, cât şi cu autorităţile locale.

BIROUL DE PRESĂ
tel./fax: 021/315.04.21

duminică, 29 martie 2009

300 vizitatori zilnic (in medie) ne acceseaza


Ca e soare, ca e vant, un lucru este cert: LUMEA NE ACCESEAZA. 300 de oameni zilnic se informeaza accesand zilnic sipamuntenia.blogspot.com. Cine detine informatia detine controlul!Aveti o stire pe care vreti sa o faceti publica contactati-ne!!!
Stirea TA e din Arges, cu atat mai mult!

Santiere verificate-fonduri GARANTATE?!


Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a declarat ca toate santiere de la scoli pe care se executa lucrari finantate din bugetul statului vor fi verificate inainte de alocarea altor fonduri pentru finalizarea constructiilor.
Andronescu a spus ca in prezent sunt deschise in sistemul de invatamant peste 4.000 de santiere.

“A fost o abordare paguboasa, pentru ca sa deschizi atat de multe santiere si sa nu ai suficiente resurse sa finalizezi o parte dintre ele este cel putin o greseala, pentru ca anumite fonduri se vor pierde prin degradarea lucrarilor care nu se termina la timp. Banii trebuie sa se duca si sa se vada in rezultatele constructiei din fiecare santier. Vom verifica fiecare santier in parte inainte de alocarea banilor. In urmatoarea perioada de timp va trebui sa luam santier cu santier sa facem evaluarea corespunzatoare, pentru ca, daca cineva isi mai imagineaza ca banii se duc pe apa sambetei, greseste amarnic“, a declarat Ecaterina Andronescu.

Ministrul Educatiei a mai afirmat ca ministerul are alocat, pentru acest an, un buget de investitii de 1.500 milioane lei, care vor fi impartiti in teritoriu. “Luam in prima etapa scolile care nu au aviz sanitar, apoi gradinitele, pentru ca in multe judete nu exista locuri suficiente in gradinite, si, sigur, sa terminam lucrarile si constructiile incepute pe aceste doua directii. Sa continuam cu campusurile, punand pe primele locuri acele campusuri care se si pot finaliza anul acesta. Sunt 164 campusuri deschise in Romania si le vom lua in ordinea finalizarii. Am inregistrat o risipa, anul trecut, absolut inadmisibila“, a mai sustinut ministrul Educatiei.

Nu ma bag, nu stiu nimic


Federatia Sindicatelor Libere din Învatamant (FSLI) si Federatia Educatiei Nationale (FEN) se vor retrage de la negocierile cu reprezentantii Ministerului Educatiei, Cercetarii si Inovarii, informeaza un comunicat de presa remis pe 25 martie.
Reprezentantii celor doua federatii sindicale sustin ca nu au fost invitati de catre ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, sa participe la intalnirea interministeriala.

"Cu toate ca FEN si FSLI au avut o pozitie constructiva si ferma fata de ceea ce trebuie sa reprezinte reforma in educatie, ministrul Ecaterina Andronescu, probabil in baza acordului pe care PSD il are incheiat cu CNSLR Fratia, a invitat la intalnirea interministeriala doar reprezentantul FSI 'Spiru Haret', Marius Nistor, care este si vicepresedinte CNSLR Fratia. Fata de toate acestea, FSLI si FEN au hotarat sa se retraga de la orice discutii cu MECI, daca ministrul Educatiei nu isi va reconsidera pozitia fata de toti partenerii sociali", sustin sindicalistii.

Totodata, FSLI si FEN sustin ca reprezentantii ai Federatiei "Spiru Haret" au participat la toate negocierile privind planurile cadru desfasurate la Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii. "Pentru o corecta informare tinem sa precizam ca reprezentantii FSI 'Spiru Haret', Ionel Barbu - vicepresedinte si Teodor Spiridon - secretar general, au fost prezenti la toate negocierile privind planurile cadru si descentralizarea invatamantului preuniversitar care au avut loc la Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii. Acest lucru se poate dovedi atat prin inregistrarile de la Ministerul Educatiei, cat si prin procesele verbale de sedinta", se arata in comunicat.

Potrivit sursei citate, reprezentantii FEN si FSLI nu au declarat niciodata ca forma finala a acestor planuri cadru este cea ideala, insa si-au asumat public participarea la discutii si "nu au incercat sa se dezica de rezultatul negocierilor si sa distorsioneze adevarul". "Am criticat inca de la inceput modalitatea in care ministrul Ecaterina Andronescu a promovat ordinele privind planurile cadru. Însa, am hotarat de comun acord sa discutam aceste ordine pentru ca ele priveau interesul membrilor de sindicat pe care ne-am angajat sa ii reprezentam reusind corectarea si ameliorarea acestor fata de propunerea initiala a ministerului. Atat delegatia FEN, cat si cea a FSLI si-au asumat rolul de parteneri sociali si chiar daca nu au fost de acord cu principiile descentralizarii, asa cum sunt gandite de Ministerul Administratiei si Internelor, au hotarat continuarea negocierilor", sustin sindicalistii.
Sursa:EduManager

Scoala 13, Scoala 7 cu ghiozdanul la spinare


In cadrul Consiliului de Administraţie al Asociaţiei Internaţionale a Regiunilor Francofone (AIRF) al Adunării Generale a A.I.R.F. din noiembrie 2008 de la Brazzaville (R. Congo), s-a luat decizia lansării unui program numit: Ghiozdanul francofon, destinat şcolilor din învăţamântul primar, în care limba franceză este limba de studiu. Serviciul Relaţii de Colaborare Internaţională din cadrul Consiliului Judeţean Argeş a pus în aplicare acest program în cadrul Şcolii Generale Nr.13 şi al Şcolii Generale Nr.7 din Piteşti.
Acest ghiozdan a fost distribuit gratuit – simbolic – cu ocazia Zilei Internaţionale a Francofoniei, dată la care elevii îndrumaţi de profesorii de limba franceză au susţinut în cadrul fiecărei şcoli, un mini spectacol de poezie şi cântece franţuzeşti.

Adrian LAZAR al doilea OM din judet


Am aflat secretele celui de al doilea om al judeţului! • Adrian Lazăr l-a înlocuit pe George Rizescu
Prin decizie a Guvernului, semnată de primul - ministru Emil Boc, Adrian Lazăr a fost numit subprefect de Argeş. Lazăr îl înlocuieşte în funcţie pe George Rizescu, acesta urmând să lucreze ca inspector guvernamental. Propus de PD-L Argeş, Adrian Lazăr a fost desemnat cu caracter temporar în postul de subprefect, până ce el va deveni înalt funcţionar public. În acest scop, Lazăr se va înscrie la Institutul Naţional de Administraţie, la finalul cursurilor, care vor dura câteva luni, urmând să primească statutul respectiv. Din raţiuni de incompatibilitate, prevăzute de lege, noul subprefect va demisiona din PD-L, primul său partid, formaţiune politică în care intrase anul trecut şi sub sigla căruia a candidat, fără succes, pentru funcţia de deputat de Curtea de Argeş. Adrian Lazăr va împlini 45 de ani pe 16 august. Este căsătorit şi are doi copii: o fetiţă, în vârstă de 7 ani, şi un băieţel, de 5 ani. A absolvit, în 1988, facultatea de Tehnologia Construcţiilor de Maşini (TCM) din cadrul Institutului Politehnic Bucureşti. Primul său loc de muncă a fost la ARPO Curtea de Argeş, localitatea de unde este originar. Ulterior, a intrat în afaceri. Deţine o firmă de instalaţii electrice şi are în proprietate spaţii pe care le închiriază în special pentru birouri. Pentru că legea i-o cere, va lăsa afacerile pe mâinile altcuiva. Nu precizează pe mâinile cui. „Vreau să fac numai lucruri bune ca subprefect. Rămâne de văzut dacă şi cât voi putea să fac.“, a declarat Adrian Lazăr pentru TOP.

Primarii se luptă şi cu criza, şi cu legile

La şedinţa Colegiului Prefectural, o mulţime de primari au ajuns să stea în picioare sau pe culoarul din sala mare a Consiliului Judeţean Argeş alături de presă.

La şedinţă, poate şi pentru că urmau să fie furnizate informaţii privind organizarea alegerilor, au fost chemaţi şi secretarii primăriilor, de unde şi întregul haos. Până una-alta, secretarii şi primarii au aflat că înainte de campania pentru europarlamentare trebuie reactualizate listele electorale permanente până la 22 aprilie şi primarii trebuie să dea dispoziţie pentru locurile speciale de afişaj. Prefectul Marcel Proca a început şedinţa prin a le solicita funcţionarilor de la instituţiile deconcentrate să îşi facă treaba aşa cum trebuie şi să nu mai ţină cont de eventualele schimbări ale conducerilor. „Aceste schimbări nu ar trebui să afecteze activitatea instituţiilor. Nu este normal ca, în aşteptarea noilor directori, să avem parte de o asemenea lentoare în rezolvarea cazurilor de la diferite instituţii”, a precizat Proca.
Prefectul i-a cerut reprezentantului Electrica o mai bună colaborare cu primarii pentru ca anumite sincope în furnizarea energiei termice să fie cât mai rapid rezolvate. Apoi a criticat instituţiile de la care a solicitat să fie desemnat câte un reprezentant în relaţia cu Instituţia Prefectului. „Multe dintre instituţii ne-au trimis o hârtie, ca un semn de pură formalitate. Nu discut despre aşa ceva eu. Am cerut o mai bună relaţie cu cetăţeanul şi o mai bună colaborare informatică cu Prefectura. Scopul final este acela de a asigura servicii de calitate şi rapide cetăţenilor, nu să ne formalizăm”, a replicat Proca la gestul conducerilor instituţiilor, menţionând că de săptămâna viitoare va discuta cu reprezentanţii fiecărei instituţii.
La Domneşti, probleme cu Finanţele
Nu neapărat la bani, ci la comportamentul angajaţilor de la Finanţele Publice. Primarul comunei este nemulţumit că, după ce că le-a oferit gratuit un imobil în care să funcţioneze în comună, conducerea şi angajaţi de la trezorerie dau dovadă de un comportament inadecvat atât cu angajaţii de la primărie, cât şi cu cetăţenii. „O parte din cei care lucrează acolo şi chiar şefa trezoreriei au un comportament dificil. Aveţi gratuit acel spaţiu şi vreau să fim oameni până la capăt”, i-a transmis primarul Nicolae Smădu directorului de la Finanţe, Gheorghe Banzea. Acesta din urmă a precizat că va face verificările de rigoare şi că va lua măsurile ce se impun.
Primarul din Băiculeşti, preotul Gheorghe Bărănescu, s-a declarat neputincios în faţa absurdităţilor legislative. Nu a scăpat nici acum de problemele de fond funciar. Şi-a manifestat nemulţumirea că, deşi angajaţii săi muncesc la foc continuu pentru a emite documente, la fel ca şi cei ai unor instituţii publice, dosarele cu proiecte se opresc în faţa unor piedici... îndrăcite. Fie comuna sa nu a primit sprijin de la Consiliul Judeţean pentru o cofinanţare, fie pentru că anumite prevederi sunt imposibil de trecut peste ele. Printre ele, şi ponderea gradului de sărăcie în punctajul care determină câştigător sau nu un proiect. În prezent, această pondere a crescut foarte mult în favoarea comunelor sărace şi foarte sărace care pot astfel accesa aceste fonduri mai uşor. De exemplu, în sudul judeţului, co

Conform unor primari, această pondere are o valoare de 80% în punctaj, iar în Moldova, ea este de 90%!

Sursa:Argesul

joi, 26 martie 2009

FSLI ne comunica


COMUNICAT


Ieri, 25 martie 2009, la Palatul Cotroceni, a avut loc o întâlnire între Preşedintele României, domnul Traian Băsescu şi reprezentanţii confederaţiilor sindicale reprezentative, cu ocazia căreia domnul Traian Băsescu a făcut o analiză a situaţiei economice în care se află România. Din datele prezentate a reieşit că ţara noastră se confruntă cu o gravă criză economică şi că, din nefericire, nici perspectivele nu sunt încurajatoare.
Prezent la această întâlnire din partea Confederaţiei Sindicatelor Democratice din România, domnul Aurel Cornea – Preşedinte al F.S.L.I– a prezentat problemele cu care se confruntă învăţământul:
1. Legea nr. 221/2008 nu se aplică;
2. Există riscul de a nu se acorda anumite sporuri şi drepturi pentru salariaţii din învăţământ, în condiţiile în care bugetul educaţiei va fi rectificat negativ;
3. Descentralizarea învăţământului preuniversitar, aşa cum este gândită de către Coaliţia PDL-PSD, ar avea consecinţe negative asupra întregului sistem de învăţământ.
4. Nu există o viziune unitară şi coerentă în ceea ce priveşte reforma în învăţământ, cauza principală fiind neadoptarea pachetului legislativ privind educaţia.

În urma acestor discuţii, domnul Preşedinte Traian Băsescu a luat decizia de a convoca, săptămâna viitoare, la Palatul Cotroceni, conducerile federaţiilor sindicale reprezentative din învăţământ pentru a analiza problemele prezentate de domnul Aurel Cornea, întâlnire la care va participa şi ministrul educaţiei, cercetării şi inovării, doamna Ecaterina Andronescu.

DEPARTAMENTUL COMUNICARE,

Camelia PUZDREA

Profesorii vor decide dacă declanşează greva, printr-un referendum



Sindicaliştii din Educaţie au hotărât, joi, să organizeze, săptămâna viitoare, un referendum pentru a consulta cadrele didactice din toată ţara ce formulă de protest preferă, de la miting la greva generală."Săptămâna viitoare ne întâlnim şi cu preşedintele Traian Băsescu, aşa că am decis să facem atunci un referendum pentru a decide dacă vom face mitting, vom boicota tezele cu subiect unic, a examenelor naţionale din învăţământul preuniversitar, precum şi ale celor din învăţământul superior sau vom declanşa greva generală", a declarat, în cadul unei conferinţe de presă, preşedintele Federaţiei "Spiru Haret", Gheorghe Isvoranu.

Sindicaliştii au ameninţat, în mai multe rânduri, că vor declanşa greva generală dacă nu vor primi 6% din PIB la Educaţie şi dacă nu se vor mări salariile din învăţământ, în conformitate cu legile în vigoare, spunând şi că nu acceptă nicun fel de amendament la prevederile legale. Legea adoptată anul trecut prevedea şi ca majorările să se facă retroactiv, din octombrie 2008, aceasta fiind şi promisiunea făcută de reprezentanţii PSD înainte de alegeri. Profesorii mai au de primit, după creşterile salariale acordate de guvernul Tăriceanu, majorări de 33% în sistemul preuniversitar, şi de 50% pentru cei din învăţământul superior.

Recent, nemulţumirile sindicaliştilor din Educaţie au vizat şi modificările la programa şcolară iniţiate de ministrul de resort, Ecaterina Andronescu.

"Am criticat încă de la început modalitatea în care ministrul Ecaterina Andronescu a promovat ordinele privind planurile cadru (prin ordin de ministru - n.r.). Însă, am hotărât de comun acord să discutăm aceste ordine, pentru că ele priveau interesul membrilor de sindicat pe care ne-am angajat să îi reprezentăm, reuşind corectarea şi ameliorarea acestor faţă de propunerea inţială a ministerului", se precizează într-un comunicat comun al FSLI şi al Federaţiei Educaţiei Naţionale (FEN).

Cele mai criticate modificări sunt reducerea numărului de ore la Educaţie Fizică, Informatică şi Limbi străine, precum şi scoaterea materiei Logică din programa şcolară de liceu.

Alte nemulţumiri vizează deciziile legate de modul în care se face descentralizarea în învăţământul preuniversitar, implicarea prea mare a primarilor în şcoli, reducerea cu 30% a sporurilor salariale şi subfinanţarea cercetării, motiv pentru care sute de angajaţi din acest domeniu şi-au pierdut locul de muncă.

Peste 1.000 de elevi vor beneficia de bursa "Guvernul Romaniei"


Un numar de 1.025 de elevi din intreaga tara (cate 25 din 41 de judete) capabili de performanta, care provin din mediul rural, din familii al caror venit pe membru de familie este sub o treime din salariul de baza minim brut pe tara vor putea beneficia de bursa "Guvernul Romaniei" in valoare de 350 de lei pe luna.

"Cuantumul bursei scolare 'Guvernul Romaniei', stabilita in conformitate cu Legea nr. 32/2008 pentru completarea art. 10 din Legea Învatamantului nr. 84/1995, este de 350 de lei/ elev/ luna. Bursele scolare 'Guvernul Romaniei' se asigura din bugetul Ministerului Educatiei, Cercetarii si Inovarii si se indexeaza anual cu indicele de inflatie, prin ordin al ministrului Educatiei", potrivit unui proiect de Hotarare de Guvern.

Sumele destinate burselor scolare "Guvernul Romaniei" se vor repartiza lunar inspectoratelor scolare de catre Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii. Inspectoratele scolare vor vira sumele primite de la Ministerul Educatiei catre unitatile de invatamant care scolarizeaza elevii beneficiari ai burselor scolare. Potrivit hotararii, unitatile de invatamant vor plati lunar elevilor beneficiari ai bursei scolare sumele ramase dupa achitarea cheltuielilor de cazare si masa. Totodata, beneficiarii bursei scolare "Guvernul Romaniei" pot primi, in conditiile legii, alte tipuri de burse sau forme de sprijin.

Cuantumul bursei scolare "Guvernul Romaniei" va cuprinde urmatoarele tipuri de cheltuieli per elev per an scolar: cheltuieli de cazare - 350 lei; cheltuielile de masa - 2.790 lei; cheltuieli scolare (rechizite, auxiliare curriculare, imbracaminte, transport urban si intrajudetean pentru elev si tutorii legali ai acestuia, activitati de timp liber etc.) - 360 lei. Totalul sumei puse la dispozitie de Guvern intr-un an scolar pentru cei 1.025 de elevi este de 3.587.500 de lei.

Băsescu se va întâlni cu sindicatele din învăţământ şi cu ministrul Educaţiei, săptămâna viitoare



Preşedintele Traian Băsescu se va întâlni, săptămâna viitoare, cu federaţiile sindicale din învăţământ, în prezenţa ministrului Educaţiei, pentru a discuta problemele sistemului, au declarat lideri de sindicat participanţi la întâlnirea de la Cotroceni.
"Preşedintele a recunoscut că în zona de educaţie este o problemă legată de promisiunile electorale şi de realităţile anului 2009 şi a fost de acord să organizeze o întâlnire cu toate federaţiile din învăţământ, pentru că vrea să se descarce de apăsarea asta a angajamentelor neonorate", a declarat Marius Petcu, preşedintele CNSLR, la finalul discuţiilor de la Palatul Cotroceni, ce au durat mai bine de două ore.
La rândul său, Aurel Cornea, preşedinte CSDR, a spus că i-a prezentat şefului statului toate problemele din învăţământ şi că, la propunerea şefului statului, în săptămâna următoare ar urma să aibă loc o întâlnire numai pe probleme de învăţământ cu federaţiile sindicale din învăţământ. "Acum pot anunţa angajamentul domnului preşedinte de a se întâlni cu noi şi a rezolva toate problemele la care am făcut referire", a spus Cornea.

"Nu plec foarte fericit. Ce pot să vă spun însă, şi mă voi referi în mod deosebit la învăţământ, este faptul că am ridicat domnului preşedinte Traian Băsescu toate problemele care frământă învăţământul românesc la ora actuală. Am explicat care este stadiul reformei în învăţământ, care sunt angajamentele pe care noi ni le-am asumat prin strategia pe care am semnat-o în prezenţa domniei sale privind dezvoltarea învăţământului.

De asemenea, i-am adus în atenţie celelalte probleme stringente, începând cu legea privind majorarea salariilor în învăţământ, continuând cu sporurile referitor la care există un articol ce ar urma să ni se aplice şi nouă în cazul în care rectificările de buget vor fi negative", a precizat Cornea. Preşedintele FSLI a spus că a abordat şi problema descentralizării în învăţământ şi i-a prezentat preşedintelui punctele de vedere ale primarilor şi consiliului interministerial cu referire expresă la dorinţa expresă a acestora de a prelua," în mod abuziv", numirea directorilor şi profesorilor de şcoli.

"Acest lucru li se pare de neecceptat federaţiilor din învăţământ. Domnia sa a acceptat punctul nostru de vedere", a precizat Cornea.

Şcolile argeşene, finanţate pe hârtie


Sursa:Argesul
Miercuri, 25 Martie 2009 00:00


În baza a patru hotărâri de guvern emise în anul 2008 şi publicate în Monitorul Oficial, sumele din „buzunarul” Ministerului Eduaţiei necesare pentru diverse lucrări (de reabilitare, pentru asigurarea utilităţilor, pentru reparaţii capitale sau consolidare ş.a.) au fost destinate unităţilor de învăţământ din mai multe localităţi argeşene.
În baza H.G. 94/6 februarie 2008 fondurile ar fi trebuit să ajungă la: Şcoala cu clasele I-VIII Nucşoara, Grădiniţa cu program normal Leordeni, Şc. I-IV Gărdineşti, Grădiniţa din satul Păduroiu, Şc. I-VIII Vultureşti, Şc. I-IV Huluba, Şc. I-IV Bârzeşti, Şc. I-IV Mărgeşti, Grăd. cu pr. normal Vlădeşti, Şc. I-VIII Vulpeşti, Şc. I-VIII Cornăţel, Grăd. cu pr. normal Ioneşti, Grăd. cu pr. normal Şerboieni, Şc. I-VIII Buzoeşti, Şc. I-IV Dragoslavele, Şc. I-IV Valea Hotarului, Şc. I-VIII Şerbăneşti, Şc. I-IV Rociu, Şc. I-VIII Ungheni, Şc. I-VIII Nucşoara, Şc. I-VIII Albota, Şc. I-VIII Slănic, Şc. I-VIII Broşteni, Şc. I-VIII Pietroşani, Şc. I-IV Corbişori, Şc. I-VIII Stăneşti, Grăd. cu pr. normal Corbişori, Şc. I-VIII Corbişori, Şc. I-IV Măniceşti, Şc. I-IV Zigoneni, Şc. I-VIII Brătia, Şc. I-VIII Suseni, Grăd. cu pr. normal Dârmăneşti, Şc. I-IV Conţeşti, Şc. I-IV Olteanca, Şc. I-IV Voroveni, Şc. I-VIII corp nou Conţeşti, Şc. I-VIII Davideşti, Şc. I-VIII Dobrogostea, Şc. I-VIII Recea, Şc. I-VIII Bârlogu, Şc I-VIII Negraşi, Grădiniţa Şerboieni, Grădiniţa Ioneşti, Şc. I-VIII Stolnici, Şc. I-IV Ungureni, Şc. I-VIII Albeştii de Argeş, Şc. I-VIII Slănic, Şc I-VIII Vrăneşti, Şc. I-VIII Valea lui Enache, Şc. I-VIII Valea Brazilor, Şc. I-VIII Şuiei, Şc. I-IV Olteanca, Şc. I-IV Voroveni, Şc. I-VIII Conţeşti, Şc. I-VIII Tutana ş.a.
În baza H.G. 370/4 aprilie 2008 fondurile ar fi trebuit să ajungă la: Grăd. cu pr. prelungit Bascov, Şc. I-VIII Căteasca, Grădiniţa Leordeni, Şc. I-IV pentru Grădiniţa din satul Troislav, Grădiniţa Teiu Deal, Grădiniţa Tigveni, Şc. I-VIII Arfeu, Şc. I-VIII Albeştii de Argeş, Şc. I-VIII Suseni, Şc. I-VIII Galeşu, Şc I-VIII Bugea de Jos, Şc I-VIII Brătia, Şc. I-VIII Drăganu, Şc. I-VIII Zărneşti, Şc. I-VIII Surduleşti, Şc. I-IV Troislav, Şc. I-VIII Miceşti, Şc. I-VIII Mioarele, Şc. I-VIII Costeşti-Vâlsan, Şcoala I-VIII Priboieni, Şc. I-VIII Şuici, Şcoala I-VIII Muşăteşti, Şc. I-VIII Ticanu Rumanov, satul Berevoieşti, Şc. I-IV Ungureni, Şc I-VIII Verneşti, Şc. I-VIII Valea Danului, Şc. I-VIII Poeniţa, Şc. I-VIII Cepari, Şc. I-VIII Podu Dâmboviţei, Şc. I-VIII Căpăţâneni, Şc. I-VIII Nr. 1 Slobozia, Şc. I-IV Nr. 2 Slobozia, Şc. I-VIII Izvoru, Şcoala I-VIII Cocu, Şc. I-VIII Răteşti, Şc. I-VIII Hârseşti, Şc. I-VIII Poienarii de Muscel, Şc. I-IV Bârseşti de Jos, Grădiniţa Tigveni, Colegiul tehnic Câmpulung, Şc. I-VIII Dobrogostea, Şc. I-VIII Văleni, Şc. I-VIII Ştefan cel Mare, Grădiniţa Tigveni, Şc. I-VIII Bughea de Sus şi Şc. I-IV Valea Mare ş.a..
În baza H.G. 962/2 septembrie 2008 fondurile ar fi trebuit să ajungă la: Şc. I-VIII Ştefăneşti pentru Grăd. cu pr. norma, Şc. I-IV Dragoslavele, Şc. I-IV Valea Hotarului, Şc. I-VIII plus grădiniţa din satul Măţău, Şc. I-IV Deagu, Grădiniţa Recea, Şc. I-VIII Popeşti, Şc. I-VIII Căldăraru, Şc. I-VIII Valea Danului, Şc. I-VIII Cepari, Şc. I-IV Cărpeniş, Şc. I-VIII Berevoieşti, Şc. I-VIII Coşeşti, Şc. I-IV Prislop, Şc. I-VIII Dobreşti, Şc. I-IV Groşi, Şc. I-VIII Bughea de Jos, Şc. I-IV Glavacioc. Şc. I-IV Bârseşti, Şc. I-VIII Bădiceni, Şc. I-VIII Stroeşti, Şc. I-VIII Aninoasa, Şc. I-IV Topliţa, Şc. I-VIII Muşăteşti, Şc. I-VIII Cireşu, Şc. I-VIII Catanele, Şc. I-IV Siliştea, Şc. I-VIII Tigveni ş.a.
n În baza H.G. 1432/27 noiembrie 2008, fondurile ar fi trebuit să ajungă la: Liceul teoretic „Ion Barbu” Piteşti, Grăd. cu pr. prelungit Costeşti, Şc. Nr. 10 „Marin Preda” Piteşti, Grupul Şcolar Rucăr (ateliere şi sală de sport), Şc. I-VIII Rucăr, Colegiul Naţional „Al. Odobescu” Piteşti (sală multimedia), Şc. I-VIII Râncăciov, Şc. I-VIII Ţigăneşti, Şc. I-VIII Văleni, Şc. I-VIII Gorgani ş.a.

luni, 23 martie 2009

Titularizare 2009

Gasiti in dreapta un link privind posturile scoase la titularizare/suplinire in 2009.

Primul ONG al Parintilor din judet cu site propriu



De curand s-a constituit ONG-ul,Asociaţia de Parinţi din Liceul Iulia Zamfirescu Mioveni,inregistrat la Judecătoria Pitesti şi Administraţia Fiscală Mioveni.

SCOPUL ASOCIATIEI:
• Cresterea gradului de autonomie a Liceului Iulia Zamfirescu Mioveni;
• Atragerea de resurse financiare extrabugetare pentru Şcoală;
• Crearea unui parteneriat parinti-cadre didactice;
• Dezvoltarea relatiilor de colaborare scoala-comunitate;
• Initierea si/sau sustinerea proiectelor de dezvoltare si ameliorare scolara;
• Medierea relatiilor Liceului Iulia Zamfirescu Mioveni cu alte organizatii si institutii;
• Prezentarea ofertei educationale a Liceului Iulia Zamfirescu Mioveni în mediile interesate;
• Promovarea imaginii liceului în mass-media si comunitatea locala;
• Sponsorizarea unor activitati culturale si sportive, scolare si extrascolare;
• Stimularea elevilor si a cadrelor didactice cu rezultate deosebite la olimpiadele si concursurile scolare nationale si internationale;
• Conservarea si intretinerea localului Liceului, in vederea asigurarii unor bune conditii pentru desfasurarea activitatii;
• Cresterea valorii inventarului apartinand Liceului prin achizitionarea de material didactic modern, aparatura, carti si reviste de specialitate scolare.


Asociatia Parintilor din Liceul Iulia Zamfirescu Mioveni are site propriu.
http://aplizma.webs.com/

Fara manuale noi in 2009/2010


Editorii renunta la retiparirea manualelor scolare pentru anul scolar 2009-2010”, a fost anuntul facut public în cadrul dezbaterii ”Cu cartile pe fata”, organizata la Casa Universitarilor din Bucuresti de catre Uniunea Editorilor din România (UER) si Asociatia Editorilor din România (AER). Dupa ce, înca din toamna anului trecut, au fost anuntati ca pe 27 aprilie 2009 se va organiza licitatia pentru manualele scolare de clasa a VII-a si a VIII-a pentru disciplinele la care se organizeaza teze cu subiect unic, Ministerul Educatiei a informat, abia acum sase zile, ca a renuntat la aceasta intentie. ”Autorii, profesori de specialitate, au finalizat în proportie de 95% manualele ce urmau sa intre în licitatie la sfârsitul lunii viitoare. În toate aceste luni, am asteptat un semnal din partea institutiei guvernamentale privind licitatia. La insistentele noastre repetate, abia acum câteva zile am primit oficial o nota prin care am fost înstiintati ca licitatia de manuale nu se mai sustine. Ca o asa-zisa recompensa, cabinetul ministrului Andronescu ne-a informat ca putem trece la retiparirea manualelor vechi, la un cost de numai 1,7 lei pentru un exemplar. În aceste conditii, editorii renunta la retiparirea de volume noi”, a declarat Daniel Iacob, directorul editurii Art din Bucuresti. Nota ministeriala, semnata de Silviu Cristian Mirescu, directorul general al Centrului National pentru Curriculum si Evaluare în Învatamântul Preuniversitar, anunta ca ”în anul 2009, Ministerul Educatiei nu va organiza nici o sesiune de evaluare a proiectelor de manuale scolare/licitatii pentru achizitionarea manualelor scolare noi. Pentru anul scolar 2009-2010 au fost demarate deja actiunile premergatoare realizarii procesului de completare a stocurilor initiale (retiparirii) de manuale”. În consecinta, pe 15 septembrie, pe bancile elevilor se vor afla manualele recuperate de la colegii mai mari.
Din buget a ramas doar 0,075% pentru carti ”Mai multe edituri se gândesc sa ceara despagubiri Ministerului Educatiei, pentru ca deja au investit în manuale pe care urmau sa le prezinte la licitatie”, a precizat directorul executiv al UER, Claudiu Istrate. Reprezentantii editurilor au confirmat faptul ca nu exista nici un fel de dialog cu institutia guvernamentala, aceasta din urma refuzând orice întâlnire, orice dialog cu privire la strategia vizând evaluarea si achizitia de manuale în urmatoarea perioada. În cadrul dezbaterii, s-a evidentiat faptul ca, în afara renuntarii la licitatie, Ecaterina Andronescu a taiat din buget si finantarea pentru achizitia de manuale, fondurile pentru biblioteci, precum si cei 100 de euro destinati fiecarui cadru didactic pentru cumpararea de carti si materiale didactice. ” Bugetul «de criza» al Educatiei este, pentru acest an, de 7,9 miliarde de euro. Din aceasta suma trebuia, repet trebuia, sa se aloce 25 milioane de euro pentru profesori, opt milioane pentru achizitia de manuale si zece milioane catre fondurile pentru biblioteci. Practic, aceasta cheltuiala din buget însemna, la un calcul simplu, 0,54%. Dupa toate operatiile de renuntare, în prezent, pentru tot ceea ce înseamna carte scolara revine doar 0,075% din bugetul actual”, a mai subliniat Daniel Iacob. La aceste observatii, ministrul educatiei, Ecaterina Andronescu, a declarat public ca ”aceste capitole vor fi luate în calcul la urmatoarea rectificare de buget”. Concluzia dezbaterii a fost exprimata de Calin Vlasie, directorul editurii Paralela 45: ”Guvernul român ne considera infractori”. Cu acelasi prilej, Mihai Penescu, directorul UER, a anuntat ca cele doua asociatii de editori vor forma o alianta care se va numi ”Federatia Editurilor din România” si care va reprezenta interesele a 80% dintre casele editoriale existente în tara.
Sursa: Gardianul

Starfix, in lotul national de dans


Clubul pitestean de dans sportiv Starfix, de la Casa Studentului, datorita rezultatului de la Campionatul National de Dans Sportiv de la Oradea, are nu una, ci doua perechi convocate la lotul national. Prima pregatire a lotului se va efectua la Reghin, in perioada 11-15 aprilie. Antrenorul lotului sent Katerina Venturini si Andrej Skuca. Daniel Ionescu, profesorul lotului pitestean spera sa aduca Pitestiul pe cele mai inalte culmi ale performantei acestui sport frumos. ,,In urma eforturilor noastre, pentru prima data Pitestiul are doua perechi in lotul national.

Era un lucru normal, dupa ce in ultimii ani Starfix a fost pe podium la mai toate concursurile de gen," a declarat Ionescu.

A fost lansat concursul national de burse de studiu pentru elevii romi


Agentia Nationala pentru Romi, in parteneriat cu Roma Education Fund, Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii, Centrul de Resurse pentru Comunitatile de Romi si asociatia Pakiv Romania anunta lansarea concursului national de burse de studiu pentru elevii romi pentru semestrul al doilea al anului scolar 2008-2009, cu fonduri obtinute prin proiectul Educatia copiilor romi- calea spre un loc de munca stabil.

Proiectul este finantat din Fondul Social European si are ca scop cresterea nivelului de educatie si reducerea abandonului scolar in randul copiilor romi din mediul rural si urban, dezvoltarea capitalului uman si pregatirea pentru intrarea in piata fortei de munca. Acest concurs se adreseaza elevilor de etnie roma din clasele VII-VIII si IX-XII inscrisi intr-o unitate scolara (scoala generala, liceu- colegiu, scoala de arte si meserii).

Pentru a aplica la aceasta bursa, cei interesati trebuie sa intocmeasca un dosar care sa contina urmatoarele documente:
» Formularul de inscriere completat
» adeverinta (cu stampila in original a unitatii scolare emitente) care sa cuprinda:
-mediile la fiecare disciplina pe primul semestru din anul scolar 2008-2009
-numarul total de absente din cursul primului semestru din anul scolar 2008-2009, cu mentionarea celor motivate
» copie dupa cartea de identitate, sau dupa certificatul de nastere, acolo unde este cazul

Dosarul de inscriere se trimite prin posta, pana la data de 30 martie 2009, ora 16, la sediul Agentiei Nationale pentru Romi, situat in Bucuresti, Splaiul Independentei nr 202 A, etaj 8, camera 23, sector 6, cu mentiunea pe plic „Aplicatie bursa: Proiectul Educatia copiilor romi- calea spre un loc de munca stabil”.

Formularele pentru aplicatii se pot obtine gratuit de la sediul Agentiei Nationale pentru Romi (telefon 021.311.30.48, sau e-mail anr.burse@yahoo.com) iar pentru cei interesati din judetul Arges, acestea sunt puse la dispozitie de catre domnul Lita Marius, responsabil cu problemele romilor pe langa Institutia Prefectului- Judetul Arges, tel: 0742 202 905 (Biroul Judetean pentru Romi- Institutia Prefectului, etaj 5).

Cartel Alfa la Prefectura



Astazi, prefectul Marcel Proca a avut o intalnire cu sindicalistii de la Cartel Alfa, care au pichetat timp de doua ore Institutia Prefectului.
Sindicalistii din sectorul bugetar (administratie publica locala, medicii veterinari si administratia domeniului public) au prezentat prefectului nemultumirile lor legate de salariiile foarte mici din administratia locala, in contextual in care Guvernul intentioneaza sa reduca unele sporuri aferente sistemului de salarizare al functionarilor publici.
Totodata, ei au cerut o modificare a regimului incompatibilitatilor, prevazut de statutul functionarilor publici, in sensul eliminarii interdictiei pe care o au acestia de a realiza si alte venituriin afara celor salariale.

Sindicalistii din administratia publica locala au insistat pe tema adoptarii unei reglementari unitare a salarizarii din sistemul bugetar, in scopul reducerii discrepantelor salariale dintre functionarii publici de executie din administratia locala si inaltii functionari publici.

Prefectul Marcel Proca a retinut problemele semnalate pe care le va inainta Guvernului spre analiza si solutionare.

duminică, 22 martie 2009

NOUTATI DE LA ISJ

Tot ce se intampla odata, poate sa nu se mai intample inca odata. Dar tot ce se intampla de doua ori, se va intampla cu siguranta si a treia oara.





Conform metodologiei au fost afisate rezultatele la contestatiile depuse in urma evaluarii dosarelor de gradatie. Acestea pot fi vizualizate in atasament.

vineri, 20 martie 2009

Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant isi retrage semnatura de pe Strategia Nationala pentru Educatie


Colegiul National al Liderilor Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, intrunit pe 18 martie, a analizat problemele invatamantului romanesc si ale salariatilor acestuia, dupa trei luni de guvernare PD-L-PSD si a constatat ca “aplicarea Legii nr.221/2008 imediat dupa castigarea alegerilor”, slogan aducator de voturi pentru actuala coalitie, este tot mai departe de a deveni realitate.

Neaplicarea acestei legi, considera liderii sindicali, scoate in evidenta dispretul fara margini pe care il manifesta clasa politica fata de personalul didactic, categorie socio-profesionala care continua sa fie discriminata in comparatie cu alte categorii de salariati bugetari.
De asemenea, sindicalistii sustin ca masurile de reducere a unor sporuri si drepturi pentru salariatii bugetari pe care intentioneza sa le ia Guvernul Romaniei ar conduce la o adevarata curba de sacrificiu la care vor fi supusi salariatii din invatamant, nu exista o viziune coerenta si unitara in ceea ce priveste reforma in invatamant, iar masurile luate de minister secvential, nu pot conduce decat la haos, iar planurile-cadru pentru invatamantul liceal au fost modificate de M.E.C.I., in pripa si haotic, fara sa se faca un studiu de impact si o analiza profesionista, masura care a condus la crearea unei stari de tensiune in randul dascalilor, elevilor si parintilor.

In aceste conditii, Consiliul National al Liderilor F.S.L.I. a hotarat consultarea membrilor de sindicat, pentru redeschiderea conflictului de munca suspendat in luna noiembrie a anului trecut. Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant isi rezerva dreptul de a-si retrage semnatura de pe Strategia “Educatie si Cercetare pentru Societatea Cunoasterii”, avand in vedere faptul ca, atat Presedintia, cat si Guvernul Romaniei nu respecta prevederile acesteia. Calendarul actiunilor de protest va fi stabilit de comun acord cu celelalte federatii sindicale reprezentative din invatamant.

Eleva admisa la sase universitati din strainatate


O elevă de clasa a XII-a din Târgu Mureş are rezultate atât de bune la învăţătură încât a fost admisă la şase universităţi din străinătate, înainte de a apuca să dea examenul de bacalaureat. Bianca este olimpică la biologie şi visează să ajungă cercetător în domeniul medical.La fel ca mulţi elevi din România, Bianca vrea să-şi continue studiile în străinătate. Ştie exact ce îşi doreşte pentru viitor, o carieră în cercetare. Tânăra a fost deja admisă la şase universităţi din Anglia şi America.

"E foarte greu în România, în schimb în America ţi se oferă posibilitatea să lucrezi în cercetare încă din primii ani de colegiu. Se merge pe sistemul se investeşte în tine şi se aşteaptă foarte mult de la tine", a declarat eleva.
Bianca nu şi-a dezamăgit niciodată profesorii. A muncit mult, a investit timp şi energie în pasiunea ei pentru biologie, iar rezultatele nu au încetat să apară. Fata este olimpică la biologie. "Este unul dintre cei mai buni elevi pe care i-am avut de când am eu carieră de cadru didactic", a spus profesoara de biologie, Daniela Pogăcean.
Pe lângă orele intense de studiu, Bianca îşi face timp şi pentru a-i ajuta pe alţii. Este voluntar al organizaţiei Salvaţi Copiii. "Este una dintre cele mai active voluntare ale noastre, s-a implicat în toate activităţile noastre", a precizat psihologul de la "Salvaţi Copiii", Ramona Pop.

După ce va promova examenul de bacalaureat, Bianca va trebui să aleagă universitatea la care să-şi împlinească visul. Cunoştinţele dobândite peste hotare intenţionează să le pună în practică în România.
Sursa: Realitatea TV

Profesorii din Cluj au dat în judecată primăriile pentru că nu le-au majorat salariile cu 50%


Sindicaliştii din judeţul Cluj au dat în judecată toate primăriile şi şcolile din judeţ pentru că profesorilor nu li s-au majorat salariile cu 50%. Este vorba de trei procese care implică 80 de primării şi toate şcolile din judeţul Cluj pentru neacordarea majorarii salariale, neacordarea anumitor sporuri de vechime şi aplicarea cu întârziere de şapte luni a unei legi care prevede sporuri acordate profesorilor de gradul I cu mai mult de 25 de ani vechime.

Sindicaliştii din Cluj sunt decişi să organizeze grevă generală în perioada tezelor unice şi să lase situaţia şcolară neîncheiată, dacă Ministerul Educaţiei nu le acceptă revendicările.

O altă nemulţumire a sindicaliştilor se referă la descentralizarea care ar permite, spun ei, amestecarea politicului în învăţământ, dacă directorii de şcoli ar fi numiţi de consilieriile locale. Nici reducerea numărului de ore la învăţământul preuniversitar nu îi lasă fără replică pe sindicalişti, ei consideră măsura "inoportună şi la nimereală".

Sursa: Realitatea TV

joi, 19 martie 2009

Conducerea Inspectoratului Scolar Valcea a demisionat


Inspectorul scolar general al judetului Valcea, Florin Smeureanu, si inspectorul scolar general adjunct, Rodica Buican, au demisionat din functie incepand cu data de 24 martie.

"Am luat aceasta decizie dintr-un singur motiv, anume pentru a-i da posibilitatea doamnei ministru Ecaterina Andronescu sa numeasca in locul meu o alta persoana, asa cum s-a decis in negocierile purtate la nivel judetean intre PSD si PD-L", a declarat Florin Smeureanu, al carui contract de management urma sa expire in anul 2012.
La randul sau, inspectorul general adjunct Rodica Buican, care este sotia deputatului PNL Cristian Buican, a demisionat din aceleasi motive, numirea sa in functie urmand sa expire in vara acestui an. Impreuna cu conducerea institutiei si-au mai anuntat demisiile purtatorul de cuvant al ISJ Valcea, inspectorul scolar Paul Dumitrescu, precum si inspectorul pentru invatamant profesional si tehnic, Mirela Toma.

FISA DE PREZENTARE:Liceul Teoretic „Ion Barbu” Piteşti


Liceul Teoretic „Ion Barbu” Piteşti
Scris de Argesul

Liceul nostru trudeşte încă la cristalizarea propriei tradiţii
Dintre liceele teoretice din Piteşti, Liceul Teoretic „Ion Barbu” trudeşte încă la cristalizarea propriei tradiţii. Înfiinţat în 1971 ca liceu cu predare în limba germană, a atras la acea vreme elevi şi corp profesoral care-l aşezau în elita instituţiilor de învăţământ, dar n-a fost să dureze pentru mult timp.

Transformarea liceelor teoretice în licee industriale, care a durat până în 1990, s-a resimţit atât la nivelul aspiraţiilor candidaţilor, cât şi în calitatea absolvenţilor. A fost o segmentare a tradiţiei greu de recuperat după 1991, când a redevenit liceu teoretic.
A beneficiat de-a lungul anilor de resurse generoase din partea Primăriei municipiului Piteşti, a Inspectoratului Şcolar Judeţean, care au asigurat dotarea, modernizarea, întreţinerea şi repararea bazei materiale. Ne gândim cu interes şi – mărturisesc sincer – cu ceva îngrijorare la noile provocări cărora va trebui să le facem faţă, deopotrivă profesori şi elevi, în perspectiva descentralizării, a reformei în educaţie, a viitorului pieţei muncii.

Prof. Constantin BIRIBOIU, director

Personalul nostru didactic este de un înalt profesionalism

În anul şcolar 1990-1991, Liceul Industrial Nr. 5 a redevenit liceu teoretic, primind, un an mai târziu, numele actual - Liceul Teoretic „Ion Barbu” Piteşti.
Liceul nostru are 17 săli de clasă, 3 laboratoare (fizică, chimie, biologie), 3 cabinete de limbi moderne, un cabinet de consultanţă psihopedagogică, 4 laboratoare de informatică conectate la internet, un cabinet de istorie, un cabinet de matematică, un cabinet de limba română, un cabinet de engleză, un cabinet de geografie, bibliotecă, sală de sport, o sală de fitness, vestiare, un internat cu 100 de locuri de cazare şi o cantină cu 108 locuri.
În prezent, liceul funcţionează cu 30 de clase. Principalul profil al liceului este matematică-informatică, completat cu clase de ştiinţele naturii şi de uman - limbi moderne.Personalul didactic care asigură desfăşurarea procesului instructiv-educativ este de un înalt profesionalism, la nivelul celor mai exigente pretenţii.
Prestigiul liceului este demonstrat atât de numărul foarte mare de absolvenţi ai claselor a VIII-a care urmează cursurile la noi, cât şi de absolvenţii care au promovat în procent de 97% examenele de bacalaureat şi admitere în învăţământul superior.

Prof. Carmen MUSTOCEA, director adjunct


Activitatea educativă este foarte grea, dar şi foarte frumoasă


Cum să nu te bucuri când vezi implicarea elevilor tăi în diverse activităţi? Ce ne dovedeşte acest lucru? Că elevii noştri vor să-şi pună în valoare calităţile pentru a oferi altora ceea ce au mai bun şi pentru a dovedi că ţin la noi. Printre numeroasele activităţi, amintim:
l Participarea la un eveniment de Halloween, organizat de „Pur şi Simplu Training Center” în parteneriat cu Şcoala Nr. 13 şi Primăria Piteşti, unde elevii claselor a X-a G, a IX-a D şi a IX-a E au prezentat o piesă de teatru, dans popular, solişti vocali.
l Participarea la „Festivalul şanselor tale” – Educaţia prin dialog, la Centrul de Cultură „Brătianu”, unde elevii noştri au prezentat un sondaj privind importanţa educaţiei permanente în şcoală.
l Participarea la dezbaterea legată de împlinirea unui an de la alegerile europarlamentare din România, în cadrul Prefecturii Argeş.
l Strângerea a 600 kg de maculatură în cadrul concursului „Recicliada” şi încheierea unui protocol de colaborare în acest sens cu A.I.E.S.E.C. Piteşti.
l Participarea la festivităţile dedicate Zilei Naţionale a României şi depunerea de coroane de flori la Cimitirul Eroilor de către clasa a X-a C.
l Încheierea unui protocol de colaborare cu Inspectoratul de Poliţie privind prevenirea şi combaterea violenţei în şcoală, a delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor în mediul şcolar.

Prof. Monica Corina DIN,
consilier educativ


Cei mai buni dintre cei buni
- elevi cu medii de 9 şi peste 9 -
Matar Wessam, Rădulescu Elena, Oana Andreea, Matei Gheorghiţa, Iordan Lavinia, Apostol Ionuţ, Ticu Anca, Radu Denisa, Eşanu Ana Maria, Ticu Ana Maria, Petrescu Leonard, Ilie Adrian, Bădescu Iuliana, Cârstea Marius, Fieraru Nicuşor, Popescu Mădălin, Sterie Mihai, Buţan Marius, Maria Relia Elena, Borogan Andreea, Ion Valentina Izabela, Craiu Gheorghe, Ghiţă Maria, Matei Maria, Pungoi Simona, Ion Claudia, Ciuleanu Andreea, Ilie Mihaela, Vişan Maria, Pleşa Marius, Bucur Mari-Jana, Prunoiu Casiana, Vlad Antoaneta, Ştefan Elena, Manea George, Gherghina Marilena, Stanciu Valentin, Deaconu Marinel, Pârvulescu Cristinel, Golita Emilia, Ion Adrian, Oncescu Roxana, Neagu Corina, Dincă Elena, Costache Claudia, Floroiu Sorina, Ion Carmen, Militaru Gheorghe, Stoica Elena, Nichiţelea Valentina, Tudorache Larisa, Stanca Elena, Brînzea Nicoleta, Ioniţă Marilena, Zamfir Anamaria, Zamfir Mihaela, Ghiţă Oana, Topârlan Ana, Dinu Raluca, Burcuş Slaviţa, Sima Alexandru, Tinca Ioan, Cruceru Andrei, Carp Angela, Preduţ Florina, Sămărescu Cristina, Duţă Loredana, Glinţă Alexandra, Marinescu Diana, Joiţescu Irina, Safta Livia, Preda Elena, Cosac Larisa, Cosac Ştefan, Soare Ancuţa, Rada Maria, Bilcă Paula, Ghiaţă Raluca, Barbu Maria, Marinescu Maria, Lungu Crina.

Performerii noştri
- elevi câştigători la concursuri şcolare -

l Olimpiada de fizică, faza judeţeană: Tinca Ioan – menţiune
l Concursul evaluare în educaţie
Limba şi literatura română: Martalog Petruţa, Pătraşcu Andreea (prof. Alex. Drăguţoi), Ticu Anca, Călinescu Ana-Maria, Biţă Andreea, Joiţescu Irina, Marinescu Maria, Barbu Maria, Botlung Alexandra, Safta Livia, Petrescu Anca (prof. Elena Smaranda), Ghiţă Ramona, Craiu Georgian, Antonescu Alexandra, Rădulescu Valentina (prof. Simona Fortini), Pungoi Simina, Androne Otilia (prof. Dumitru), Joiţescu Irina, Biţă Raluca, locurile III şi V la olimpiadă, faza municipală, şi locurile V şi VII la faza judeţeană, Biţă Raluca – locul II; Joiţescu Irina – locul III, Marinescu Alexandra – locul VI, Barbu Georgiana – locul VII, Botlung Alexandra – locul VIII, ţicu Anca – 8,30, Călinescu Ana-Maria – 8,10, locul I la Concursul „Ion Pillat – Mihai Moşandrei”, cu echipajul clasei a XII-a I (prof. Elena Smaranda), Concursul judeţean „Caragiale – contemporanul nostru”, teatru – locul I, monolog din „Năpasta”, evaluare în educaţie – Craiu Georgian - locul VII, Ghiţă Ramona – locul VI (prof. Simona Fortini), Martalog Petruţa – locul I şi Pătraşcu Andreea – locul IV (prof. Alex. Drăguţoi).

Testare OECD PISA


Centrul Naţional pentru Curriculum şi Evaluare din Învăţământul Preuniversitar a organizat, miercuri, 18 martie 2009 testarea instrumentelor de evaluare din cadrul proiectului OECD PISA 2009.
Din judetul Arges vor participa 94 de elevi cu vârsta de 15 ani din ciclul gimnazial, şcoala de arte şi meserii şi liceu. Unităţile de învăţământ şi elevii au fost selectaţi aleatoriu. Astfel, din judeţul nostru au fost selectate 3 unitati scolare pentru a participa la aceasta evaluare: Scoala „Liviu Rebreanu” Mioveni = 24 elevi, Colegiul Tehnic Campulung = 35 elevi, Colegiul National Liceal „Alexandru Odobescu” Pitesti = 35 elevi.
Ca o observatie elevii de gimnaziu testati, care trebuie sa aive minim 15 ani, nu sunt altii decat elevii repetenti, ceilalti neindeplinind criteriul de varsta admis.
Domeniul principal al evaluării PISA 2009 este citirea / lectura. Elevii vor primi o broşură de teste ce trebuie soluţionate pe durata a două ore, conţinând cerinţe de investigare a competenţelor de citire / lectură în situaţii ce pot fi întâlnite în viaţa adultă. Mai exact, vor fi prezentate sarcini de lucru pe o varietate de texte literare şi non-literare, diagrame, tabele, grafice, hărţi etc. De asemenea, elevii vor primi şi un chestionar legat de mediul socio-educaţional, cu durata de 40 de minute.
România participă la programul OECD - PISA2009, Programul Internaţional OECD pentru Evaluarea Elevilor, iar CNCEIP îndeplineşte rolul de Centru Naţional PISA 2009 pe toată durata de patru ani a proiectului. La PISA 2009 participă aproximativ 60 de ţări OECD şi ţări partenere.

Cornelia Biţă: „Vom ajunge până la grevă generală“

Cornelia Biţă: „Vom ajunge până la grevă generală“
„Am hotărât ca săptămîna viitoare, după ce vom avea o întâlnire cu toţi liderii federaţiilor din învăţământ, să stabilim calendarul de protest. Suntem nemulţumiţi de proiectul de descentralizare şi de faptul că ni se vor lua sporurile“, a declarat Cornelia Biţă, liderul de sindicat al Federaţiei Spiru Haret Argeş, anunţând declanşarea protestelor. Se pare că sindicaliştii din Educaţie au hotărât să redeschidă conflictul de muncă. Aceştia doresc să boicoteze tezele cu subiect unic. Protestele profesorilor sunt plănuite ca urmare a nemulţumi-rilor faţă de eliminarea unor sporuri salariale, amânarea intrării în vigoare a legii majorării salariilor cadrelor didactice, modificarea programei şcoalare şi descentralizarea sistemului de învăţământ preuniversitar. „Federaţia noastră a fost cea care a dat startul acestor acţiuni, însă, fără ajutorul celorlalte federaţii nu vom putea face nimic. La federaţia Spiru Haret sunt afiliaţi peste 2.000 de profesori argeşeni care sunt hotărâţi să boicoteze examenele naţionale. De asemenea, vom protesta faţă de abuzurile Ministerului Educaţiei şi Guvernului României şi vom ajunge până la greva generală“, a adăugat Cornelia Biţă. Asa sa fie oare???!!!SURSA:Ziarul TOP

luni, 16 martie 2009

Ionel Barbu a ramas presedintele Sindicatului Invatamantului Preuniversitar Olt


Presedintele Sindicatului Invatamantului Preuniversitar (SIP) Olt, prof. Ionel Barbu, a fost reales in functie, pe 15 martie, cu unanimitate de voturi, de catre membrii de sindicat din judet.
Ionel Barbu a fost, de altfel, singurul candidat la sefia SIP Olt. El a anuntat, dupa realegerea sa in functie, ca prioritatea acestui nou mandat va fi imbunatatirea capacitatii sindicatului, de a promova si de a reprezenta interesele membrilor sai, primul obiectiv fiind realizarea unor demersuri eficiente astfel incat sa nu se produca politizarea sistemului de invatamant prin procesul de descentralizare.

"Urmatoarele luni sunt cruciale pentru modul cum va fi facuta descentralizarea in invatamant pentru ca, daca vor fi lasati primarii sa ia toate deciziile legate de scoli, va fi un dezastru. Daca directorii si directorii adjuncti vor ajunge sa fie numiti de primari, imi este teama ca edilii vor numi nu pe cel mai competent manager ci persoana cea mai apropiata politic", a spus liderul sindical. In judetul Olt sunt aproximativ 6.500 de cadre didactice, dintre care 5.101 sunt membri ai SIP Olt.

GRADATII ARGES 2009-Ce nu se deschide pe situl ISJ-GASITI AICI!!!





















Centralizatoarele cu punctajele obtinute la evaluarea dosarelor pentru gradatii de merit 2009 au fost postate la urmatorul link:http://www.isjarges.gotdns.org/
Fisierele salvate cu caractere romanesti nu se pot deschide pe situl isj.La aceste specializari le puteti gasi in imagine.

CALENDARUL
- 13 - 17 martie 2009: depunerea contestaţiilor asupra punctajului acordat;
- 18 - 20 martie 2009: rezolvarea contestaţiilor;
- 23 martie 2009: validarea rezultatelor finale ale concursului de către consiliul de administraţie al inspectoratului şcolar;
- 25 - 27 martie 2009: înaintarea la Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, în vederea emiterii ordinului ministrului educaţiei şi cercetării, a tabelului nominal cu personalul didactic de predare, didactic auxiliar şi cel de conducere din unităţile de învăţământ, nominalizat pentru acordarea gradaţiei de merit;
- 29 mai 2009: elaborarea ordinului ministrului.

Sindicalistii din Teleorman cer transparenta in descentralizarea educatiei

Liderul filialei Teleorman a Sindicatului Invatamantului Preuniversitar, Tudor Spiridon, a declarat ca procesul de descentralizare in domeniul Educatiei, "asa cum este gandit de actualii guvernanti, poate aduce grave deservicii intregului sistem national".
Tudor Spiridon este de parere ca invatamantul "se va politiza excesiv prin numirea directorului de scoala de catre consiliul local".
In opinia sa, consiliile de administratie ale unitatilor de invatamant vor fi nefunctionale, in conditiile in care vor include cate o treime dintre profesori, parinti si consilieri locali. "Ce pareri pertinente pot emite unii dintre acestia cu privire la rezolvarea problemelor stringente ale instructiei si educatiei?", a spus Spiridon.
Potrivit acestuia, "este greu de crezut ca se va putea asigura finantarea invatamantului prin bugetele consiliilor locale, in prezent in Teleorman si in alte judete administratiile publice avand dificultati in plata salariilor cadrelor didactice si a altor drepturi, cum sunt cele cu naveta, tichetele de masa si tichetele cadou". Tudor Spiridon considera obligatorie implicarea sindicatelor in stabilirea unui proces coerent si transparent de descentralizare a invatamantului romanesc.

"Vom cere explicatii guvernantilor si in legatura cu intentia de a fi suprimate mai multe drepturi salariale, dupa cum modificarile aduse de programul-cadru al Ministerului Educatiei, Cercetarii si Inovarii vor genera probleme, inclusiv sociale, ce pot conduce spre deschiderea unui conflict de munca", a afirmat Tudor Spiridon.

duminică, 15 martie 2009

prof. Paul Mustaţă de la PSD, instalat ieri în funcţia de inspector şcolar general adjunct

Paul Mustaţă, profesor de sport la Scoala George Toparceanu din Mioveni, a fost instalat ieri în funcţia de inspector şcolar general adjunct, deşi numirea sa a fost decisă prin ordinul ministrului Educaţiei şi Cercetării încă din data de 11 martie. Paul Mustaţă este social-democrat, el fiind propus pentru această funcţie de organizaţia PSD din Mioveni, una dintre cele mai puternice ale filialei din Argeş. Mustaţă a înlocuit-o din funcţie pe Anca Barbu, de la PNL, cea care a revenit la ca-tedra pe care o avea rezervată la Liceul Dacia.
Mult Succes!
Sursa Ziarul TOP

sâmbătă, 14 martie 2009

Concursul Judetean prof Ion Cojocaru


Astazi, sambata 14 martie se desfasoara la Liceul teoretic Iulia Zamfirescu, cea de-a doua editie a Concursului Judetean de Matematica-Informatica pentru clasele II-VIII.Concursul este inchinat memoriei distinsului nostru coleg-prof Ion Cojocaru.
Festivitatea de premiere va avea loc la ora 18.00 la Casa de Cultura a Sindicatelor Mioveni.
Sponsorizarea actiunii a fost realizata de Consiliul Local Mioveni, Asociatia de Parinti din Liceul Iulia Zamfirescu.Premiantii au primit premii in bani.
PREMIANTII EDITIEI A DOUA A CONCURSULUI ION COJOCARU
clasa a II-A
CARAIMAN ANDREI ŞC. 11 PITEŞTI premiul I
COTOLAN MIHAI ŞC. 11 PITEŞTI premiul I
DORCIOMAN DRAGOŞŞC 3 NANU MUSCEL C-LUNG I
STOICULESCU ŞTEFAN ŞC. LIVIU REBREANU premiul I
MINCU DANIELŞC. GEORGE TOPÂRCEANU premiul II
CIOBANU ALEXANDRA LIC. IULIA ZAMFIRESCU MIOVENI premiul III
LIGA NICHITA IRIS ŞC. 4 PITEŞTI Mentiune
clasa a III-a

TACHE SORINA 3 ŞC. GEORGE TOPÂRCEANU premiul I
SIMION TEODORA 3 ŞC. 4 PITEŞTI premiul I
COMANA GEORGIAN 3 LIC. IULIA ZAMFIRESCU MIOVENI premiul I
ŞTEFAN ALINA 3 LIC. IULIA ZAMFIRESCU MIOVENI premiul II
ONCESCU COSTIN 3 ŞC 3 NANU MUSCEL C-LUNG premiul III
VEDEANU VIŞINEANU BIANCA 3B ŞC. LIVIU REBREANU mentiune

clasa a IV-a
DOBRA ALEXANDRU 4C ŞC. LIVIU REBREANU premiul I
IORDACHE CRISTIANA ŞC. 11 PITEŞTI premiul I
STOICA RUXANDRA ŞC. GEORGE TOPÂRCEANU premiul I
TUDOR EDUARD ŞC. 4 PITEŞTI premiul I
VAPORU LIVIA LIC. IULIA ZAMFIRESCU MIOVENI premiul I
FUERIU RAZVAN ŞC. 4 PITEŞTI premiul I
FRUJINĂ ALINA MIRELA ŞC.2 R. M. CURTEA DE ARGEŞ premiul II
TUDOSE ALEXANDRU ŞC. GEORGE TOPÂRCEANU premiul III
BRATU ANDREI ŞC. LIVIU REBREANU mentiune

clasa a V-a
ILIE ANDREI ŞC. 11 PITEŞTI ILIE MARIAN premiul I
ILIESCU VALENTINAŞC. GEORGE TOPÂRCEANU premiul II
SCĂRLĂTESCU GEORGE C.N.L.Z.G. STROE OCTAVIAN premiul III
RADU ILIE ŞC. 4 PITEŞTI MENTIUNE

clasa a VI-a
IACOBESCU OVIDIU 6 ŞC 3 NANU MUSCEL C-LUNG premiul I
HINŢIU DIANA 6 ŞC 3 NANU MUSCEL C-LUNG premiul II
MIHALACHE ROXANA MIHAELA 6 ŞC. 11 PITEŞTI premiul III
CRAIOVEANU ALMA 6 ŞC 3 NANU MUSCEL C-LUNG MENTIUNE

clasa a VII-a
BICAN ANDREEA 7 C.N.V.VODĂ premiul I
FINTOIU ISABELA 7 C.N. D.G.C-LUNG premiul II
BJELACOVIC BOGDAN 7 ŞC. 5 PITEŞTI premiul III
RISTOIU LAURA 7B ŞC. LIVIU REBREANU mentiune

clasa a VIII-a

ARSENE DIANA ANDREEA 8 C.N. D.G.C-LUNG premiul I
BĂRBULESCU ANDREEA 8 C.N.V.VODĂ premiul II
BĂRBULESCU ADRIAN 8 ŞC. 11 PITEŞTI premiul III
BRATU BOGDAN 8 ŞC. 1 MĂRĂCINENI MENTIUNE

joi, 12 martie 2009

Dupa asteptari, vine si al 13-lea

Profesorii din Pitesti isi vor primi al 13-lea salariu in urmatoarele zile, dupa ce de ieri, Primaria Pitesti a inceput sa trimita bani catre centrele bugetare scolare, bani care sunt alocati de la Ministerul de Finante. Primarul Tudor Pendiuc a precizat, ca nu s-au alocat fondurile pentru cel de-al t13-lea salriu pana acum, intrucat banii au venit de la Directia Finante abia pe 6 martie. Per total, fondurile totale destinate acestui drept sunt cu 17% mai mari decat anul trecut. Deja, de ieri, au fost facute platile pentru Grupul Industrial Tehnologic Masini Dacia, Grupul Scolar “Mihai Viteazul”, Grupul Soclar Nr. 2, Liceul “Ion Barbu”, Liceul de Arta “Dinu Lipatti” si Centrul Bugetar Nr. 3 gradinite.

marți, 10 martie 2009

DESPRE MULT DISCUTATA DESCENTRALIZARE


Primarul Tudor Pendiuc face parte din comisia de alcatuire a proiectelor legislative prin care va fi realizata descentralizarea in mai multe domenii de activitate. In acest sens, Pendiuc le-a vorbit primarilor din intregul judet despre propunerile care s-au facut pana acum pe tema descentralizarii din invatamant. O descentralizare care tine cu sufletul la gura cadrele didactice, care se tem ca vor ramane fara un loc de munca, ingrijorare perfect indreptatita. In plus, tinand cont de bugetul de austeritate, Pendiuc i-a sfatuit pe primari sa aiba grija cum se apara in instanta, in cazul in care vor fi actionati in judecata de catre cadrele didactice, pe motiv de neacordare a celui de-al 13-lea salariu sau pentru ca nu li se ofera bonuri-cadou sau de vacanta. Potrivit lui Pendiuc, ,,noi nu suntem parte a contractului colectiv de munca, nu am semnat nimic, asa ca aveti grija cum va aparati!”

Cum va arata invatamantul dupa ce se va realiza descentralizarea? Primarul Pendiuc a prezentat o imagine de ansamblu, functie de discutiile care s-au purtat pana acum in comisie:

,,Toata lumea asteapta descentralizarea dintr-un singur punct de vedere: cine numeste directorul scolii, numai ca problema este mult mai complexa. Patronul scolii si finantatorul ei este localitatea respectiva, prin Consiliul Local si primar. Am sustinut in discutii ca directorul de scoala, adica managerul general, sa nu fie doar cadru didactic, putand avea orice alta pregatire. El va fi selectat printr-un concurs profesional si avizat in Consiliul Local, la propunerea primarului. Tot el va dispune de un personal de specialitate in contabilitate sau resurse umane. Acest manager general va fi numit peste minimum 300 de elevi, astfel incat va putea gestiona si doua-trei scoli in cazul in care acestea au 100 sau 200 de copii. Managerul si personalul de administratie vor fi angajatii primariei. Partea de resurse umane, respectiv cadrele didactice, vor fi responsabilitatea Inspectoratului Scolar. Inspectoratul va ramane fie o structura a ministerului, fie un serviciu public in subordinea Consiliului Judetean. De angajarile la nivel de unitate scolara (sau unitati scolare) se ocupa directorul educativ, numit prin concurs profesional, din comisie facand parte reprezentanti ai Inspectoratului Scolar, Consiliului profesional si managerul general. Toate scolile profesionale si liceele vor trece sub autoritatea Consiliului Judetean, singura institutie care poate face o politica de pregatre a fortei de munca.

Este o mare temere in randul cadrelor didactice ca nu vor primi salariile. Ei bine, salariile raman ca si pana acum, asigurate de Ministerul Finantelor, treptele de salarizare urmand a fi fixate de catre Inspectoratul Scolar. Este posibil sa fie reduceri de personal in randul cadrelor didactice, dar vor fi angajate mai multe persoane in sectorul administrativ al scolii, pentru o mai buna gestionare a cheltuielilor.”

Ramasi cu bugetul doar in sumele de echilibrare de la Finantele Publice si in incasarile de pe plan local, primarii din Arges stramba din nas atunci cand este vorba de acordarea celui de al 13-lea salariu cadrelor didactice. Potrivit presedintelui Consiliului Judetean, Constantin Nicolescu, primarii s-ar putea descurca cel putin noua luni cu bugetul actual si a facut apel catre primari sa le acorde cadrelor didactice al 13-lea salariu pana inainte de Paste.

,,Huuuoooo, ca nu v-a luat nimeni banii!” i-a apostrofat Nicolescu pe primari, atunci cand acestia au inceput sa vocifereze ca nu vor da un leut din bugetul propriu pentru al 13-lea salariu, ci doar cand vor veni banii de la Directia Finantelor. ,,Stiti foarte bine ca mereu au fost intarzierii cu banii care vin din TVA, de la Finante. La finele fiecarui trimestru apar mici discrepante care se regularizeaza imediat ce se intra in trimestrul viitor. Asta nu inseamna ca veti plati bani mai multi din resursele proprii, ci ca va veti recupera banii. Incarcati ca pana la Paste sa primeasca toata lumea cel de al 13-lea salariu. Unde nu se poate, discutati in Consiliul Local, sa gasiti solutii. Ce-ati primit acum va ajunge sa acoperiti cel putin noua luni din acest an. Vedem pe parcurs ce se intampla” a declarat Nicolescu.
--------------------------------
Directorul unei scoli ar putea fi ales de catre un consiliu de administratie format, in parti egale, din reprezentantii profesorilor, cei ai parintilor si cei ai consiliului local din localitatea respectiva, a declarat, pe 8 martie, la Geoagiu Bai, ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu.
Ea a apreciat ca astfel, se va face o depolitizare a scolii si toti cei implicati in procesul de invatamant - profesori, parinti si comunitatea locala - vor avea interesul ca acesta sa se desfasoare in conditii de calitate inalta.

“Eu cred ca trebuie sa gasim acea solutie care sa dea putere directorului, dar sa impiedice orice abuz de putere, indiferent din partea cui vorbim despre acest lucru. De aceea, poate formula in care, la nivelul scolii, functioneaza un consiliu de administratie in care o treime sa fie profesorii din scoala respectiva, o treime sa fie parintii care au copiii in scoala respectiva si o treime sa fie reprezentantii consiliului local, pare o solutie echilibrata”, a afirmat ministrul.

Ecaterina Andronescu a aratat ca mandatul directorului ar putea fi de patru ani, el fiind ales in functie in baza unui proiect managerial. Directorul va trebui sa prezinte, anual, un raport asupra activitatii desfasurate, seful institutiei de invatamant putand sa fie demis in cazul in care obiectivele nu sunt indeplinite conform proiectului managerial. Ministrul Educatiei a dat asigurari ca procesul de descentralizare al invatamantului va continua, subliniind insa ca acesta trebuie insotit, obligatoriu, si de asumarea responsabilitatii. Proiectul va fi discutat, saptamana aceasta, cu liderii sindicatelor din invatamant, ministrul Ecaterina Andronescu afirmand ca trebuie construite proceduri si luate decizii care sa fie acceptate de tot sistemul.


Sursa:BitPRESS
Iulia Cojocaru, 10-03-2009