luni, 2 martie 2009

Profesorii de peste 35 de ani ar putea să nu mai primească bani pentru materiale didacticeCadrele didactice ar putea să nu mai primească cei 100 de euro de care beneficiau anual pentru achiziţionarea materialelor didactice, decât dacă au vârsta sub 35 de ani, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă obţinut de NewsIn.Sumele prevăzute pentru cumpărarea de cărţi şi programe educaţionale s-au dat profesorilor indiferent de vârstă din septembrie 2007. Guvernul ar putea decide până joi dacă va adopta sau nu această nouă ordonanţă. Sindicaliştii din Educaţie consideră discriminitorie propunerea Executivului şi ameninţă că o vor contesta în forurile avizate, în cazul în care va fi adoptată. "Este o decizie complet anapoda. Pe de o parte vorbim de pregătirea continuă pe tot parcursul vieţii, confirmă cu tendinţele europene, pe de alta facem discriminări de genul acesta. Profesorii de peste 35 de ani trebuie şi ei sa se documenteze şi să fie la curent cu cele mai recente politici educaţionale şi cu noutăţile din domeniul de care se ocupă. Vom contesta această ordonanţă discriminatorie", a precizat, pentru NewsIn, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Aurel Cornea.

Acesta subliniază că diferenţele salariale între profesorii debutanţi şi cei cu experienţă sunt oricum mici şi ambele categporii au nevoie de banii de cărţi. "Un profesor debutant câştigă aproximativ 1.000 - 1.200 de lei, iar unul cu toate gradele şi vechime poate să ia 1.700-1.900 lei. Diferenţele sunt foarte mici, mai ales că totuşi 20-30 de ani de muncă şi acumulare ar trebui să însemne ceva", explică liderul FSLI.

În nota de fundamentare a Ordonanţei, se precizează că prevederile acesteia urmează să fie discutate cu partenerii sociali, în cadrul Comisiilor pentru dialog social, constituite la nivelul fiecărui minister, urmând ca "eventualele concluzii şi propuneri" să fie trimise Ministerului Muncii în termen de cinci zile, pentru a fi avute în vedere la finalizarea actului normativ.

Adoptarea ordonanţei ar afecta şi editurile de carte şcolară, spun reprezentanţii acestora. Ei atrag atenţia atât asupra discriminărilor, cât şi asupra faptului că subvenţia pentru cărţi este necesară pentru dezvoltarea pieţei de specialitate. "Pe de o parte nu înţeleg de ce profesorii de peste 35 de ani nu ar avea nevoie să se pregătească şi să se informeze, pe de altă parte nu ştiu cum îşi închipuie guvernul că vom mai scoate cărţi noi în domeniul educaţional, dacă noi nu le vindem nici pe cele din librării şi depozite", spune preşedintele executiv al Uniunii Editorilor din România, Claudiu Istrate.

În România sunt peste 105.000 de profesori cu vârste sub 35 de ani, ceea ce înseamnă aproximativ jumătate din totalul cadrelor didactice.