marți, 31 martie 2009

Poliţist cu diplomă falsă de facultate


Comisarul Duminică a făcut Dreptul sâmbăta • La Revoluţie, Vasile Duminică era sondor şi a fost încadrat direct căpitan în IPJ Argeş
Scandalul diplomelor universitare false loveşte şi Argeşul. Cazul pe care vi-l prezentăm în continuare este spectaculos nu doar pentru faptul că vorbim, în premieră, de diplome false în judeţul nostru, ci şi prin prisma faptului că protagonistul scandalului este un revoluţionar şi fost ofiţer de poliţie. Este vorba despre comisarul Vasile Duminică, unul dintre cei 15.000 de „beneficiari” ai diplomelor măsluite.

A făcut liceul la 27 de ani
Povestea lui Vasile Duminică este una extrem de interesantă, cel puţin prin prisma traseului său profesional. Ei bine, cel care a ajuns comisar de poliţie este absolvent al Liceului Agroindustrial Curtea de Argeş, numai că diploma de bacalaureat şi-a luat-o în anul 1986, atunci când avea 27 de ani. În anul 1977, Vasile Duminică s-a angajat la Schela de Extracţie Bascov, ca sondor, urmând în acelaşi timp şi cursurile Şcolii Profesionale de Petrol cu durata de un an şi jumătate, precum şi cursurile de paraşutism la Aeroclubul „Henri Coandă” din Piteşti. În perioada 1971-1981 a făcut armata la unitatea de paraşutism din Buzău, după care s-a angajat din nou la Petrol, mai exact la Schela de Extracţie Moşoaia. În paralel, Vasile Dumninică a urmat, în perioada 1983-1986, treapta a II-a la Liceul Agroindustrial Curtea de Argeş. Revoluţia l-a găsit tot printre sonde, însă viaţa avea să i se schimbe radical.

A ajuns ofiţer la apelul de seară
Problema e că, dacă n-ar fi venit revoluţia, despre Vasile Duminică nu s-ar mai fi auzit nimic. Deşi nu ne-am propus să facem o evaluare a trecutului său revoluţionar, trebuie să remarcăm faptul că evenimentele din decembrie 1989 au scos în prim plan tot felul de personaje, care mai de care mai controversate. Spunem asta pentru că, deşi Vasile Duminică a terminat liceul abia la 27 de ani, în iunie 1990 el a fost încadrat direct în Ministerul de Interne cu gradul de căpitan, la Inspectoratul de Poliţie Argeş. Altfel spus, ca să folosim o expresie foarte cunoscută, Duminică a ajuns poliţist la apelul de seară. În momentul în care şi-a dat seama că, fără carte n-are nici parte, asta se întâmpla prin 1993, fostul sondor a decis să dea la facultate. Şi, ca să le închidă gura contestatarilor, ofiţerul a optat pentru o facultate de fiţe, cel puţin dacă ne uităm la numele complicat şi sofisticat al acesteia. Pentru cei care se laudă că au ţinere de minte sau măcar se întreţin cu Memo Plus facem precizarea că Vasile Duminică a urmat cursurile Facultăţii de Drept, Legislaţie Internaţională Comparată, Diplomaţie şi Consultanţă Juridico-Economică din cadrul Academiei de Tehnoeconomie şi Cooperare Româno-Americană, pe care le-a absolvit în luna iulie 1997. În sesiunea februarie 1998 a susţinut şi examenul de licenţă, la care a obţinut nota 8. Vorbim de una şi aceeaşi facultate din Ilfov, descoperită recent că a eliberat diplome false pe bandă rulantă.

Dibuit de Consiliul Naţional de Acreditare
Bucuria lui Vasile Duminică n-a durat, însă, decât vreo patru ani, deoarece, în ianuarie 2002, Consiliul Naţional de Evaluare Academică şi Acreditare le-a comunicat şefilor IPJ Argeş că diploma cu numărul de mai sus nu este valabilă, deoarece instituţia de învăţământ „absolvită” de Duminică (din lipsă de spaţiu nu-i mai amintim numele) nu a fost acreditată. Cum treaba se cam împuţise, la sfârşitul anului 2007, Vasile Duminică şi-a încetat raporturile de serviciu cu IPJ Argeş. Oficial el a fost clasat medical, şi pentru că se încadra în gradul III de invaliditate a fost declarat inapt pentru îndeplinirea serviciului în poliţie cu scoatere din evidenţă. Neoficial, însă, Vasile Duminică a fost pus pe liber tocmai din cauza faptului că diploma de studii superioare eliberată de „srl”-ul amintit era una falsă şi se bănuia că buboiul se va sparge la un moment dat.

„Mai termin două facultăţi”
Am stat de vorbă şi cu Vasile Duminică, însă tentativa noastră n-a avut rezultatele scontate. Comisarul în rezervă n-a fost deloc cooperant, mulţumindu-se să spună că nu merită să discutăm despre acest subiect. „Eu nu fac obiectul nici unui scandal. Cei care v-au dat informaţia asta despre mine judecă greşit. E o confuzie totală şi mă deranjează că se fac astfel de afirmaţii pe seama mea. Diploma pe care o am nu e falsă, şi dacă vreţi să ştiţi în curând o să mai termin două facultăţi, una de Drept şi una de Psihologie, la Universităţile Titu Maiorescu şi Spriru Haret. Şi ăstea sunt false? Vreau să mai spun că eu n-am fost dat afară din Poliţie. Am plecat din cauza unui atac vascular cerebral. Oricum am plecat cu capul sus şi cu multe distincţii. Mă simt jignit de ceea ce se spune despre mine”, a încheiat Vasile Duminică.

Comisar şi revoluţionar, cu teren primit la Bradu
Spre amuzament, vă mai spunem că domnul comisar Duminică a fost avansat în poliţie la gradul de comisar şi a primit şi funcţie la un moment dat (a fost numit şeful departamentului care se ocupa cu furturile de ţiţei din conductele care tranzitau judeţul Argeş) pe baza diplomei false de facultate. Başca faptul că pensia i-a fost calculată în funcţie de anii în care şi-a „tocit” coatele pe băncile facultăţii. În rest, domnul comisar în rezervă e bine mersi, dovadă că s-a lipit atât de bine de fostul primar de la Bradu, Costel Zamfir, pe care l-a şi cercetat penal la un moment dat, încât acesta l-a îndulcit dându-i un teren, în baza certificatului de revoluţionar.