marți, 31 martie 2009


Peste 600 de elevi maghiari au participat la un marş de protest în Cluj-Napoca
Peste 600 de elevi maghiari au participat astăzi la un marş de protest în Cluj-Napoca, prin care au dorit să îşi arate nemulţimirea faţă de modificările din planul cadru de învăţământ. Marşul a fost organizat de Uniunea Liceenilor Maghiari din România, care, săptămâna trecută, în zilele de miercuri şi joi, a organizat o grevă japoneză la care au aderat 70 de unităţi de învăţământ din 13 judeţe, respectiv 25.000 de liceeni.

Preşedintele ULM a spus participanţilor la marş că scopul acţiunii este "realizarea unui dialog între ULM şi Ministerul Educaţiei, deoarece supraîncărcarea elevilor este o problemă reală şi sarcina instituţiilor de învăţământ este rezolvarea acestei probleme".

Liceenii maghiari solicită o reformă educaţională adevărată, posibilitatea de a-şi exprima opinia, scăderea materiei şi a duratei unei ore de curs la 45 de minute, un sistem educaţional competitiv şi reducerea numărului de ore în mod raţional, fără a scădea orele de educaţie fizică, limbi străine, dirigenţie şi arte.

UlM solicită tuturor organizaţiilor profesionale de educaţie să îşi exprime părerea şi să ajute la rezolvarea problemei de supraîncărcare a elevilor. Marşul a pornit de la Liceul Teoretic Bathory Istvan, a ajuns la Inspectoratul Şcolar Judeţean, oprindu-se la sediul Prefecturii Cluj unde, timp de un minut, participanţii au plaudat.