luni, 2 martie 2009

O profesoara a obtinut dreptul de a se pensiona la 65 de ani

Premieră pe piaţa muncii în judeţul Mureş. O profesoară a obţinut în instanţă dreptul de a se pensiona la vârsta prevăzută de lege pentru colegii săi bărbaţi. Angela Cotoară a dat în judecată conducerea liceului la care profesează, iar justiţia i-a dat câştig de cauză, permiţându-i să rămână la catedră până la 65 de ani.
După un proces care a durat aproape doi ani, Angela Cotoară a obţinut dreptul de a-şi încheia activitatea la 65 de ani, vârstă de pensionare rezervată bărbaţilor. Codul muncii stabileşte pentru femei vârsta de 59 de ani ca limită.

Sincron Angela Cotoară, profesor Colegiul Al. Papiu Ilarian Tg. Mureş
''A fost o încercare destul de grea, pentru că au fost multe etape ale acestui proces. A cerut multă tărie de caracter şi tărie sufletească'', susţine Angela Cotoară, profesor Colegiul Al. Papiu Ilarian din Târgu Mureş.

Elevii profesoarei Cotoară se declară încântaţi de faptul că aceasta va rămâne la catedră. Nu la fel de încântaţi sunt însă directorul liceului şi inspectorul general şcolar.

''Eu zic că e bine ca o femeie să se pensioneze la vârsta care spune acuma legea, 59 de ani. Da' dacă legea dă dreptul la doamna Cotoară, eu n-am nimic împotrivă'', spune directorul Colegiului Al. Papiu Ilarian, Simion Bui.

''Problema este că ar trebui să îndeplinească nişte condiţii, având în vedere că după o anumită vârstă capacitatea de muncă totuşi scade'', a precizatşi Ion Tuşnea, inspector general ISJ Mureş.

Hotărârea instanţei în cazul Angelei Cotoară este definitivă şi executorie. Profesoara de engleză le sfătuieşte acum pe toate colegele sale să apeleze la justiţie pentru a se pensiona odată cu bărbaţii.