luni, 2 martie 2009

DACIA Duster se va produce la Mioveni


Dupa mai multe zile de speculatii si tatonari avem in sfarsit informatiile oficiale despre cel mai nou concept al producatorului roman - Dacia Duster.
Nu este vorba nici de un coupe nici de SUV-ul asteptat cu nerabdare de la Dacia, scrie Sotto. Duster este un crossover (primul crossover Dacia), un concept de design, care exprima posibilitatile si imaginatia Dacia/Renault cu privire la dezvoltarea ulterioara a limbajului estetic si a gamei de modele.

Conceptul vine cu un design absolut nou, blocurile optice foarte inguste fiind alungite mult pe lateralele masinii. Partea frontala este destul de masiva, dar coeficientul aerodinamic are o valoare buna - 0,30.

Foarte interesant este faptul ca lateralele sunt asimetrice. In vreme ce partea stanga, a soferului, dispune de o singura portiera, ceea ce a dus la speculatii conform carora ar fi vorba de un coupe, partea dreapta are doua usi, care se deschi in oglinda, accesul in interior fiind astfel deosebit de facil.

Duster este echipat cu un propulsor turbodiesel, de 1,5 litri dCi, care dezvolta 105 CP si 240 Nm/2.000 rpm. Acceleratia 0-100 km/h este posibila in 9,6 secunde, iar consumul mediu declarat este de 5,3 litri/100 km. O noutate este faptul ca acest propulsor este cuplat la o cutie de viteze manuala cu 6 trepte. Jantele sunt unele uriase, cu un diametru de 21 de inch, iar pneurile sunt de la Michelin, mai arata Sotto.

Conceptul are interiorul in doua culori ciocolatiu si albastru, noteaza Wall-Street. Scaunul soferului este sustinut de o structura care se prelungeste pana la consola centrala. Plansa de bord se prezinta sub linii fluide. Airbag-ul sofer este plasat in structura inferioara a volanului, lasand loc, in partea centrala, unui ecran cu instrumentatie electronica. Plansa de bord include si un torpedo cu capacitatea de 20 litri. Spatii de depozitare suplimentare, cu capacitatea de 8 litri, se afla dispuse in portiere. O alta cutie este disimulata in spatarul scaunului dreapta spate. Portbagajul ofera un volum de incarcare de 470 dm3.