La şedinţa Colegiului Prefectural, o mulţime de primari au ajuns să stea în picioare sau pe culoarul din sala mare a Consiliului Judeţean Argeş alături de presă.
La şedinţă, poate şi pentru că urmau să fie furnizate informaţii privind organizarea alegerilor, au fost chemaţi şi secretarii primăriilor, de unde şi întregul haos. Până una-alta, secretarii şi primarii au aflat că înainte de campania pentru europarlamentare trebuie reactualizate listele electorale permanente până la 22 aprilie şi primarii trebuie să dea dispoziţie pentru locurile speciale de afişaj. Prefectul Marcel Proca a început şedinţa prin a le solicita funcţionarilor de la instituţiile deconcentrate să îşi facă treaba aşa cum trebuie şi să nu mai ţină cont de eventualele schimbări ale conducerilor. „Aceste schimbări nu ar trebui să afecteze activitatea instituţiilor. Nu este normal ca, în aşteptarea noilor directori, să avem parte de o asemenea lentoare în rezolvarea cazurilor de la diferite instituţii”, a precizat Proca.
Prefectul i-a cerut reprezentantului Electrica o mai bună colaborare cu primarii pentru ca anumite sincope în furnizarea energiei termice să fie cât mai rapid rezolvate. Apoi a criticat instituţiile de la care a solicitat să fie desemnat câte un reprezentant în relaţia cu Instituţia Prefectului. „Multe dintre instituţii ne-au trimis o hârtie, ca un semn de pură formalitate. Nu discut despre aşa ceva eu. Am cerut o mai bună relaţie cu cetăţeanul şi o mai bună colaborare informatică cu Prefectura. Scopul final este acela de a asigura servicii de calitate şi rapide cetăţenilor, nu să ne formalizăm”, a replicat Proca la gestul conducerilor instituţiilor, menţionând că de săptămâna viitoare va discuta cu reprezentanţii fiecărei instituţii.
La Domneşti, probleme cu Finanţele
Nu neapărat la bani, ci la comportamentul angajaţilor de la Finanţele Publice. Primarul comunei este nemulţumit că, după ce că le-a oferit gratuit un imobil în care să funcţioneze în comună, conducerea şi angajaţi de la trezorerie dau dovadă de un comportament inadecvat atât cu angajaţii de la primărie, cât şi cu cetăţenii. „O parte din cei care lucrează acolo şi chiar şefa trezoreriei au un comportament dificil. Aveţi gratuit acel spaţiu şi vreau să fim oameni până la capăt”, i-a transmis primarul Nicolae Smădu directorului de la Finanţe, Gheorghe Banzea. Acesta din urmă a precizat că va face verificările de rigoare şi că va lua măsurile ce se impun.
Primarul din Băiculeşti, preotul Gheorghe Bărănescu, s-a declarat neputincios în faţa absurdităţilor legislative. Nu a scăpat nici acum de problemele de fond funciar. Şi-a manifestat nemulţumirea că, deşi angajaţii săi muncesc la foc continuu pentru a emite documente, la fel ca şi cei ai unor instituţii publice, dosarele cu proiecte se opresc în faţa unor piedici... îndrăcite. Fie comuna sa nu a primit sprijin de la Consiliul Judeţean pentru o cofinanţare, fie pentru că anumite prevederi sunt imposibil de trecut peste ele. Printre ele, şi ponderea gradului de sărăcie în punctajul care determină câştigător sau nu un proiect. În prezent, această pondere a crescut foarte mult în favoarea comunelor sărace şi foarte sărace care pot astfel accesa aceste fonduri mai uşor. De exemplu, în sudul judeţului, co
Conform unor primari, această pondere are o valoare de 80% în punctaj, iar în Moldova, ea este de 90%!
Sursa:Argesul