luni, 16 martie 2009

Sindicalistii din Teleorman cer transparenta in descentralizarea educatiei

Liderul filialei Teleorman a Sindicatului Invatamantului Preuniversitar, Tudor Spiridon, a declarat ca procesul de descentralizare in domeniul Educatiei, "asa cum este gandit de actualii guvernanti, poate aduce grave deservicii intregului sistem national".
Tudor Spiridon este de parere ca invatamantul "se va politiza excesiv prin numirea directorului de scoala de catre consiliul local".
In opinia sa, consiliile de administratie ale unitatilor de invatamant vor fi nefunctionale, in conditiile in care vor include cate o treime dintre profesori, parinti si consilieri locali. "Ce pareri pertinente pot emite unii dintre acestia cu privire la rezolvarea problemelor stringente ale instructiei si educatiei?", a spus Spiridon.
Potrivit acestuia, "este greu de crezut ca se va putea asigura finantarea invatamantului prin bugetele consiliilor locale, in prezent in Teleorman si in alte judete administratiile publice avand dificultati in plata salariilor cadrelor didactice si a altor drepturi, cum sunt cele cu naveta, tichetele de masa si tichetele cadou". Tudor Spiridon considera obligatorie implicarea sindicatelor in stabilirea unui proces coerent si transparent de descentralizare a invatamantului romanesc.

"Vom cere explicatii guvernantilor si in legatura cu intentia de a fi suprimate mai multe drepturi salariale, dupa cum modificarile aduse de programul-cadru al Ministerului Educatiei, Cercetarii si Inovarii vor genera probleme, inclusiv sociale, ce pot conduce spre deschiderea unui conflict de munca", a afirmat Tudor Spiridon.