luni, 2 martie 2009

INFO Descentralizarea Scolara


Cat de curand s-ar putea ca Inspectoratul Scolar Arges sa nu mai fie o institutie cu o miza atat de importanta. Potrivit Hotararii Parlamentului din 22 decembrie 2008, aparuta in Monitorul Oficial, urmeaza, potrivit programului de guvernare al Coalitiei PSD-PDL, sa aiba loc o adevarata revolutie in administratia publica locala. Printre altele se vorbeste si despre „descentralizarea retelelor scolare”. Pe scurt, directorii de scoli vor fi propusi de catre primarul localitatii, si fiecare conducere de scoala isi va organiza concurs pentru angajare de personal. Din punct de vedere teoretic, totul este minunat, din punct de vedere practic... va fi luata spaga de la gura Inspactoratului Scolar si mutata in buzunarele directorilor de scoli, cei care vor taia si spanzura in institutia pe care o vor conduce. Doar traim in Romania, iar de metehne nu avem cum sa scapam peste noapte.

Primarul Tudor Pendiuc este primul care se bucura de aplicarea unei astfel de masuri, acesta declarand ca va insista ca Argesul sa faca parte dintre judetele pe care se va experimenta descentralizarea in invatamant, cel mai posibil incepand cu viitorul an scolar. „Este un proces pe care unii nu l-au dorit, la baza caruia sta si Pitestiul intr-o mare masura. Este foarte bine ca fiecare scoala sa-si aiba bugetul sau, sa stie ce are de cheltuit, de investit. Directorii vor fi numiti de catre Consiliul Local, la propunerea primarului. Fiecare unitate isi va angaja personal si asta este un mare beneficiu. In scoala se cunoaste de cate cadre didactice este nevoie si va fi si interesul institutiei sa-si atraga cadre de specialitate. Nu trebuie nimeni sa se sperie ca-si va pierde locul de munca, din contra, vor fi create mai multe. Dorinta mea este sa inceapa de la toamna aplicarea acestei legi, mai ales ca finantarea cheltuielilor curente ale scolilor vor fi acoperite integral de la bugetul de stat, ceea ce este o mare bucurie pentru mine. Vor fi judete pilot si sper ca Argesul sa se afle printre ele” a declarat primarul Pendiuc. Ce rol va mai avea Inspectoratul Scolar intr-o astfel de ecuatie? „ISJ va avea un rol pur profesional; se va ocupa cu inspectiile scolare, programele de perfectionare, gradatiile de merit” a declarat primarul.

Pendiuc este ceva mai optimist in ceea ce priveste… circuitul spagii in natura. Acesta nu crede ca directorii se vor dedulci la astfel de obiceiuri sau daca se vor dedulci, le va trece repede, intrucat scolile care nu vor fi performante, vor fi inchise. „Noi ne gandim intai la prostii si apoi la cele bune. Nu cred ca directorii vor lua spaga, pentru ca va fi un comitet care va gestiona concursurile, din care vor face parte si reprezentanti din administratia, vor fi niste controale. Si daca vor fi pile, daca acele pile nu sunt performante, scade numarul de scolari si se inchide scoala. Eu cred ca trebuie sa facem front comun pentru realizarea acestei reforme. Reforma inseamna dureri, se rup legaturi, sunt deranjati unii, le este teama de nou. Trebuie sa avem curaj sa spargem ce este vechi” a mai declarat Pendiuc.

Sursa:BitPRESS