TU esti propriul TĂU profesor! NOI, doar te informăm. Ţine aproape!
vineri, 31 octombrie 2008
Presedintele SIPA Muntenia invitat la SMART TV
Vineri, 31 octombrie domnul Adrian VOICA presedintele SIPA Muntenia s-a aflat in zona Campulung Muscel. Domnia sa impreuna cu dl prof Voiculescu Ionut, vicepresedinte Zona Muscel al SIPA Muntenia, au participat la o emisiune in direct transmisa atat la tv cat si la radio la postul local SMART ALFA TV.Au fost dezbatute problemele actuale privind actiunile de protest care vor urma din invatamant. Dupa emisiune, dansii au trecut si prin unitatile scolare din Campulung Muscel, printre cae si Grupul Scolar Tehnologic Campulung Muscel.
Ordonanta de Urgenta se va dezbate la SENAT
Ordonanţa de urgenţă privind amânarea majorării cu 50% a salariilor profesorilor până la 1 aprilie 2009 a ajuns la Senat, după ce astăzi a fost publicată în Monitorul Oficial.
Senatul va lua marţi în discuţie ordonanţa de blocare a majorărilor .
Deputaţii nu au un termen în care să decidă dacă sunt sau nu de acord cu ordonanţa, ceea ce poate prelungi după alegeri aşteptările pofesorilor.
Deocamdată, toate partidele, cu excepţia PNL, promit să dezbată şi să respingă în regim de urgenţă acest act normativ.
Senatul va lua marţi în discuţie ordonanţa de blocare a majorărilor .
Deputaţii nu au un termen în care să decidă dacă sunt sau nu de acord cu ordonanţa, ceea ce poate prelungi după alegeri aşteptările pofesorilor.
Deocamdată, toate partidele, cu excepţia PNL, promit să dezbată şi să respingă în regim de urgenţă acest act normativ.
joi, 30 octombrie 2008
Exista si posibilitatea unei legi care sa blocheze Ordonanta de Urgenta data de Guvern
Sindicatele din învăţământ se pregătesc de grevă generală, însă, premierul Călin Popescu Tăriceanu crede că aceste proteste nu sunt o soluţie în acest moment, invitându-le la o discuţie astăzi, la ora 10.00. Premierul nu este de acord cu majorarea de 50% a salariilor profesorilor, lege promulgată de preşedintele Traian Băsescu. Astăzi va avea loc la ora 9.30 întâlnirea Colegiului Naţional al Liderilor Sindicalişti, la Bucureşti. „Săptămâna viitoare vom face referendum, pentru că trebuie să vedem dacă profesorii doresc sau nu să facă grevă, pentru că acestora li se va opri din salariu. Nu putem lua o decizie singuri şi să le oprească oamenilor din salariu“, a explicat Adrian Voica, liderul Sindicatului SIPA Muntenia. Dacă profesorii nu vor fi de acord cu greva generală, la acest moment, sindicaliştii vor profita de orice ocazie, pentru majorarea de 50% care consideră că li se cuvine. „În paralel am solicitat Parlamentului o lege care să blocheze ordonanţa de Guvern de reţinere a salariilor până în aprilie. Vin tezele cu subiect unic, în luna decembrie, vom profita de acest lucru şi probabil vom boicota tezele. Sunt multe alte soluţii pe care le vom găsi pentru rezolvarea problemei“, a adăugat Presedintele SIPA Muntenia prof. Adrian Voica.
Astazi, la Prefectura, s-a intrunit comisia de dialog social, pentru a se discuta despre problema cea mai arzatoare a momentului: majorarea cu 50% a salariilor profesorilor. Legea cresterii salariale a fost promulgata de presedintele Traian Basescu, dar respinsa de premierul Calin Popescu Tariceanu.
Prefectul Ion Popa a prezentat pozitia Guvernului fata de aceasta impiedicare a cresterii salariale: „Guvernul nu este impotriva majorarilor, dar o crestere de 50% nu se face odata in niciun stat. Aceasta crestere trebuie facuta rational si corespunzator. Majorarea s-ar putea face decat daca s-ar diminua drastic investitiile in invatamant”. Prefectul a dat de inteles si ca profesorii nu ar merita aceasta marire.
Nemultumit de atitudinea domnului Popa, liderul Sindicatului Muntenia, prof. Adrian Voica a declarat ca pe 18 noiembrie profesorii vor face greva generala, in conditiile in care nu vor cadea de comun acord cu cei din Guvern. „Incercam toate formele pentru a evita greva, deoarece nu este de dorit din nicio parte. Nici profesorii nu vor greva, nici elevii, nimeni, dar, daca nu vom reusi pe nicio cale legala sa rezolvam aceasta problema, atunci vom face greva generala”, a declarat dl Voica.
# Liderul SIPA Muntenia a declarat că va analiza bine situaţia, pentru că greva generală presupune blocarea salariilor
Dascălii din Argeş se pregătesc de proteste. Deşi cadrele didactice au obosit să mai aştepte şi sînt hotărîte să declanşeze greva generală, liderii de sindicat sînt mai cumpătaţi.
În timp ce Federaţia Spiru Haret a înaintat deja procedurile de declanşare a grevei generale, liderii celor două sindicate din Argeş, SIPA Muntenia şi FEN, au anunţat că cel mai probabil luni vor hotărî dacă vor declanşa protestele. Adrian Voica, liderul SIPA Muntenia, ne-a spus că astăzi va participa la şedinţa extraordinară cu toţi liderii FSLI din ţară, care va avea loc la Bucureşti. „Abia mîine (n.r. astăzi) vom şti care sînt acţiunile care vor avea loc la nivelul întregii ţări. Cert este că nu vom declanşa greva generală, ci întîi vom face referendum. Cei aproape 9.000 de dascăli din judeţ, afiliaţi la SIPA Muntenia, vor trebui să îşi dea acceptul dacă sînt de acord sau nu cu protestele. Ştiu că alţi lideri de sindicat, nervoşi, au anunţat că vor declanşa greva, dar nu mor caii cînd vor cîinii. Vom fi deosebit de prudenţi în ceea ce priveşte situaţia creată pentru că greva presupune sistarea salariilor. Eu nu pot să îmi bat joc de familiile profesorilor. Ar fi simplu să spun că de mîine intrăm în grevă, dar trebuie să mă gîndesc şi la situaţia lor financiară. Legea ne obligă să parcurgem anumiţi paşi, iar greva generală este soluţia extremă. Dacă situaţia va rămîne la fel, întîi vom intra în grevă japoneză, apoi grevă de avertisment, grevă de două ore, pe perioadă determinată şi abia apoi grevă pe perioadă nedeterminată. Greva generală nu poate fi declanşată decît cu acordul scris al tuturor membrilor de sindicat şi cu acceptul liderului de sindicat. În aceste momente avem nevoie de prudenţă şi foarte multă responsabilitate. Există posibilitatea ca lucrurile să se rezolve şi pe calea justiţiei“, a explicat Adrian Voica. „Bani pentru salarii sînt, dar trebuie să intre în alte buzunare“
Mai trebuie spus că membrii Federaţiei Sindicatelor Libere din învăţămînt au solicitat deja Ministerului Educaţiei execuţia bugetară pe primele nouă luni ale anului 2008, suspectînd o neplată a investiţiilor şi a dotărilor contractate. Mai exact, dascălii au dubii că învăţămîntul a primit, anul acesta, 6% din PIB. Toate federaţiile sindicale din învăţămînt aşteaptă deznodămîntul şedinţei de guvern, pentru a hotărî cînd vor declanşa greva generală.
Sursa: Presa locala
REFERENDUM, privind declansarea actiunilor de protest
Având în vedere faptul că:
1. Guvernul României refuză să aplice Legea privind creşterile salariale pentru personalul didactic, în condiţiile în care aceasta a fost votată, în unanimitate, de Camera Deputaţilor, a fost declarată constituţională de către Curtea Constituţională şi a fost promulgată de Preşedintele României;
2. Executivul a adus jigniri întregului personal didactic prin declaraţiile diversioniste ale membrilor acestuia, în frunte cu Prim-Ministrul Călin Popescu Tăriceanu, vă rugăm să vă exprimaţi opţiunea pentru declanşarea acţiunilor de protest.
Rugam liderii din unitatile scolare sa listeze documentul atasat si sa solicite membrilor de sindicat sa-si exprime liber vointa cu privire la actiunile de protest din perioada urmatoare.
NOUTATI pe EDU.RO
C A L E N D A R U L mişcării personalului didactic din învăţământul preuniversitar pentru anul şcolar 2009 - 2010
O R D I N privind Calendarul mişcării personalului didactic din învăţământul preuniversitar pentru anul şcolar 2009 - 2010
Anexă la ordinul ministrului educaţiei, cercetării şi tineretului nr. 5743 / 28.10.2008
O R D I N nr.5743 privind Metodologia privind mişcarea personalului didactic din învăţământul preuniversitar
Anexă la ordinul ministrului educaţiei, cercetării şi tineretului nr. 5741/28.10.2008
O R D I N privind aprobarea Metodologiei şi a criteriilor de acordare a gradaţiei de merit şi a salariului de merit în învăţământul preuniversitar
miercuri, 29 octombrie 2008
Joi la Bucuresti Colegiul Extraordinar al Liderilor afiliati la FSLI
Reprezentanţii sindicatelor afiliate Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ se întrunesc miercuri, 29 octombrie, în şedinţa Biroului Operativ pentru a propune un program de acţiuni revendicative, având în vedere situaţia creată de poziţia Guvernului privind legea majorării salariilor personalului didactic.
Programul acţiunilor urmează a fi dezbătut joi, 30 octombrie, în cadrul şedinţei Colegiului Liderilor la care va participa si domnul prof. Adrian VOICA. Se va urmări declanşarea referendumului şi corelarea programului de acţiuni cu celelalte federaţii din învăţământ.
Programul acţiunilor urmează a fi dezbătut joi, 30 octombrie, în cadrul şedinţei Colegiului Liderilor la care va participa si domnul prof. Adrian VOICA. Se va urmări declanşarea referendumului şi corelarea programului de acţiuni cu celelalte federaţii din învăţământ.
marți, 28 octombrie 2008
Ca in Arges e si-n Tulcea?!
Seful Inspectoratului Scolar Tulcea este in proces cu Ministerul Educatiei
Seful Inspectoratului Scolar Judetean din Tulcea, Mihai Stroe, a contestat in instanta decizia Ministerului Educatiei prin care este eliberat din functie.
In urma unui control efectuat in 2007 de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului privind activitatea sefului ISJ, acesta a primit calificativul nesatisfacator, pe care l-a contestat in instanta.
Procesul din cauza calificativului se judeca in continuare, saptamana aceasta seful ISJ primind din partea MECT un ordin de eliberare din functie. "Am atacat Curtea de Apel acest ordin, in conditiile in care procesul deschis din cauza calificativului nu s-a judecat pe fond. Din punctual meu de vedere acest calificativ a fost acordat pe criterii politice in conditiile in care pana in prezent nici macar nu am primit raportul de evaluare", a declarat Mihai Stroe.
Potrivit sursei citate, situatii similare au mai fost inregistrate si in alte judete, existand deja decizii ale instantelor de judecata care au dat castig de cauza inspectorilor generali eliberati din functie. Mihai Stroe candideaza din partea PD-L pentru un mandat de deputat in colegiul nr. 2, in ultimele luni activitatea acestuia in calitate de inspector general al ISJ fiind criticata in repetate randuri de liderii PNL. Toate criticile aduse de acestia insa au fost contrazise de Mihai Stroe.
Seful Inspectoratului Scolar Judetean din Tulcea, Mihai Stroe, a contestat in instanta decizia Ministerului Educatiei prin care este eliberat din functie.
In urma unui control efectuat in 2007 de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului privind activitatea sefului ISJ, acesta a primit calificativul nesatisfacator, pe care l-a contestat in instanta.
Procesul din cauza calificativului se judeca in continuare, saptamana aceasta seful ISJ primind din partea MECT un ordin de eliberare din functie. "Am atacat Curtea de Apel acest ordin, in conditiile in care procesul deschis din cauza calificativului nu s-a judecat pe fond. Din punctual meu de vedere acest calificativ a fost acordat pe criterii politice in conditiile in care pana in prezent nici macar nu am primit raportul de evaluare", a declarat Mihai Stroe.
Potrivit sursei citate, situatii similare au mai fost inregistrate si in alte judete, existand deja decizii ale instantelor de judecata care au dat castig de cauza inspectorilor generali eliberati din functie. Mihai Stroe candideaza din partea PD-L pentru un mandat de deputat in colegiul nr. 2, in ultimele luni activitatea acestuia in calitate de inspector general al ISJ fiind criticata in repetate randuri de liderii PNL. Toate criticile aduse de acestia insa au fost contrazise de Mihai Stroe.
Salariile profesorilor trebuiesc calculate cu 9% din aceasta luna
AICI GASITI ORDINUL 5702/23.10.2008 PRIN CARE SCOLILE TREBUIE SA APLICE MARIREA CU 9% INCEPAND CU LUNA OCTOMBRIE
Salariile profesorilor vor fi majorate cu 9%, de la 1 octombrie, ca urmare a cresterii valorii produsului intern brut si a productivitatii muncii, a anuntat, joi, Ministerul Educatiei. Daca indicatorii macroeconomici nu ar fi crescut, majorarea ar fi fost de doar 6 procente, asa cum s-a intamplat la 1 aprilie 2008, informeaza NewsIn.
Intre timp, PSD ii aminteste sefului statului ca vineri expira termenul limita pana la care poate promulga legea pentru majorarea cu 50% a salariilor profesorilor, si il atentioneaza ca a promis ca va promulga aceasta lege, cerandu-i sa isi respecte cuvantul dat, relateaza Mediafax.
COMUNICATUL DE PE EDU.RO
De la 1 octombrie, salariile de bază din învăţământ se vor majora cu 9%. Acest lucru este posibil datorită îndeplinirii indicatorilor precum creşterea produsului intern brut şi a nivelului productivităţii muncii. Conform prevederilor OG 15/2008, creşterea salariilor cu 9% de la 1 octombrie era condiţionată de realizarea acestor indicatori. În caz contrar, majorarea ar fi fost de 6%, identică aceleia din prima tranşă operată la 1 aprilie a.c.
Ministerul Economiei şi Finanţelor a confirmat printr-un document remis Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului că din punct de vedere economic s-au realizat toate condiţiile care să permită adăugarea celor 9 puncte procentuale la salariile de bază ale personalului din învăţământ.
Urmeaza ca dupa publicarea in Monitorul Oficial a Legii privind majorarile salariale cu 50% a personalului didactic de la 1 octombrie ca aceasta sa fie aplicata. Chiar si cu o ordonanta de urgenta privind inghetarea salarilor, data de Guvern, odata tot va sosi momentul in care se vor da diferentele salariale incepand cu luna octombrie 2008. Acest lucru speram sa se faca incepand cu 10 decembrie cand trebuie sa primim diferentele salariale pe luna octombrie, cat si salriul marit conform Legii cu 50%.
luni, 27 octombrie 2008
Focul lui Sumedru la Mioveni
Imagini de la focul lui Sumedru din zona Liceului Iulia Zamfirescu Mioveni
Ca in fiecare an, in ajunul sarbatorii de „Sf. Dumitru" , orasul Mioveni imbraca straie de sarbatoare. Consiliul Local, Primaria orasului si Centrul Cultural organizeaza, conform traditiei, Focul lui Sumedru. Administratia locala a pregatit pentru acest eveniment un program festiv, cu aprinderi de focuri la fiecare scoala din cartierele orasului. Astfel, maine, incepand de la ora 19, in jurul focurilor aprinse, copii si locuitorii prezenti vor primi mere si covrigi, asa cum spune datina,si se vor bucura de sarbatoarea prilejuita de pranuirea Sf. Dumitru. Punctele de desfasurare a manifestarii sunt: scolile Liviu Rebreanu, George Toparceanu, Racovita de Jos si de Sus, Faget, Colibasi si Clucereasa si de asemenea Liceul Iulia Zamfirescu.
Olimpici nationali la “Mircea cel Bătrân” Curtea de Arges
Doi elevi de la Şcoala Generală “Mircea cel Bătrân” au adus fală instituţiei. Felix Ionescu şi Ioana Bădârcea sunt olimpici naţionali la limba română şi matematică. Proverbul “Cine are carte, are parte” le este caracteristic atât celor doi, cât şi dascălilor care i-au pregătit. Rezultatele deosebite la învăţătură şi comportamentul ireproşabil de care dau dovadă aceşti copii fac ca şcoala să-şi îmbogăţească palmaresul. “Nu este prima dată când mă înscriu în astfel de activităţi. Am participat încă din clasa a IV-a... În afară de matematică am mai fost la olimpiadele de română şi tehnologie”, a spus Felix Ionescu. Nici colega sa Ioana Bădârcea nu este mai prejos: “În afară de olimpiada de română am participat şi la olimpiadele de engleză şi de fizică”, a spus fata. Profesorii pregătitori ai elevilor amintiţi sunt foarte mulţumiţi de performanţele acestora şi cred în continuare în capacităţile copiilor.
Şcolile vor fi închise pe 28 noiembrie pentru pregătirea secţiilor de votare
Directorii şcolilor din toată ţara vor preda primăriilor sălile de clasă unde vor fi organizate secţiile de votare, vineri, 28 noiembrie, începând cu ora 13.00. În şcolile care au program şi după-amiaza, elevii vor susţine cursuri în alte săli decât cele destinate alegerilor sau vor recupera orele după alegeri.
Alegerile parlamentare vor avea loc duminică, 30 noiembrie.
Alegerile parlamentare vor avea loc duminică, 30 noiembrie.
Traian Băsescu i-a cerut lui Bogdan Olteanu să publice urgent legea de majorare a salariilor în MO
Administraţia Prezidenţială i-a solicitat astăzi, în cadrul unui comunicat de presă emis de către palatul Cotroceni, Preşedintelui Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, să trimită urgent la Monitorul Oficial decretul Preşedintelui României de promulgare a legii privind creşterea salariilor profesorilor. În cadrul comunicatului de presă Traian Băsescu afirmă că Monitorul Oficial se află în subordinea lui Bogdan Olteanu.
"Monitorul Oficial se află în subordinea preşedintelui Camerei Deputaţilor şi nu este prima dată când domnul Bogdan Olteanu blochează publicarea unor acte oficiale ale instituţiilor statului român, inclusiv decrete ale Preşedintelui României. Administraţia Prezidenţială îi solicită Preşedintelui Camerei Deputaţilor să dea dovadă de respect faţă de instituţiile statului şi să nu tergiverseze publicarea legii în Monitorul Oficial.", se arată în cadrul comunicatului de presă.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, a declarat că Legea care prevede mărirea salariilor cadrelor didactice a fost trimisă Monitorului Oficial şi ar urma să fie publicată în cursul zilei de luni sau, cel mai târziu, marţi.
"Este trimisă la Monitorul Oficial", a precizat Olteanu, care a explicat că, imediat ce vor fi terminate procedurile la care sunt supuse toate actele normative, va fi publicată de MO.
"Azi, cel mai târziu mâine", a estimat preşedintele Camerei Deputaţilor, precizând că a primit Legea de la Preşedinţie în cursul zilei de vineri.
"Monitorul Oficial se află în subordinea preşedintelui Camerei Deputaţilor şi nu este prima dată când domnul Bogdan Olteanu blochează publicarea unor acte oficiale ale instituţiilor statului român, inclusiv decrete ale Preşedintelui României. Administraţia Prezidenţială îi solicită Preşedintelui Camerei Deputaţilor să dea dovadă de respect faţă de instituţiile statului şi să nu tergiverseze publicarea legii în Monitorul Oficial.", se arată în cadrul comunicatului de presă.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, a declarat că Legea care prevede mărirea salariilor cadrelor didactice a fost trimisă Monitorului Oficial şi ar urma să fie publicată în cursul zilei de luni sau, cel mai târziu, marţi.
"Este trimisă la Monitorul Oficial", a precizat Olteanu, care a explicat că, imediat ce vor fi terminate procedurile la care sunt supuse toate actele normative, va fi publicată de MO.
"Azi, cel mai târziu mâine", a estimat preşedintele Camerei Deputaţilor, precizând că a primit Legea de la Preşedinţie în cursul zilei de vineri.
La Mioveni s-a desfasurat Festivalul National de Teatru pentru copii LUDICUS
Teatru pentru copii la Mioveni
In imagini trupa din Brasov castigatoarea Festivalului
Incepand de vineri, 24 octombrie si pana duminica, orasul Mioveni va fi gazda unui eveniment artistic de exceptie. Trupe de teatru din toata tara se vor reuni in orasul constructorilor de masini, pentru a participa la Festivalul National de Teatru pentru Copii si Tineret LUDICUS , ajuns la cea de-a VII-a editie. Evenimentul este organizat de Consiliul Local Mioveni, Primaria orasului si Centrul Cultural. Devenit o traditie, festivalul va fi deschis oficial printr-o parada a costumelor, prezentarea acestora avand loc in sala mare de spectacole a Casei Sindicatelor, astazi, de la ora 18.
Festivalul aduce in fata publicului trupe din Copsa Mica-Sibiu, Galati, Bacau, Timisoara, Aiud, Brasov, Neamt, Stefanesti-Arges, Bucuresti, Otopeni-Ilfov, Bistrita-Nasaud, Curtea de Arges, Sutesti-Braila, Bascov, Constanta, Pitesti, Corbii Mari-Dambovita, Berceni-Prahova, Rast-Dolj. Orasul gazda va fi reprezentat la manifestare, de trupa Scolii George Toparceanu, cea a Liceului Iulia Zamfirescu si cea a Centrului Cultural. Spectacolul propriu-zis debuteaza sambata, cu incepere de la ora 12, iar festivitatea de premiere se va desfasura duminica, de la ora 13. Din componenta juriului face parte un nume mare din lumea actoriei, Cristi Iacob, care este si presedintele prezidiului. De asemenea, prestatiile artistice vor fi apreciate de Radu Oprea, reprezentant al Directiei Judetene pentru Cultura Arges, Sorin Mazilescu si Carmen Nicolescu, reprezentanti West TV, Maria Stefanescu, secretarul Consiliului Local Mioveni si Bogdan Udroiu, consilier local Mioveni.
duminică, 26 octombrie 2008
Andronescu: Dacă Guvernul nu aplică legea de majorare a salariilor profesorilor, să lase locul altora
Andronescu: Dacă Guvernul nu aplică legea de majorare a salariilor profesorilor, să lase locul altora
Vicepreşedintele PSD Ecaterina Andronescu a declarat că, dacă Guvernul nu e capabil să aplice legea de majorare a salariilor profesorilor, să lase locul altora, adăugând că social-democraţii vor folosi "toate mijloacele constituţionale" pentru ca prevederile respective să fie aplicate. "Dacă acest guvern nu este capabil să aplice această lege trebuie să lase locul celor care au calificările necesare ca să găsească resursele necesare şi să aplice legea aşa cum a fost ea votată de Parlament. (...) PSD va face toate demersurile necesare în aşa fel încât această lege să fie pusă în practică. Nu excludem niciunul dintre demersurile constituţionale pentru a pune în aplicare legea", a declarat fostul ministru al Educaţiei, într-o conferinţă de presă, deşi nu a menţionat explicit posibilitatea depunerii unei moţiuni de cenzură dacă Executivul refuză să aplice legea.
Andronescu a mai spus că, în cazul în care Guvernul ar emite o orodonanţă de urgenţă prin care să îngheţe majorările salariale respective, ar da dovadă de lipsă de respect faţă de Parlament şi un semnal că legea e respectată doar de unii. "Mi se pare total nepotrivită pentru că în felul acesta nu mai este respect pentru instituţiile ţării. N-am face decât să ne jucăm între cele două instituţii", a opinat ea. Andronescu a adăugat că, aşa cum legea este obligatorie pentru cetăţeni, trebuie să fie obligatorie şi pentru Guvern, în caz contrar s-ar ajunge la situaţia în care ţara ar deveni neguvernabilă.
Deputatul PSD a mai susţinut că există bani pentru acordarea de salarii mărite şi a arătat că lipsa fondurilor este un argument care ascunde de fapt cheltuirea deficitară a banilor de la buget. "În 2007 s-au întors la buget 400 de miliarde. Ministerul Finanţelor spune că Ministerul Educaţiei nu a putut să absoarbă acste sume. În realitate, ministerul Educaţiei vorbeşte despre faptul că ministerul de Finanţe n-a făcut deschiderea acestor sume în aşa fel încât să fie absorbite în sistem", a mai explicat ea.
Preşedintele PD-L, Emil Boc, a anunţat sâmbătă că, în cazul în care Guvernul îşi va asuma răspunderea pe o lege care să împiedice creşterea cu 50% a salariilor din educaţie, PD-L va iniţia moţiune de cenzură împotriva acestuia.
De asemenea, premierul Tăriceanu a declarat sâmbătă, comentând promulgarea de către şeful statului a Legii privind majorarea salariilor profesorilor şi cea de majorare a punctului de pensie pentru categoriile de muncă I şi II, că alegerile duc la o lipsă de luciditate şi a spus că nu va lăsa lucrurile să "derapeze", fără a preciza însă ce măsuri va lua.
Sursa: NewsI
ANUNT SIPAM
VA ANUNTAM CA IN PERIOADA 3-7 NOIEMBRIE 2008 NU SE PRIMESC DOSARE LA SEDIUL SIPA MUNTENIA
vineri, 24 octombrie 2008
PROFESORII AU DEVENIT O MINGE DE PING-PONG INTRE PALATE
DEDICATIE GUVERNULUI TARICEANU
UNDE SUNT CEI 6% DIN PIB DOMNULE TARICEANU?
TARICEANU ACCIDENTEAZA EDUCATIA
Premierul Tăriceanu a declarat că Executivul şi PNL nu vor accepta sacrificarea economiei româneşti prin aplicarea Legii privind majorarea salariilor profesorilor cu 50%, fără a explica ce măsuri va adopta, deşi actul normativ a fost promulgat de şeful statului.
Reamintim ca maririle salariale se incadreaza in cei 6% din PIB care revin pentru invatamant.
Astazi este ultima zi in care Presedintele trebuie sa promulge legea
Astazi, liderii sindicali din invatamant se vor intalni cu presedintele Traian Basescu. Motivul intalnirii? Potrivit unor surse din Partidul Social Democrat, astazi este ultima zi in care presedintele mai poate promulga legea privind majorarea cu 50% a salariilor cadrelor didactice.
De asemenea, intalnirea dintre seful statului si reprezentantii sindicatelor din invatamant va avea loc la numai doua zile ce dupa premierul Calin Popescu Tariceanu ii explica presedintele Traian Basescu, printr-o scrisoare oficiala, care va fi impactul economic al majorarilor salariale in educatie.
Un alt motiv pentru care presedintele Basescu a dorit sa se intalneasca azi cu sindicalistii din invatamant este acela de a discuta despre Strategia de modernizare a invatamantului. Strategia a fost elaborata de fostul ministru al educatiei, fiind publicata la inceputul acestei saptamani si asumata de catre presedintele Traian Basescu.
Controversele privind majorarea salariilor din invatamant sunt din ce in ce mai aprinse. Astfel, ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, sustine in continuare ca majorarea salariilor profesorilor cu 50% impune costuri de peste 4 miliarde lei. Suma reprezinta aproximativ 1% din produsul intern brut estimat pentru anul viitor, suma care poate fi asigurata doar prin majorarea deficitului bugetar sau reducerea investitiilor in educatie.
Premierul Calin Popescu Tariceanu este si el impotriva majorarii cu 50%; primul-ministru sustine ca o asemenea masura ar termina economia romaneasca.
Cu toate acestea, Curtea Constitutioanala a decis, pe 15 octombrie, ca decizia Camerei Deputatilor privind majorarea salariilor cadrelor didactice este constitutionala. Astfel, majoritatea judecatorilor constitutionali au respins sesizarea Guvernului. Atat decizia Curtii cat si motivarea acesteia au fost publicate in Monitorul Oficial pe 20 octombrie.
FSLI aproape de 200.000 de membri, SIPA Muntenia cu 6000 de membri in Arges
Pentru o prezentare corectă a situaţiei gradului de sindicalizare din învăţământ, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ a solicitat Ministerului Educaţiei, Cercetării si Tineretului, situaţia rezultată în urma recensământului din anul 2008.
Analizând rezultatul acestuia, constatăm următoarele:
1. La nivelul învăţământului preuniversitar, personalul din învăţământ (personal didactic, personal didactic auxiliar, personal nedidactic) este în număr de 336740, din care, 302090 sunt membri de sindicat, după cum urmează:
- Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (F.S.L.I.) are 190.936 membri (62,20% din numărul sindicaliştilor din învăţământ);
- Federaţia Sindicatelor din Învăţământ „Spiru Haret” are 65.942 membri (21,83% din numărul sindicaliştilor din învăţământ);
- Federaţia Educaţiei Naţionale (F.E.N.) are 45.212, membri (14,97% din numărul sindicaliştilor din învăţământ).
2. Raportat la numărul total de angajaţi, situaţia este următoarea:
F.S.L.I. …………………….56,70%,
F.S.I. „Spiru Haret” ……….19,58%,
F.E.N. ………………………13,43%,
Nesindicalişti……………..10,29%
Secretar general F.S.L.I.:
Prof. Liviu Marian Pop
VICTORIEEEEEEEEE!
LEGEA A FOST PROMULGATA DE PRESEDINTE!
DE LA 1 OCTOMBRIE SALARII CU 50% MAI MARI PENTRU PROFESORI
Preşedintele Traian Băsescu a anunţat astăzi, în urma discuţiilor la întâlnirea de la Cotroceni cu sindicatele din învăţământ, că a promulgat legea majorării salariilor profesorilor cu 50%.
Patru federaţii sindicale au semnat astăzi, la Palatul Cotroceni, un acord prin care îşi asumă strategia de modernizare a educaţiei, elaborată de comisia prezidenţială condusă de Mircea Miclea, documentul urmând a fi transmis viitorului Parlament care să o transpună în legi.
In cadrul aceleaşi întruniri, liderii sindicali au expus motivele pentru care preşedinele României trebuie să promulge legea care prevede majorarea salariilor profesorilor cu 50%, subliniind importanţa învăţământului în economia de piaţă.
Liderii sindicali şi-au exprimat la finalul întrevederii că sunt convinşi că preşedintele va promulga actul normativ.
Convocarea liderilor sidicali din învăţământ la Palatul Prezidenţial vine la două zile după ce şeful statului a primit din partea Guvernului o analiză privind impactul economico-financiar al majorărilor salariale, al majorării punctului de pensie pentru grupele I şi II de muncă şi al acordării indemnizaţiilor pentru mame, votate de Parlament, din datele furnizate reieşind că majorările promovate de Legislativ nu se susţin din punct de vedere economic.
FARA TEME IN VACANTA INTRASEMESTRIALA
De sambata elevii din invatamantul primar si prescolar vor fi in vacanta. Timp de o saptamana cei mai mici scolari se vor putea bucura in voie de timpul liber. Cei mai fericiti insa, vori fi elevii bucuresteni. Acestia nu vor avea teme de rezolvat pe perioada vacantei.
Hotararea a fost luata de reprezentantii Inspectoratului Scolar Bucuresti, interzicandu-le din nou profesorilor sa le dea teme obligatorii celor mici. Insa temele vor fi inlocuite cu alte activitati.
Elevii din clasa intai vor trebui sa-si exerseze pe timpul vacantei scrisul literelor invatate, pe diverse suporturi. Cei mari insa vor trebui sa mearga la concerte adecvate varstei, la teatru sau in excursii.
De asemenea, pentru a nu se plictisi, elevii pot organiza activitati de strangere si donare de jucarii pentru copii organi si pentru cei din familiile sarace.
Vacanta elevilor se va incheia pe 3 noiembrie, cand cei mici vor fi nevoiti sa se intoarca la cursuri. Insa nu pentru mult timp, pentru ca pe 20 decembrie prichindeii se vor bucura din nou de vacanta, adica vacanta de iarna, care se va incheia pe 4 ianuarie 2009.
Hotararea a fost luata de reprezentantii Inspectoratului Scolar Bucuresti, interzicandu-le din nou profesorilor sa le dea teme obligatorii celor mici. Insa temele vor fi inlocuite cu alte activitati.
Elevii din clasa intai vor trebui sa-si exerseze pe timpul vacantei scrisul literelor invatate, pe diverse suporturi. Cei mari insa vor trebui sa mearga la concerte adecvate varstei, la teatru sau in excursii.
De asemenea, pentru a nu se plictisi, elevii pot organiza activitati de strangere si donare de jucarii pentru copii organi si pentru cei din familiile sarace.
Vacanta elevilor se va incheia pe 3 noiembrie, cand cei mici vor fi nevoiti sa se intoarca la cursuri. Insa nu pentru mult timp, pentru ca pe 20 decembrie prichindeii se vor bucura din nou de vacanta, adica vacanta de iarna, care se va incheia pe 4 ianuarie 2009.
Cate zile mai are Presedintele pana la promulgarea legii de majorare a salarilor?
A.M.R. 1 zi
PRESEDINTELE SEMNEAZA, PREMIERUL EXECUTA!
Promulgarea
Termenul de promulgare al unei legi este de 20 de zile de la data adoptarii legii. Daca presedintele Romaniei nu promulga legea in acest interval, legea intra in vigoare fara acordul presedintelui. Termenul se scurteaza la 10 zile in cazul in care revizuirea a fost ceruta de presedinte sau in cazul in care a fost sesizata Curtea Constitutionala.10.
Publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei
Dupa semnarea legii de catre presedinte, legea ramane 5 zile la Biroul permanent pentru ca subiectii de drept sa se poata sesiza in caz de neconstitutionalitate, acest timp nu mai este nevoie deoarece s-a pronuntat Curtea Constitutionala.
Tinand cont de faptul ca pe 15 octombrie 2008 Curtea Constitutionala s-a pronuntat asupra legalitatii legii privind majorarea salarilor personalului didactic, numarul de zile ramase in care Presedintele are ca termen de promulgare a legii data de 25 octombrie 2008.
SCRISOARE DESCHISĂ
Domnului Preşedinte al României,
Traian Băsescu,
Stimate domnule Preşedinte,
Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Sindicatelor din Învăţământ „Spiru Haret” şi Federaţia Naţională Sindicală „Alma Mater”, în numele celor peste 280.000 de membri ale căror interese le apără, vă roagă respectuos să promulgaţi această mult aşteptată Lege de aprobare a Ordonanţei Guvernului nr. 15/2008.
Promulgarea acestei legi, ar fi o dovadă incontestabilă a ataşamentului dumneavoastră faţă de valorile învăţământului românesc, domeniu care poate asigura dezvoltarea durabilă a României.
Punerea în practică a acestui act normativ ar fi un pas important pentru stoparea umilinţei şi marginalizării la care au fost supuşi dascălii, dar şi o măsură care va determina personalul didactic să se concentreze asupra creşterii calităţii actului de instrucţie şi educaţie, astfel încât generaţiile viitoare să fie pregătite la nivelul standardelor europene.
Cu consideraţie,
PREŞEDINTE PREŞEDINTE PREŞEDINTE
FSLI FSI „Spiru Haret” FNS „Alma Mater”
Aurel CORNEA Gheorghe ISVORANU Răzvan BOBULESCU
Bratu s-a reinstalat la Inspectoratul Scolar
De joi, Gabriel Bratu s-a reîntors la conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Argeş. După ce a apelat la poliţie şi executor judecătoresc, problemele „Generalului“ s-au rezolvat. Anca Barbu i-a predat cheile biroului şi ştampila instituţiei.
„Cînd s-a întors de la Ministerul Educaţiei, doamna Barbu i-a predat administratorului lucrurile care îmi aparţineau, semnînd un proces-verbal. De altfel, doamna Barbu mi-a spus că tot timpul cheile mele au stat la dînsa în birou, iar dacă vroiam să mi le iau, puteam să o sun. Am luat legătura şi cu un reprezentant al ministerului şi nu va mai trebui să mai aştept nici un act oficial, pentru că decizia este executorie“, ne-a spus Gabriel Bratu. În ceea ce priveşte echipa pe care o va forma de acum înainte la Inspectorat, Bratu a mărturisit că nu el este cel care va face schimbările, ci ministerul: „Doamna Barbu va rămîne inspector adjunct atît cît va decide ministerul“.
„Cînd s-a întors de la Ministerul Educaţiei, doamna Barbu i-a predat administratorului lucrurile care îmi aparţineau, semnînd un proces-verbal. De altfel, doamna Barbu mi-a spus că tot timpul cheile mele au stat la dînsa în birou, iar dacă vroiam să mi le iau, puteam să o sun. Am luat legătura şi cu un reprezentant al ministerului şi nu va mai trebui să mai aştept nici un act oficial, pentru că decizia este executorie“, ne-a spus Gabriel Bratu. În ceea ce priveşte echipa pe care o va forma de acum înainte la Inspectorat, Bratu a mărturisit că nu el este cel care va face schimbările, ci ministerul: „Doamna Barbu va rămîne inspector adjunct atît cît va decide ministerul“.
CONCURS DIRECTORI SCOLI LICEE ARGES
DATELE NE-AU FOST FURNIZATE PRIN AMABILITATEA DLUI PROF.Vladau ROMU,inspector management al ISJ Arges.
CONCURSDIRECTORI / DIRECTORI ADJUNCTI
Perioada de inscriere:
17 octombrie – 07 noiembrie 2008
Perioada de desfasurare:
17 noiembrie – 28 noiembrie 2008
Nota: Cererea tip de inscriere la concurs si declaratia privind activitatile de
politie politica se iau de la secretariat.
T E M A T I C A PENTRU CONCURSUL DE OCUPAREA POSTURILOR
DE DIRECTOR / DIRECTOR ADJUNCT
NOIEMBRIE 2008
1) Legislatia specifica invatamantului preuniversitar;
2) Atributii generale si specifice ale directorului unitatii de invatamant
preuniversitar, prevazute in fisa postului;
3) Legislatia muncii;
4) Cadrul general al activitatilor financiar-contabile, al activitatilor de achizitie,
gestiune si audit;
5) Legislatia privind normele de protectia muncii, igiena si sanatate publica, normele PSI;
6) Management educational
Reforma in invatamantul romanesc;
Comunicarea manageriala;
Functii si domenii functionale, roluri si calitati manageriale;
Administratie si management;
Procesul decizional;
Echipa in organizatie;
Managementul conflictelor si negocierea;
Organizatia in comunitate; institutia scolara, parteneriat si implicarea
comunitara;
Marketing educational si analiza de nevoi;
Managementul resurselor umane, materiale si financiare;
Managementul de proiect; proiectul de dezvoltare institutionala a unitatii scolare
7) Probleme de deontologie profesionala, etica si moralitate.
CONCURSUL PENTRU OCUPAREA FUNCTIEI DE
DIRECTOR / DIRECTOR ADJUNCT
IN INVATAMANTUL PREUNIVERSITAR DIN JUDETUL ARGES
BIBLIOGRAFIE:
I. Legislatie
1. Legea 84/1995 – Legea Invatamantului, republicata cu modificarile si completarile
ulterioare.
2. Legea 128/1997 – privind Statutul Personalului Didactic, cu modificarile si
completarile ulterioare.
3. Regulamentul de Organizare si functionare a unitatilor de Invatamant
Preuniversitar (aprobat prin O.M.Ed.C. nr. 4925/08.09.2005).
4. Regulamentul privind regimul juridic al actelor de studii si al documentelor de
evidenta scolara in invatamantul preuniversitar (aprobat prin O.M.Ed.C. nr.
3502/2005).
5. Metodologia de organizare si desfasurare a Tezelor cu subiect unic la clasele a VII-a si a VIII –a in anul scolar 2008 – 2009 (aprobata prin O.M.E.C.T. nr. 5164/2008).
6. Metodologia de organizare si desfasurare a admiterii in invatamantul liceal si
profesional de stat pentru anul scolar 2009 – 2010 (aprobata prin O.M.E.C.T. nr.
5166/29.08.2008).
7. Metodologia de organizare si desfasurare a Examenului de bacalaureat - 2009
(aprobata prin O.M.E.C.T. nr. 5168/29.08.2008).
8. Metodologia privind miscarea personalului didactic din invatamantul
preuniversitar (aprobata prin O.M.Ed.C. nr. 2573/2007).
9. Metodologia formarii personalului didactic din invatamantul preuniversitar
(aprobata prin O.M.E.N. nr. 3770/1998), cu modificarile ulterioare;
10. Regulamentul de organizare si desfasurare a inspectiei scolare (RODIS).
Metodologia de organizare si desfasurare a inspectiei scolare (MARODIS); (aprobate
prin O.M.E.N. nr. 4682/1998).
11. O.U.G 75/2005 privind asigurarea calitatii in educatie, cu modificarile si completarile ulterioare;
12. Legea nr. 35/2007 privind cresterea sigurantei in unitatile de invatamant.
13. Strategia M.E.C.T. cu privire la reducerea fenomenului de violenta in unitatile deinvatamant preuniversitar (aprobata prin O.M.E.C.T nr. 1409/2007).
14. Norme de protectia muncii, igiena si sanatate publica, apararea impotriva
incendiilor (Legea nr. 83/1995, Legea nr. 98/1994, modificata si completata, O.G. nr.
60/1997, Ordinul MMPS nr. 388/1996 privind normele de aplicare a Legii nr. 90/1996).
15. Legea nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului.
16. Legea nr. 53/2003 - Codul Muncii, cu modificarile si completarile ulterioare.
17. Legea nr. 130/1996 privind contractul colectiv de munca, republicata si modificata(prin Legea nr. 143/1997).
18. Contractul colectiv de munca unic la nivel de ramura – invatamant pentru anul 2007–2008.
19. O.U.G. nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achizitie publica, a
contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de concesiune de
servicii, cu modificarile si completarile ulterioare.
20. Legea nr. 273/2006 privind finantele publice locale, modificata si completata.
21. Legea nr. 82/1991 – Legea contabilitatii, modificata si republicata.
22. Legea nr. 16/1996 – Legea Arhivelor Nationale, modificata (prin H.G. nr. 1384/2004).
23. O.G. nr. 27/2002 privind reglementarea activitatii de solutionare a petitiilor,
modificata.
24. Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public, modificatasi completata.
25. Metodologia de organizare si desfasurare a concursului pentru ocuparea functiilor
de director si director adjunct al unitatilor de invatamant preuniversitar (aprobata
prin O.M.Ed.C. nr. 3142/2006)
II. Management educational
1. Institutul de Stiinte ale Educatiei – Manual de management educational pentru
directorii de unitati scolare, Editura ProGnosis, 2000.
2. Institutul de Stiinte ale Educatiei – Managementul educational pentru institutiile deinvatamant, (S. Iosifescu), Bucuresti, 2001.
3. Zaharia D., Iorga Gh.,Sibisteanu L., Ghidul practic al directorului unitatii de
invatamant preuniversitar, Editura Paralela 45, 2005.
4. M.Ed.C., C.N.F.I.P., Finantarea si administrarea descentralizata a invatamantului,
Editura Ceres, Bucuresti, 2004.
5. Asigurarea calitatii – Ghid pentru unitatile scolare, www.edu.ro.
6. M.Ed.C. – Managementul proiectului, Bucuresti, 2001.
CONDITII DE INSCRIERE LA CONCURSUL PENTRU OCUPAREA FUNCTIEI DE DIRECTOR/ DIRECTOR ADJUNCT IN INVATAMANTUL PREUNIVERSITAR DE STAT
Conform Legii 84/ 1995, Legea 128/ 1997 si O.M.Ed.C. nr. 3142 din 25.01.2006
modificat si completat prin O.M.Ed.C. nr. 5617/ 14.11.2006, la concursul pentru ocuparea functiei de director/ director adjunct in invatamantul preuniversitar, pot participa cadre didactice
care indeplinesc urmatoarele conditii cumulative:
a)Studii-La unitatile de invatamant avand in structura numai grupe de invatamant prescolar,
pot candida absolventi cu diploma a liceului pedagogic sau a unei scoli echivalente,
ori absolvirea cu diploma de licenta sau de absolvire, urmata de un curs in domeniul
psihopedagogic si metodic specific;
- La unitatile invatamant avand in structura clasele I- VIII, V- VIII, V- X, I- X si
pentru scolile de arte si meserii pot candida absolventi cu examen de licenta al unui
institut de invatamant superior de scurta durata sau echivalent;
- La unitatile invatamant avand in structura clasele I- XII/XIII, V- XII/XIII, IXXII/
XIII sau clase de invatamant postliceal , pot candida absolventi cu examen de
licenta al unui institut de invatamant superior de lunga durata sau echivalent;
- La unitatile de invatamant din filiera tehnologica, se recomanda ca unul din
directori sa fie de specialitate iar pentru filiera vocationala si invatamant special ,
unul din directori sa aiba specialitatea profilului unitatii scolare;
- Pentru unitatile de invatamant in a caror structura sunt incluse si clase ale
invatamantului primar sau grupe de invatamant prescolar, pot candida pe al doilea post
de director adjunct, institutori/ institutoare , educator/ educatoare , invatator/
invatatoare, dupa caz ;
- Pentru unitatile de invatamant preuniversitar militar sau teologic este necesar
avizul ministerului de resort sau a binecuvantarii din partea cultului;
b)Competente si calitati morale
Sunt titulare in invatamantul preuniversitar, au cel putin gradul didactic II si o
vechime la catedra de cel putin 5 ani;
c) Dovedesc calitati profesionale , manageriale si morale reflectate prin calificativul”bine” sau ”foarte bine” in ultimii 3 ani si nu au fost sanctionate in anul curent;
d) Nu au fost condamnate pentru savarsirea unei infractiuni sau nu au fost lipsite de
dreptul de a ocupa un post didactic prin hotarare judecatoreasca definitiva de
condamnare penala;
e) Sunt apte din punct de vedere medical pentru indeplinirea functiei;
f) La data sustinerii concursului , au varsta cu cel putin 4 ani mai mica decat varsta standard de pensionare.
LISTA DOCUMENTELOR NECESARE INSCRIERII LA CONCURSUL
PENTRU OCUPAREA FUNCTIEI DE DIRECTOR/DIRECTOR ADJUNCT DIN
UNITATILE DE ANVATAMANT PREUNIVERSITAR- NOV. 2008-
Extras din Anexa la OMEdC nr. 3142 / 25.01.2006
Art. 10 Dosarul de inscriere la concurs, verificat si avizat, in ce priveste indeplinirea
conditiilor de participare la concurs, de catre consilierul juridic al inspectoratului scolar, se depune
la inspectorul scolar pentru managementul resurselor umane si trebuie sa contina:
1. cerere de inscriere, in care se mentioneaza si limba moderna pentru care opteaza;
2. curriculum vitae (redactat dupa modelul comun european, in conformitate cu H.G. 1021/2004)(anexa 1);
3. copii, certificate “conform cu originalul” de catre conducerea unitatii de invatamant de la care
provine candidatul, ale:
a) certificatului de nastere si, daca este cazul, certificatul de casatorie;
b) actului de titularizare in unitatea de invatamant in care functioneaza;
c) adeverintelor/certificatelor/diplomelor de acordare a gradelor didactice/a titlului stiintific dedoctor;
d) carnetului de munca sau documentul echivalent eliberat de unitatea de invatamant, inconformitate cu art.34, alin.5 din Codul Muncii ( Legea nr.53/2003), completat la zi;
e) hotararilor judecatoresti pentru persoanele care si-au schimbat numele din diferite motive;
f) altor documente doveditoare, avizate “conform cu originalul” de conducerea ultimei unitati de
invatamant in care a functionat, care sa sustina declaratiile din C.V.
4. copii legalizate ale actelor de studii (diploma de bacalaureat, diploma de licenta sau echivalenta,
foi matricole etc.); legalizarea acestora se face la biroul notarului public;
5. adeverinta de vechime la catedra, in specialitate (in original);
6. adeverinta cu punctajul si calificativele pentru ultimii 3 ani (in original);
7. adeverinta medicala (in original) eliberata de un cabinet de medicina muncii, in conformitate cu
prevederile art.4 din Legea 128/1997, cu modificarile si completarile ulterioare;
8. proiect de dezvoltare institutionala pentru unitatea de invatamant pentru care candideaza, in plicsigilat;
9. cazier judiciar (in original);
10. declaratie pe propria raspundere, sau adeverinta in original, care sa ateste ca nu a desfasuratactivitati de politie politica;
11. opisul dosarului, in doua exemplare; un exemplar se restituie cu semnatura persoanei care a
inregistrat inscrierea. Dosarul se numeroteaza pe fiecare fila, iar numarul total de file se consemneaza in opis.
Art. 11 Dosarul este inregistrat numai daca sunt respectate in totalitate conditiile
prevazute la art. 10. In caz contrar, dosarul se respinge. Dupa inregistrare nu se mai admite completarea cu documente a dosarului de concurs.
PROIECT DE DEZVOLTARE INSTITUTIONALA
Repere de elaborare –
dezvoltare institutionala a fost conceput, avand la baza:
Strategia Dezvoltarii Invatamantului Preuniversitar in perioada 2005-2008
Programul de Guvernare 2005-2008
Imbunatatirea parteneriatului dintre scoala si comunitate, modulul III, Proiectul pentru
Invatamantul Rural
Management educational pentru institutiile de invatamant
Buletine informative ale Proiectului de reforma a invatamantului
preuniversitar-Iosifescu, S. (2000)
Elementele de baza ale unui proiect de dezvoltare institutionala sunt:
1. PREZENTAREA UNITATII DE INVATAMANT:
Unitatea scolara:
Adresa unitatii:
Localizarea geografica scolii
Trasaturi caracteristice:
Populatia scolara:
Numar de elevi, specificati daca numarul acestora este in crestere sau in
descrestere
Numar de clase
Mediul de provenienta (rural, urban)
Personalul scolii:
Didactic
Titular
Suplinitor
Nedidactic
Auxiliar
Calitatea personalului didactic:
Calificat
Necalificat
Cu performante in activitatea didactica
Absolventi de cursuri de formare/perfectionare
Continuarea studiilor
Indicatori de evaluare a performantei scolare-cantitativ si calitativ
Rezultate scolare: ponderea elevilor cu rezultate slabe, bune si foarte bune;
Procent de promovabilitate la examenele nationale;
Ponderea elevilor cu rezultate la concursuri si olimpiade scolare;
Procentul elevilor care trec la niveluri superioare de invatamant;Comportament social;
Disciplina;
Absenteism;
Rata abandonului scolar;
Probleme comportamentale;
Incalcari ale legii;
Activitati sociale si culturale;
Satisfacerea cerintelor parintilor;
Numarul de cereri de transfer;
Posturi ocupate sau nu;
Rata miscarii personalului didactic, etc
Resurse materiale ale unitatii scolare:
Numarul salilor de clasa;
Numarul laboratoarelor si cabinetelor;
Numarul cabinetelor de informatica;
Conectare la Internet;
Biblioteca scolara-numar de volume de carte;
Ateliere pentru instruirea practica-grad de dotare;
Cabinet medical;
Spatii sanitare;
Starea cladirilor, numar corpuri
Cladiri reabilitate
Nivel de dotare cu resurse educationale, etc.
Calitatea managementului scolar: prioritate a strategiilor si politicilor de
dezvoltare institutionala la nivelul sistemului si al unitatii de invatamant:
Impactul activitatii lor asupra altor grupuri, comunitati locale,
ONG-uri, firme particulare, etc;
Lucrul in echipa la nivelul managementului;
Colaborarea cu alti manageri din exteriorul unitatii scolare;
Dezvoltarea competentelor profesionale si asumarea deciziilor din ce in ce
mai complexe.
Obs. Prezentarea scolii nu va depasi trei pagini, aceasta trebuie sa reprezinte
imaginea scolii si a comunitatii in care aceasta functioneaza.
2. MISIUNEA ORGANIZATIEI SCOLARE
Misiunea reprezinta o succesiune de enunturi, afirmatii, exprimate in maxim
200 de cuvinte (maxim o pagina). Aceasta reprezinta ratiunea de a fi, motivul
pentru care exista organizatia scolara.Misiunea unitatii scolare este cunoscuta si asumata de catre toate grupurile de
interes reprezentate in scoala: parinti, elevi, profesori, autoritati locale, agenti
economici, alti reprezentanti ai comunitatii.
Misiunea scolii va fi afisata la vedere, trebuie cunoscuta si asumata de scoala
si de comunitate.
Din misiune deriva alte elemente ale proiectului de dezvoltare institutionala:
scopuri, optiuni strategice, pasi concreti care trebuie parcursi pentru atingerea
scopurilor.
In modul de formulare al misiunii trebuie avut grija ca elevii, parintii, alti
membri ai comunitatii sa inteleaga despre ce este vorba. Misiunea se va referi la
rezultatele educatiei pentru elevi si comunitate.
Misiunea deriva din nevoile de educatie, identificate la nivelul societatii si al
comunitatii vizand urmatoarele aspecte:
Dezvoltarea individuala a elevului;
Crearea unui climat de munca si invatare stimulativ;
Garantarea pregatirii specializate la liceu si scoala profesionala-unde
este cazul-si a posibilitatilor de aprofundare a pregatirii prin scoala
postliceala-unde este cazul;
Exemple de formulari specifice:
„Scoala, ca si comunitate, cauta sa satisfaca nevoia fiecarui elev de a se simti
competent, legat de altii si autonom”,
„Scoala asigura fiecarui elev conditiile pentru cea mai buna, completa si utila
dezvoltare, in parteneriat si cooperare cu actorii sociali, promovand toleranta si
intelegerea intre copiii de origine socio-culturala si lingvistica diferita”.
„Misiunea scolii este de a fi deschisa pentru toti cetatenii, spre a le oferi sanse
egale de dezvoltare personala si profesionala”.
„Scoala satisface nevoile fiecarui elev de a se simti competent in a detine si
utiliza informatia, deschis spre schimbare si spre a invatarea si respectarea
valorilor unei societati democratice”.
Obs. Misiunea scolii nu face referire la: asigurarea bazei materiale, calificarea
cadrelor didactice, consolidari si reparatii. Acestea sunt numai mijloace pentru
atingerea misiunii, nefacand parte din ea.
3. ECHIPA DE PROIECT
Proiectul de dezvoltare institutionala,
-expresie a unei analize, unei gandiri si decizii colective-expresie a unui efort de echipa aflata intr-un permanent proces de inovare
Componenta echipei:
Managerul unitatii scolare-conducatorul echipei
Membrii echipei-cu roluri specifice activitatii si in functie de inclinatii (pot
fi cadre didactice, personalitati ale comunitatii care sa poata sprijini
realizarea si finalizarea proiectului, parinti).
4. SCOPURILE/TINTELE STRATEGICE
Acestea reprezinta domeniile pe care comunitatea locala le considera
prioritare
Deriva din misiune si reprezinta intentiile majore care vor fi realizate prin
proiectul unitatii scolare si prin care va fi indeplinita misiunea asumata.
Tintele/scopurile se fixeaza pe o perioada de 3-5 ani, perioada ce reprezinta
orizontul de timp pentru un astfel de proiect. Ele vor fi transformate in programe
si activitati concrete. Aceste elemente, tintele, este nevoie sa fie clar formulate,
realiste pentru a putea fi intelese de grupurile de interes (elevi, cadre didactice,
parinti, comunitate) si sa poata raspunde intereselor si asteptarilor acestora.
Asadar, un prim pas la acest capitol va fi enuntarea tintelor strategice.
Urmatoarea etapa este expunerea motivelor si argumentelor pentru
alegerea tintelor respective.
Exemple de scopuri/tinte strategice:
„Reconsiderarea managementului la nivelul scolii si al clasei”;
„Formarea corpului profesoral pentru aplicarea metodelor active, de grup”;
„Insertia profesionala a absolventilor”;
„Crearea unui climat d siguranta fizica si spirituala pentru elevii scolii”;
„Formarea continua a adultilor”;
„Dezvoltarea parteneriatelor”, etc.
5. MOTIVAREA STABILIRII ACESTOR TINTE STRATEGICE
PRIN SITUATIA EXISTENTA, DESCRISA, UTILIZAND DIFERITE
METODE DE DIAGNOZA SI DE ANALIZA DE NEVOI
Daca ne facem o strategie asupra valorilor pe care vrem sa le promovam si a
ceea ce asteptam de la scoala, ceea ce dorim sa devina scoala sau ceea ce trebuie
sa devina scoala, inainte de a trece la proiectarea schimbarii, trebuie sa stim exact
ceea ce este, adica sa facem diagnoza situatiei existente.
Cele mai utilizate metode de diagnoza (dintre care dumneavoastra veti alege
una singura) sunt: analiza informatiilor de tip cantitativ, se refera la unitatea scolara si la
comunitate. In cadrul acestei metode ne sunt utile date referitoare la:
numarul elevilor din scoala,
varsta elevilor
rata abandonului scolar
procentul elevilor care trec la niveluri de invatamant superior
nivelul de dotare
incadrare deficitara sau nu
rata miscarii de personal
Aceasta analiza orienteaza elaborarea strategiei, proiectelor si a
planurilor de dezvoltare pe baza problemelor identificate: numar mic de elevi,
rata mare a abandonului scolar, dotare materiala precara, incadrare defectuoasa
cu personal didactic.
Analiza informatiilor de tip calitativ, completeaza pe cea anterioara,
deservind aceleasi scopuri. Cuprinde date despre:
ambianta din scoala
relatii dintre categoriile de personal: director- profesori, profesor-secretar,
profesor-parinti, profesor-elev, etc
mediul social de provenienta al elevilor, nivelul de educatie a parintilor,
ocupatiile parintilor, ambianta in familie, interesul parintilor fata de educatie
calitatea personalului didactic: experienta, calificare, grade didactice,
perfectionari
modul de comunicare, cum circula informatia la nivelul scolii
managementul scolii, calificarea directorilor, instrumente manageriale
folosite, etc
Aceasta analiza orienteaza elaborarea strategiei, proiectelor si a
planurilor de dezvoltare pe baza problemelor identificate: atmosfera inadecvata,
conflicte existente, neimplicarea parintilor in educatie, venituri reduse ale
parintilor, circulatia defectuoasa a informatiei, lipsa de pregatire a cadrelor
didactice, management defectuos.
Analiza complexa a comunitatii, presupune:
identificarea componentelor comunitare si evolutia lor in timp: densitatea
populatiei: daca populatia se afla in crestere sau in descrestere, probleme
sociale: somaj, stare sociala, stare de sanatate, situatie economica: ocupatiile
locuitorilor, viata economica in plina dezvoltare sau in declin
relatia dintre scoala si comunitate: daca si in ce masura scoala deserveste
nevoile comunitatii, ce resurse educationale pot fi identificate in comunitate,
daca exista conflicte intre scoala si comunitate si care este motivatia
implicarea scolii in strategia comunitara: identificareaAceasta analiza orienteaza elaborarea strategiei, proiectelor si a planurilor
de dezvoltare pe baza problemelor identificate: populatie in
crestere/descrestere, bogatie/saracie, resurse disponibile, existenta sau nu a
conflictelor.
Analiza PEST(E), analiza contextului politic, economic, social,
tehnologic si in ultimul timp s-a adaugat si contextul ecologic, presupune:
politicul, se refera la politicile educationale existente la nivel national,
regional si local, la modul in care politicile si programele de reforma pot
influenta existenta si dezvoltarea unitatii scolare. Se analizeaza modul in care
politicile de dezvoltare la nivel national, regional sau local favorizeaza
atingerea tintelor noastre strategice, sau care sunt persoanele si institutiile cu
influenta la nivelul comunitatii si cum pot fi atrase in realizarea proiectului
nostru
economicul, se refera la resursele existente la nivelul analizat: national,
regional sau local:daca exista expansiune sau recesiune economica, ce ramuri
economice sunt prioritare si ce pot acestea oferi educatiei
socialul, se refera la existenta si modul in care sunt abordate, la nivel national,
regional sau local problemele sociale: nivelul somajului, al saraciei, al
delicventei
tehnologicul, se refera la nivelul tehnologic accesibil educatiei si formarii:
existenta sau nu a retelei telefonice, televiziune prin cablu, acces la telefonia
mobila, acces la internet, cate familii au calculatoare personale.
Ecologicul, se refera la modul in care proiectele noastre pot afecta mediul:
modul in care activitatea din scoala afecteaza mediul prin gunoiul si deseurile
produse in urma activitatii de microproductie.
Aceasta analiza orienteaza elaborarea strategiei, proiectelor si a planurilor
de dezvoltare pe baza problemelor identificate: probleme politice:
compatibilitate intre proiectul de dezvoltare institutionala si politica nationala de
dezvoltare, probleme economice: saracia comunitatii, populatie angajata
predominant intr-o singura ramura, probleme sociale: nivel ridicat al somajului,
probleme tehnologice: acces redus al populatiei la Internet
Analiza SWOT (puncte tari, slabe, oportunitati si amenintari), este cea
mai utilizata analiza, metoda de diagnoza.
Punctele tari si slabe se refera la mediul intern asupra caruia putem interveni:
elevi: aceste puncte, tari si slabe se refera la mediul de provenienta, atitudini,
comportamente, abilitati ale elevilor
cadre didactice: punctele se refera la structura, nivel de calificare, aptitudini,
atitudini
scoala, se refera la scoala in ansamblu, adica: dotare, resurse umane, resurse
comunitare.deranjeaza realizarea obiectivelor propuse.
elevi: se refera la ceea ce scoala si comunitatea ofera acestor elevi, factori
asupra carora elevii nu au control si noi trebuie sa-i avem in vedere-distanta
pana la scoala, nivel de educatie, resurse economice ale familiei, ale scolii
cadre didactice: se va avea in vedere daca acestea fac naveta sau nu,
posibilitatile de pregatire existente in judet, participarea la proiecte
internationale sau cu finantare externa
scoala, oportunitatile si amenintarile se refera la ceea ce comunitatea, sistemul
educational si societatea ofera sau nu scolii: resurse materiale si umane care
pot fi obtinute, nivel de educatie, potential economic al familiilor elevilor,
nivel economic al comunitatii.
Aceasta analiza orienteaza elaborarea strategiei, proiectelor si a planurilor
de dezvoltare pe baza problemelor identificate: punctele tari, trebuie folosite;
punctele slabe, trebuie inlaturate sau tratate; oportunitatile, trebuie folosite;
amenintarile, trebuie evitate.
6. OPTIUNILE STRATEGICE
reprezinta urmatoarea etapa in realizarea proiectului, fiind caile privilegiate de
actiune, alese pe baza competentelor si resurselor disponibile si pornind de la
istoria si traditia scolii.
Optiunile strategice, reprezinta utilizarea a ceea ce scoala are mai de pret.
Se vor defini principalele categorii de resurse necesare: financiare,
materiale, umane, de timp, de informatie, de expertiza, de autoritate, de
experienta.
7. TERMENELE DE REALIZARE
(inceput, etape, sfarsit), rolurile si responsabilitatile diferitelor persoane si
grupuri. Stabilirea termenelor este urmatoarea etapa. La acest nivel trebuie
definite:
momentul in care incepe strategia
momentul finalizarii acesteia, acesta fiind considerat in momentul in care sunt
atinse scopurile
principalele etape in realizarea proiectului de dezvoltare institutionala
8. ANALIZAREA AVANTAJELOR OPTIUNII
pentru anumite tinte strategice si cai de actiune fata de altele, este ultima
etapa in elaborarea proiectuluiIn aceasta etapa trebuie argumentat de ce am ales tintele respective si nu
altele. De ce este preferabila strategia noastra si nu alta:
tintele stabilite sunt absolut necesare pentru existenta si dezvoltarea unitatii
scolare
respecta politicile si strategiile de dezvoltare nationale, regionale si locale
este realizabila cu resursele existente si previzibile
foloseste mai eficient resursele disponibile
conduce la cresterea calitatii educatiei in scoala
largeste accesul la educatie al copilului.
Obs. Toate aceste etape trebuie realizate prin negociere cu grupurile interesate si
persoanele cheie din comunitate implicate. Proiectul trebuie sa reflecte nevoile si
interesele intregii comunitati. Strategia se va analiza in cadrul Consiliului de
Administratie, in toate etapele ei, cu reprezentanti ai cadrelor didactice, ai
parintilor, ai elevilor, ai comunitatii si altor grupuri importante, precum si cu
persoane cheie din comunitate. O buna strategie se poate aplica numai dupa
obtinerea acordului comunitatii.
9. IMPLEMENTAREA STRATEGIEI
Planurile operationale vor fi concepute pentru fiecare activitate cuprinsa in
programele de dezvoltare din strategie. Aceste planuri vor avea urmatoarea
structura:
Nr.crt Obiective Resurse educationale Responsabilitati Termene, etape
Termene de realizare Etape delucru Indicatori deperformanta
Obs. Aceasta este structura dupa care dumneavoastra veti elabora „Proiectul
de dezvoltare institutionala”. Orice contributie personala este binevenita.
CONCURS DIRECTORI SCOLI LICEE ARGES 2
1
Anexă la OMEdC nr 3142/25.01.2006
METODOLOGIEde organizare şi desfăşurare a concursului pentru ocuparea funcţiilor de directorşi director adjunct din unităţile de învăţământ preuniversitar de stat
CAPITOLUL I DISPOZIŢII GENERALE
Art.1 Prezenta metodologie este elaborată în baza prevederilor art.145 alin.(1), (2) şi (7) din Legea Învăţământului nr.84/1995, republicată, cu modificările şi completările ulterioare şi ale art. 20 - 23 din Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic, cu modificările şi completările ulterioare.
Art.2 (1) La concursul pentru ocuparea funcţiilor de director1 sau de director adjunct din învăţământul preuniversitar de stat pot candida persoanele care îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiţii:
a) condiţiile de studii prevăzute la alin. (2);
b) sunt titulare în învăţământul preuniversitar, au cel puţin gradul didactic II şi o
vechime la catedră de cel puţin 5 ani2 ;
c) dovedesc calităţi profesionale, manageriale şi morale, reflectate prin calificativul“bine” sau “foarte bine” în ultimii 3 ani şi nu au fost sancţionate disciplinar în anul şcolar curent;
d) nu au fost condamnate pentru săvârşirea unei infracţiuni sau nu au fost lipsite
de dreptul de a ocupa un post didactic prin hotărâre judecătorească definitivă
de condamnare penală;
e) sunt apte din punct de vedere medical pentru îndeplinirea funcţiei;
f) la data susţinerii concursului, au vârsta cu cel puţin 4 ani mai mică decât vârsta
maximă de pensionare pentru munca depusă şi limita de vârstă3.
(2) Condiţiile de studii4 necesar a fi îndeplinite de candidaţii care participă la
concursul pentru ocuparea funcţiilor de director sau de director adjunct din învăţământul preuniversitar de stat sunt următoarele:
1 În Centrul Judeţean de Asistenţă Psihopedagogică/Centrul şcolar pentru educaţie incluzivă funcţia de director este îndeplinită de coordonatorul acestuia, în conformitate cu prevederile O.M.Ed.C. nr. 5418/2005.
2 Pentru candidaţii la funcţia de: director al Centrului judeţean/al municipiului Bucureşti de resurse şi de asistenţă educaţională, coordonator al Centrului şcolar pentru educaţie incluzivă/CJAPP condiţia de vechime este de cel puţin 5 ani în activitatea de asistenţă şi consiliere psihopedagogică (în conformitate cu prevederileO.M.Ed.C. nr. 5418/2005).
3 Pentru candidaţii din judeţele pilot, se aplică prevederile art.2(3) din H.G. nr.224/24.03.2005 privind aprobarea „Metodologiei de numire şi salarizare a directorilor şi directorilor adjuncţi din unităţile de învăţământ
preuniversitar de stat”.
4 Pentru candidaţii la funcţiile de: director al Centrului judeţean/al municipiului Bucureşti de resurse şi de asistenţă educaţională, coordonator al Centrului şcolar pentru educaţie incluzivă/CJAPP, condiţiile de studii
2a) condiţiile prevăzute la art.7 alin. (1) lit. a) - c) din Legea 128/1997, cu
modificările şi completările ulterioare, pentru unităţile de învăţământ cu
personalitate juridică, având în structură grupe de învăţământ preşcolar şi
clasele I-IV;
b) condiţiile prevăzute la art. 7 alin. (1) lit. d) din Legea 128/1997, cu
modificările şi completările ulterioare, pentru unităţile de învăţământ care au
în structură clasele I-VIII, V-VIII, V-X, I-X şi pentru şcolile de arte şi
meserii;
c) condiţiile prevăzute la art.7 alin. (1) lit. e) din Legea 128/1997, cu modificările
şi completările ulterioare, pentru unităţile de învăţământ care au în structură
clasele I-XII/XIII, V-XII/XIII, IX-XII/XIII, sau clase de învăţământ
postliceal;
d) condiţiile prevăzute la art.7 alin.(2) din Legea 128/1997, cu modificările şi
completările ulterioare, pentru unităţile de învăţământ special.
(3) În unităţile de învăţământ cu secţii de predare în limba unei minorităţi naţionalese recomandă ca unul dintre directori să fie cunoscător al limbii respective.
(4) La unităţile de învăţământ cu filiera tehnologică se recomandă ca unul dintre
directori să fie de specialitate (inginer, economist, medic etc.), iar la filiera vocaţională şi la unităţile de învăţământ special, unul din directori să aibă specialitatea corespunzătoareprofilului unităţii de învăţământ.
(5) La concursul pentru ocuparea celui de-al doilea post de director adjunct, la
unităţile de învăţământ în a căror structură sunt incluse şi clase ale învăţământului primar saugrupe de învăţământ preşcolar, pot participa institutori/institutoare, învăţători/învăţătoare
sau educatori/educatoare, după caz.
(6) Participarea la concursul pentru funcţia de director sau de director adjunct din
învăţământul preuniversitar militar şi din învăţământul teologic este condiţionată de
obţinerea avizului ministerului de resort, sau a binecuvântării din partea cultului respectiv.
Art. 3. Inspectoratul şcolar judeţean/al municipiului Bucureşti, denumit în
continuare inspectorat şcolar, prin inspectorul şcolar pentru managementul resurselor
umane, certifică, la înscriere, pentru fiecare candidat la funcţia de director/director adjunct,
posibilitatea ca, în cazul reuşitei la concurs, acesta să poată efectua numărul de ore de predare în unitatea de învăţământ pentru care se organizează concursul.
Art. 4. (1) Dacă o persoană doreşte să candideze pentru funcţia de director sau
director adjunct la mai multe unităţi de învăţământ, aceasta trebuie să depună câte un dosar pentru fiecare post pentru care candidează.
(2) Candidaţii reuşiţi pe mai multe posturi, vor înainta, în scris, comisiei de
concurs, opţiunea pentru o singură unitate de învăţământ, în termen de două zile lucrătoare de la afişarea rezultatelor contestaţiilor la ultimul concurs susţinut. După exprimarea opţiunii scrise, fiecare post rămas vacant va fi ocupat de următorul candidat admis. În termen de 24 de ore de la exprimarea opţiunii scrise, se afişează rezultatul final al concursului respectiv.
sunt cele prevăzute în: art. 17alin. 3 din Anexa nr. 1, art. 21 din Anexa nr. 2, respectiv art. 8 alin. 2 din Anexa nr. 3 a O.M.Ed.C. nr. 5418/2005).3
Art. 5 Pentru postul neocupat prin concurs sau eliberat între perioadele de concurs,
inspectorul şcolar general numeşte, cu avizul Consiliului de Administraţie al inspectoratului şcolar, director prin detaşare în interesul învăţământului, până la organizarea unui nou concurs, dar nu mai târziu de sfârşitul anului şcolar respectiv.
CAPITOLUL II
ORGANIZAREA CONCURSULUI PENTRU FUNCŢIILE DE DIRECTOR ŞI
DIRECTOR ADJUNCT
Art. 6 Concursul pentru ocuparea posturilor vacante de directori/directori adjuncţi
se organizează de către inspectoratul şcolar.
Art. 7 Concursul de ocupare a postului de director şi director adjunct se organizează,de regulă, în 2 (două) perioade ale anului şcolar : octombrie - noiembrie şi martie - aprilie.
Graficul de desfăşurare se stabileşte de fiecare inspectorat şcolar şi se comunică Ministerului Educaţiei şi Cercetării în vederea monitorizării concursului.
Art. 8 (1) Inspectoratul şcolar are obligaţia de a anunţa, în presa locală şi centrală, organizarea concursului, cu cel puţin 30 de zile înainte, menţionând locul unde sunt afişate lista posturilor de director/director adjunct vacante din unităţile de învăţământ pentru care se va desfăşura concursul şi informaţiile referitoare la înscrierea şi participarea la concurs a candidaţilor.
(2) Inspectoratul şcolar elaborează fişa postului, tematica, bibliografia de concurs,
criteriile de evaluare a proiectului de dezvoltare instituţională, pe care le afişează la sediulpropriu, împreună cu perioada de înscriere, metodologia de concurs şi lista documentelor necesare înscrierii la concurs.
(3) Înscrierea la concurs se încheie cu 10 zile înainte de prima zi a sesiunii de
concurs. Nu sunt acceptaţi la înscriere decât candidaţii ale căror dosare întrunesc integralcondiţiile din prezenta metodologie.
(4) Inspectoratul şcolar afişează la sediul său, în cel mult 3 zile de la data încheierii înscrierilor la concurs, graficul desfăşurării concursului, cu specificarea programului zilnic, alocului de desfăşurare, precum şi lista candidaţilor înscrişi.
(5) Inspectoratul şcolar înaintează graficul de desfăşurare a concursurilor la
Ministerul Educaţiei şi Cercetării, direcţia de resort, cu cel puţin 6 zile înainte de data iniţială a perioadei de organizare a concursurilor.
(6) Orice modificare, din motive obiective, a programului de desfăşurare a
concursului este adusă la cunoştinţa candidaţilor şi observatorilor, în scris, cu cel puţin 48 de ore înainte, de către un membru al comisiei de concurs. Când termenul de 48 de ore nu poate fi respectat din motive excepţionale şi care ţin de componenţa comisiei de concurs –deces, îmbolnăvire gravă a preşedintelui sau a unor membri ai comisiei ş.a. – secretarul sau un membru al comisiei întocmeşte un proces verbal prin care se constată motivele datorită cărora concursul nu se poate desfăşura. Procesul verbal se semnează de membrii comisiei de concurs şi observatorii prezenţi, iar concursul este reprogramat de către inspectoratul şcolar,
cu anunţarea celor implicaţi.
(7) Comunicarea inspectoratului şcolar către Ministerul Educaţiei şi Cercetării,
direcţia de resort, privind reprogramarea concursului respectiv este însoţită de copiaprocesului verbal menţionat anterior.
Art. 9 Inspectorul şcolar general emite, potrivit legii şi prezentei metodologii, cu 3zile înainte de prima probă a concursului, decizia de constituire a comisiei de elaborare apentru concurs, iar cu 48 de ore înainte de prima probă a concursului, decizia deconstituire a comisiei şi subcomisiilor de concurs, precum şi decizia de constituire a comisieide contestaţii.
Art. 10 Dosarul de înscriere la concurs, verificat şi avizat, în ce priveşte îndeplinireacondiţiilor de participare la concurs, de către consilierul juridic al inspectoratului şcolar, se
depune la inspectorul şcolar pentru managementul resurselor umane şi trebuie sa conţină:
1. cerere de înscriere, în care se menţionează şi limba modernă pentru care optează;
2. curriculum vitae (redactat după modelul comun european, în conformitate cu H.G.
1021/2004) (anexa 1);
3. copii, certificate “conform cu originalul” de către conducerea unităţii de învăţământ
de la care provine candidatul, ale:
a) certificatului de naştere şi, dacă este cazul, certificatul de căsătorie;
b) actului de titularizare în unitatea de învăţământ în care funcţionează;
c) adeverinţelor/certificatelor/diplomelor de acordare a gradelor didactice/a
titlului ştiinţific de doctor;
d) carnetului de muncă sau documentul echivalent eliberat de unitatea de
învăţământ, în conformitate cu art.34, alin.5 din Codul Muncii ( Legea
nr.53/2003), completat la zi;
e) hotărârilor judecătoreşti pentru persoanele care şi-au schimbat numele din
diferite motive;
f) altor documente doveditoare, avizate “conform cu originalul” de
conducerea ultimei unităţi de învăţământ în care a funcţionat, care să
susţină declaraţiile din C.V.
4. copii legalizate ale actelor de studii (diplomă de bacalaureat, diplomă de licenţă sau
echivalentă, foi matricole etc.); legalizarea acestora se face la biroul notarului public;
5. adeverinţă de vechime la catedră, în specialitate (în original);
6. adeverinţă cu punctajul şi calificativele pentru ultimii 3 ani (în original);
7. adeverinţă medicală (în original) eliberată de un cabinet de medicina muncii, în
conformitate cu prevederile art.4 din Legea 128/1997, cu modificările şi completările
ulterioare;
8. proiect de dezvoltare instituţională pentru unitatea de învăţământ pentru care
candidează, în plic sigilat;
9. cazier judiciar (în original);
10. declaraţie pe propria răspundere, sau adeverinţă în original, care să ateste că nu adesfăşurat activităţi de poliţie politică;
11. opisul dosarului, în două exemplare; un exemplar se restituie cu semnătura persoanei
care a înregistrat înscrierea. Dosarul se numerotează pe fiecare filă, iar numărul totalde file se consemnează în opis.
Art. 11 Dosarul este înregistrat numai dacă sunt respectate în totalitate condiţiile
prevăzute la art. 10. În caz contrar, dosarul se respinge. După înregistrare nu se mai admitecompletarea cu documente a dosarului de concurs.
Art. 12 Comisia pentru elaborarea subiectelor de concurs este formată din:
a) preşedinte: un inspector şcolar de specialitate;
b) membri: 4 -5 directori, recunoscuţi prin autoritatea profesională şi morală,
provenind de la diferite tipuri de unităţi de învăţământ, inspectori de specialitate
pentru limbi străine.
Art. 13 (1) Subiectele cu întrebări şi baremul de evaluare şi notare al acestora se
realizează de către preşedinte şi membrii comisiei de elaborare a subiectelor de concurs.
Comisia are obligaţia de a elabora un număr de subiecte stabilit în funcţie de numărulcandidaţilor, astfel:pentru 1-4 candidaţi se vor elabora 20 de subiecte. Pentru fiecare candidat
în plus(faţă de 4) se adaugă câte 3 subiecte.
(2) Subiectele vor fi elaborate pentru fiecare nivel de învăţământ. Preşedintele
comisiei pentru elaborarea subiectelor de concurs secretizează subiectele în plenul comisiei şi
le păstrează în deplină securitate până la predarea lor către preşedintele comisiei de concurs.
(3) Conţinuturile subiectelor de concurs elaborate de comisie sunt secrete.
Înainte de începerea concursului, preşedintele comisiei de elaborare a subiectelor predăplicurile cu subiecte, sigilate, preşedintelui comisiei de concurs. Plicurile vor conţinesubiectele de concurs atât pe suport de hârtie, cât şi în format electronic. Preşedintelecomisiei de concurs numerotează plicurile cu subiecte.
Art. 14 (1) Comisia de concurs pentru ocuparea funcţiei de director este constituită
după cum urmează:
a) preşedinte - un inspector şcolar general adjunct, de regulă cel care are în subordine
Compartimentul Management;
b) 4 membri:
- un inspector şcolar pentru management şcolar şi evaluare instituţională/un
inspector şcolar de specialitate;
- 3 directori5, recunoscuţi prin autoritatea lor profesională şi morală, de la
unităţi de învăţământ din judeţ/municipiul Bucureşti, de cel puţin acelaşi
nivel cu al unităţii de învăţământ pentru care se organizează concursul.
5 2 directori, recunoscuţi prin autoritatea lor profesională şi morală de la unităţi de învăţământ din
judeţ/municipiul Bucureşti, de cel puţin acelaşi nivel cu cel al unităţii de învăţământ pentru care se organizează
concursul şi un coordonator CJAPP din alt judeţ (pentru ocuparea funcţiei de coordonator CJAPP)/ un
director de la Palatul copiilor din alt judeţ (pentru ocuparea funcţiei de director la Palatul copiilor)/un director
al Centrului de resurse şi de asistenţă educaţională din alt judeţ(pentru ocuparea funcţiei de director al Centrului
de resurse şi de asistenţă educaţională)/un coordonator al unui Centru şcolar pentru educaţie incluzivă, altul
6
c) secretar - un inspector şcolar/ de specialitate de la inspectoratul şcolar/ director/
director adjunct de la o unitate de învăţământ;
(2) Comisia de concurs pentru ocuparea funcţiei de director adjunct este
constituită după cum urmează:
a) preşedinte - un inspector şcolar general adjunct, de regulă cel care are în subordine
Compartimentul Management;
b) 4 membri:
- un inspector şcolar pentru management şcolar / inspector şcolar pentru
evaluare instituţională / inspector şcolar de specialitate;
- directorul unităţii de învăţământ pentru care se organizează concursul;
- 2 directori recunoscuţi prin autoritatea lor profesională şi morală de la unităţi
de învăţământ din judeţ/municipiul Bucureşti, de cel puţin acelaşi nivel nivel cu cel al
unităţii de învăţământ pentru care se organizează concursul.
c) secretar – un inspector şcolar/ de specialitate de la inspectoratul şcolar,/ director/
director adjunct de la o unitate de învăţământ;
(3) La desfăşurarea concursului pentru funcţiile de director şi de director adjunct sunt
invitaţi să participe în calitate de observatori:
- un părinte desemnat/delegat de consiliul reprezentativ al părinţilor din unitatea
de învăţământ pentru care se organizează concursul;
- câte un reprezentant desemnat de federaţiile sindicale reprezentative la nivel de
ramură învăţământ, care au organizaţii sindicale în unitatea de învăţământ; la
unităţile de învăţământ la care nu există organizaţie sindicală, un reprezentant al
salariaţilor de la unitatea şcolară pentru care se ţine concursul, ales în consiliul
profesoral, prin vot secret, cu majoritate simplă.
- un reprezentant al consiliului local;
- pentru liceu, un observator M.Ed.C.
Inspectoratul şcolar invită, în scris, observatorii să asiste la desfăşurarea concursului, cu
cel puţin 48 de ore înainte de data desfăşurării acestuia. Neprezentarea observatorilor nu
afectează legalitatea desfăşurării concursului.
(4) Secretarul şi observatorii participă la activităţile comisiei, dar nu se implică înexaminarea şi evaluarea candidaţilor. Observatorii au dreptul de acces la toate documentele
de concurs şi de a-şi consemna observaţiile în procesul-verbal. Dacă în derularea concursuluiobservatorii sesizează preşedintelui comisiei vicii de procedură sau de organizare, acesta areobligaţia de a remedia deîndată neajunsurile sesizate. În cazul în care sunt semnalate erori
sau abuzuri referitoare la evaluarea candidaţilor, consemnate în procesul verbal, inspectorulşcolar general va analiza situaţia semnalată şi va dispune măsurile legale care se impun.
(5) Observatorii nu au dreptul de a face sesizări privind corectitudinea organizării şidesfăşurării concursului, după încheierea acestuia, decât în situaţia în care nu s-a dat curssesizării consemnate în procesul verbal.
decât cel pentru care se organizează concurs (pentru funcţia de coordonator al centrului şcolar pentru educaţie
incluzivă).
(6) Pentru unităţile de învăţământ militar, din comisia de concurs face parte, în
calitate de membru, şi un delegat desemnat de ministerul de resort, iar pentru unităţile deînvăţământ teologic, din comisia de concurs face parte, în calitate de membru, inspectorul despecialitate pentru învăţământ teologic din MEdC sau un reprezentant al acestuia.
(7) Inspectoratul şcolar solicită, în scris, ministerului de resort, delegatul pentru
comisia de concurs de la unitatea de învăţământ militar şi Ministerului Educaţiei şi Cercetăriidelegatul pentru comisia de concurs de la unitatea de învăţământ teologic.
CAPITOLUL III
PROBELE DE CONCURS ŞI EVALUAREA CANDIDAŢILOR
Art.15. (1) Concursul pentru funcţiile de conducere din unităţile de învăţământ constă în
următoarele probe:
a) curriculum vitae - analiza şi evaluarea acestuia se fac pe baza itemilor şi punctajului
prezentate în anexa nr. 2 la prezenta metodologie. Punctajul maxim este de 40 puncte (5 x 8
puncte/membru comisie). Proba nu este eliminatorie.
b) interviu - prin interviu se evaluează cunoştinţele de legislaţie şcolară, de
management educaţional şi se analizează calitatea proiectului de dezvoltare instituţională
propus de candidat. Evaluarea se face pe baza răspunsurilor date la un set de 5 întrebări şi în
urma prezentării proiectului de dezvoltare instituţională al unităţii de învăţământ pentru care
candidează. Competenţele de comunicare în limba de circulaţie internaţională pentru care au
optat candidaţii se evaluează pe baza traducerii aceluiaşi text, pentru concurenţii ce
candidează pentru acelaşi post. Lungimea textului trebuie să fie de 10-15 rânduri, iar
traducerea se face din limba străină respectivă în limba română.
Punctajul maxim al probei este:
• pentru cunoştinţe de legislaţie şcolară şi management educaţional:
5 x 13 puncte/răspuns complet la întrebare = 65 puncte
• pentru competenţe de comunicare în limba străină aleasă:
5 x 1 punct/membru comisie = 5 puncte
• pentru proiectul de dezvoltare instituţională al unităţii de învăţământ pentru
care candidează:
5 x 6 puncte/membru comisie = 30 puncte
Total: 100 puncte
(2) Cele 2 probe sunt obligatorii. Utilizarea calculatorului în prezentarea proiectului
şi/sau redactarea răspunsurilor la întrebări se va puncta conform anexei nr.2.
(3) Punctajul total maxim este de 140 de puncte (40 puncte proba a) + 100 puncte
proba b)), iar punctajul minim pentru promovarea concursului este de 90 puncte .
8
(4) Pentru unităţile de învăţământ militar şi pentru unităţile de învăţământ teologic,
punctajul total maxim este de 168 puncte ( 6 x 8=48 puncte curriculum vitae + 6 x 20=120
puncte interviu), punctajul minim pentru promovarea concursului fiind de 100 puncte.
CAPITOLUL IV
DESFĂŞURAREA CONCURSULUI
Art. 16. (1) Evaluarea curriculumului vitae se face de către preşedintele comisiei şi
membrii acesteia, în plenul ei, prin acordarea de puncte potrivit itemilor şi punctajului
menţionate în anexa 2, pe baza documentelor din dosarul de înscriere care dovedesc cele
afirmate în curriculum vitae. Punctajul se aduce la cunoştinţa candidatului. În cazul în care se
consideră depunctat, candidatul poate contesta pe loc evaluarea curriculum-ului vitae,
asistând la reevaluarea acestuia sau, în scris, la comisia de contestaţii.
(2) Pentru proba de interviu, candidatul extrage un plic cu întrebări, al cărui număr se
înscrie în borderoul de notare şi pe care îl predă comisiei de concurs în vederea susţinerii
primei părţi a interviului. Subiectele extrase nu se reintroduc în concurs.
(3) Proba de interviu nu trebuie să depăşească 45 de minute pentru fiecare candidat.
(4)Punctajul realizat la interviu se comunică, prin afişare, candidatului, după
terminarea probei. Evaluarea proiectului de dezvoltare instituţională a unităţii de învăţământ
pentru care candidează se face de către comisia de concurs în lipsa candidatului, pe baza
criteriilor afişate la înscrierea la concurs.
(5) Cele două probe de concurs se desfăşoară în aceeaşi zi.
(6) Punctajul acordat la fiecare probă pentru fiecare candidat este înscris în
formularul-tip prevăzut în anexa nr.3.
Art. 17. (1) Sunt declaraţi promovaţi candidaţii care au realizat cel puţin punctajul
minim .
(2) Este declarat reuşit la concurs candidatul promovat care a obţinut cel mai
mare punctaj total.
(3) În cazul egalităţii de punctaj, este declarat reuşit candidatul promovat cu
cel mai mare punctaj total la proba de interviu . Dacă egalitatea se păstrează, departajarea se
va face luându-se în considerare punctajele obţinute la criteriul 1 -punctul B pentru directori,
respectiv punctul A pentru directori adjuncţi - şi criteriul 2 punctul C din anexa 2 a
metodologiei.
(4) Pentru directorul adjunct, validarea rezultatului concursului se face pe
baza hotărârii consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ, care alege unul din
candidaţii promovaţi, cu consultarea prealabilă a consiliului profesoral. Consiliul de
administraţie comunică în cel mult 3 zile, în scris, comisiei de concurs, numele candidatului
ales dintre cei promovaţi.
Art. 18. – Secretarul comisiei de concurs întocmeşte procesul-verbal, în care
consemnează desfăşurarea şi rezultatele concursului, precum şi menţiunile persoanelor
desemnate ca observatori. Procesul-verbal este semnat de preşedintele comisiei de concurs,
de membrii acesteia şi de persoanele desemnate ca observatori.
9
Art. 19. Punctajele obţinute la cele două probe şi punctajul total se afişează la sediul
inspectoratului şcolar după încheierea concursului, în aceeaşi zi.
Art. 20. (1) Eventualele contestaţii se depun la registratura inspectoratului şcolar în
termen de 3 zile lucrătoare de la afişarea punctajelor , iar inspectoratul şcolar face publică
lista contestatorilor, la sfârşitul celor 3 zile.
(2) Contestaţiile se soluţionează de către o comisie constituită după cum
urmează:
a) preşedinte:- inspectorul şcolar general;
b) membri:
- un inspector şcolar de specialitate/inspector şcolar, altul decât cel
din comisia de concurs;
- 3 directori6, recunoscuţi prin autoritatea lor profesională şi morală,
de la unităţi de învăţământ din judeţ/municipiul Bucureşti, de cel puţin
acelaşi nivel cu al unităţii de învăţământ pentru care se organizează
concursul, alţii decât cei din comisia de concurs.
c) secretar – un inspector şcolar / de specialitate de la inspectoratul
şcolar, / un director / director adjunct de la o unitate de
învăţământ;
La lucrările comisiei de contestaţii sunt invitaţi, în scris, să participe în calitate de
observatori câte un reprezentant desemnat de federaţiile sindicale reprezentative la nivel de
ramură. La unităţile de învăţământ la care nu există organizaţie sindicală, este invitat, în scris,
să participe reprezentantul personalului didactic de la unitatea de învăţământ pentru care se
ţine concursul, ales în consiliul profesoral, prin vot secret, cu majoritate simplă.
(3) Secretarul şi observatorii participă la activităţile comisiei de contestaţii, dar nu se
implică în soluţionarea contestaţiilor. Secretarul comisiei de contestaţii întocmeşte procesulverbal.
(4) Hotărârea comisiei de contestaţii se comunică contestatorului în termen de 5 zile
lucrătoare de la expirarea termenului de depunere a contestaţiilor, cu confirmare de primire.
(5) Hotărârea comisiei de contestaţii este definitivă şi poate fi atacată numai prin
procedura contenciosului administrativ.
(6) În termen de 10 zile lucrătoare de la încheierea perioadei de concurs, se afişează,
la sediul inspectoratului şcolar, rezultatele finale ale acestuia.
6 2 directori, recunoscuţi prin autoritatea lor profesională şi morală de la unităţi de învăţământ din
judeţ/municipiul Bucureşti, de cel puţin acelaşi nivel cu cel al unităţii de învăţământ pentru care se organizează
concursul şi un coordonator CJAPP din alt judeţ (pentru ocuparea funcţiei de coordonator CJAPP)/ un
director de la Palatul copiilor din alt judeţ (pentru ocuparea funcţiei de director la Palatul copiilor)/un director
al Centrului de resurse şi de asistenţă educaţională din alt judeţ(pentru ocuparea funcţiei de director al Centrului
de resurse şi de asistenţă educaţională)/un coordonator al unui Centru şcolar pentru educaţie incluzivă, alţii
decât cei din comisia de concurs.
10
CAPITOLUL V
DISPOZIŢII FINALE
Art. 21. (1) Ocuparea funcţiilor de director şi de director adjunct se face în urma
câştigării concursului, desfăşurat pe baza criteriilor de competenţă profesională şi
managerială, cu avizele consultative ale consiliului de administraţie şi ale consiliului local.
(2) Numirea în funcţiile de director şi director adjunct la unităţile de
învăţământ preuniversitar de stat, unităţile conexe şi cele cu activităţi extraşcolare se face în
urma reuşitei candidaţilor care îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege la concursul pentru
ocuparea posturilor de conducere vacante, organizat potrivit prezentei metodologii.
(3) Directorii unităţilor de învăţământ preşcolar, ai unităţilor de învăţământ
gimnazial şi ai unităţilor de învăţământ cu clasele I-X sunt numiţi, în urma câştigării
concursului, prin decizie, de către inspectorul şcolar general, pentru o perioadă de 4 ani.
(4) Directorii unităţilor de învăţământ liceal, postliceal, şi ai şcolilor de arte
şi meserii sunt numiţi în funcţie, la propunerea inspectorului şcolar general, prin ordin al
ministrului educaţiei şi cercetării, pentru o perioadă de 4 ani.
(5) Directorii unităţilor destinate activităţilor extraşcolare sunt numiţi prin
ordin al ministrului educaţiei şi cercetării, la unităţile direct subordonate Ministerului
Educaţiei şi Cercetării, şi prin decizie a inspectorului şcolar general, la unităţile din
subordinea inspectoratului şcolar.
(6) Pentru candidatul declarat reuşit la concursul pentru ocuparea funcţiei
de director, inspectoratul şcolar solicită avizele consultative ale consiliului local şi consiliului
de administraţie al unităţii de învăţământ.
(7) Propunerea de numire pentru candidaţii reuşiţi la concursul pentru
funcţia de director la unităţile de învăţământ liceal, postliceal, şcoli de arte şi meserii şi la
unităţile destinate activităţilor extraşcolare aflate în subordinea Ministerului Educaţiei şi
Cercetării se înaintează Ministerului Educaţiei şi Cercetării însoţită de anexa 3, completată,
din prezenta metodologie, precum şi de avizele consultative ale consiliului local şi consiliului
de administraţie al unităţii de învăţământ
(8) Pentru exercitarea atribuţiilor care îi revin, potrivit legii, odată cu
emiterea deciziei, respectiv a ordinului de numire, directorul încheie un contract de
management educaţional cu inspectorul şcolar general7. Contractul de management
educaţional se încheie pe o perioadă de 4 ani de la data numirii.8
(9) Directorul adjunct este numit prin decizia directorului unităţii de
învăţământ, cu avizul consultativ al consiliului local, pe baza hotărârii consiliului de
administraţie al unităţii, cu consultarea consiliului profesoral, dintre candidaţii care au
promovat concursul pentru ocuparea acestui post.
(10) Hotărârea consiliului de administraţie se ia după consultarea consiliului
profesoral, prin vot nominal deschis. Este declarat reuşit candidatul care a obţinut cel mai
mare număr de voturi din partea membrilor consiliului de administraţie, fapt care se
consemnează în registrul de procese-verbale al consiliului de administraţie.
(11) În conformitate cu prevederile art. 31 alin. (1) din Legea nr.53/2003
privind Codul muncii, cu modificările şi completările ulterioare, numirea directorilor şi
7 Modelul de contract managerial este prevăzut în anexa nr. 4 a prezentei metodologii.
8 Pentru candidaţii din judeţele pilot, se aplică prevederile „Metodologiei de numire şi salarizare a directorilor şi
directorilor adjuncţi din unităţile de învăţământ preuniversitar de stat”, aprobată prin H.G. nr. 224/2005.
11
directorilor adjuncţi se face cu o perioadă de probă de 90 de zile calendaristice. Perioada de
probă este inclusă în durata contractului de management educaţional.
Art. 22. (1) Cu 15 zile înainte de expirarea perioadei de probă inspectorul şcolar
general înaintează Ministerului Educaţiei şi Cercetării – direcţia de resort, printr-o adresă,
aprecierea potrivit căreia persoana numită în funcţia de director de unitate de învăţământ
liceal, postliceal sau şcoală de arte şi meserii corespunde/nu corespunde sub raport
managerial. Aprecierea are la bază punctajul şi calificativul acordate în urma evaluării
continue realizate de inspectorul şcolar de management, evaluare şi dezvoltare instituţională
şi consemnate în fişa de evaluare a persoanei numite în funcţia de director de unitate de
învăţământ preuniversitar de stat. Aprecierea este însoţită de fişa de evaluare a directorului de
unitate de învăţământ, completată cu punctajul şi calificativul obţinut de acesta.
(2) Pentru directorul unităţii de învăţământ preşcolar, primar, gimnazial şi
al unităţii de învăţământ cu clasele I-X, aprecierea este formulată de către inspectorul şcolar
general adjunct şi este înaintată inspectorului şcolar general.Aprecierea are la bază punctajul
şi calificativul acordate în urma evaluării continue realizate de inspectorul şcolar de
management, evaluare şi dezvoltare instituţională şi consemnate în fişa de evaluare a
persoanei numite în funcţia de director de unitate de învăţământ preuniversitar de stat.
Aprecierea este însoţită de fişa de evaluare a directorului de unitate de învăţământ,
completată cu punctajul şi calificativul obţinut de acesta.
Art. 23. (1)Directorul unităţii de învăţământ înaintează consiliului de administraţie, cu
15 zile înaintea expirării perioadei de probă, aprecierea sa privind corespunderea sub raport
managerial a persoanei numite în funcţia de director adjunct. Aprecierea are la bază punctajul
acordat în urma evaluării continue realizate de inspectorul şcolar de management educaţional
şi consemnat în fişa de evaluare a directorului adjunct al unităţii de învăţământ preuniversitar
de stat. Consiliul de administraţie stabileşte, pe baza fişei de evaluare şi în prezenţa
directorului adjunct, punctajul obţinut şi aprecierea potrivit căreia acesta corespunde/nu
corespunde postului ocupat.
(2)Aprecierea, însoţită de fişa de evaluare privind activitatea directorului
adjunct şi calificativul acordat, este înaintată inspectorului şcolar general, spre informare.
Art. 24. Contractul de management educaţional al persoanelor numite în funcţiile de
director/director adjunct la unităţile de învăţământ preuniversitar de stat încetează:
1) La expirarea perioadei pentru care a fost încheiat.
2) În cazul în care, la evaluarea efectuată pentru perioada de probă, activitatea directorului
nu corespunde din punct de vedere managerial;
3) Dacă, pe perioada mandatului, directorul a obţinut în urma evaluării anuale sau în urma
inspecţiei speciale efectuate de către inspectoratul şcolar judeţean/al municipiului
Bucureşti ori de către Ministerul Educaţiei şi Cercetării calificativul „nesatisfăcător”;
4) Pentru nerespectarea cu vinovăţie a obligaţiilor contractuale, precum şi pentru săvârşirea
unei fapte de natura abaterilor disciplinare sau care angajează răspunderea administrativă,
civilă sau penală, directorul /directorul adjunct putând fi sancţionat potrivit dispoziţiilor
art. 116 (lit.e,f) din Legea nr.128/1997, cu modificările şi completările ulterioare;
5) În cazul în care persoana îşi pierde calitatea de cadru didactic titular în învăţământul
preuniversitar;
6) Prin renunţarea directorului la contract, cu respectarea termenului de preaviz pentru
funcţii de conducere.
12
7) Prin acordul părţilor.
8) La îndeplinirea condiţiilor de pensionare.
9) Prin decesul sau punerea sub interdicţie judecătorească a directorului.
10) În cazul reorganizării administrativ-teritoriale.
Art. 25. În toate situaţiile în care contractul de management educaţional încetează,
inspectorul şcolar general emite decizie de eliberare din funcţie pentru directorii numiţi prin
decizia sa, respectiv solicită Ministerului Educaţiei şi Cercetării emiterea ordinului de
eliberare din funcţie pentru directorii numiţi prin ordin al ministrului educaţiei şi cercetării,
cu excepţia situaţiei prevăzute la art.24(4) din prezenta metodologie, în care, prin decizia
inspectorului şcolar general (pentru directorii numiţi prin decizia sa), respectiv prin ordin al
ministrului educaţiei şi cercetării (pentru directorii numiţi prin ordin al ministrului), se face
comunicarea sancţiunii, conform art. 123(3) din Legea nr. 128/1997, cu modificările şi
completările ulterioare.
Art. 26. Informaţiile false cuprinse în curriculumul vitae, falsul în declaraţii, falsul în
înscrisuri oficiale şi sub semnătură privată, observate de comisia de concurs înaintea sau în
timpul desfăşurării concursului, atrag eliminarea candidatului din concurs şi sesizarea
organelor competente, iar cele dovedite după finalizarea concursului conduc, în plus, şi la
invalidarea rezultatelor concursului şi reprogramarea acestuia, dacă sunt constatate cu privire
la câştigătorul concursului.
Art. 27. (1) Sesizările care vizează nerespectarea condiţiilor de înscriere la concurs,
potrivit prevederilor art. 2 sau referitoare la valabilitatea documentelor de la dosarul de
înscriere la concurs, potrivit art.10, dovedite, înaintea sau în timpul concursului atrag
eliminarea candidatului din concurs, iar cele dovedite după finalizarea concursului conduc la
invalidarea rezultatelor concursului şi reprogramarea acestuia, dacă sunt constatate cu privire
la câştigătorul concursului.
(2) Candidatul şi persoanele responsabile, membre ale comisiei de înscriere, care au
încălcat prevederile prezentei metodologii se sancţionează potrivit legii.
Art. 28. Preşedinţii comisiilor, membrii acestora, precum şi persoanele desemnate ca
observatori, înainte de desfăşurarea concursului, dau o declaraţie pe propria răspundere că nu
au în rândul candidaţilor soţ, soţie, rude sau afini până la gradul IV inclusiv, sau relaţii
conflictuale cu vreun candidat.
Art. 29. Anexele 1-4 fac parte integrantă din prezenta metodologie.
Model de Curriculum Vitae European < numele aplicantului >
Curriculum vitae
* Notă
Înlocuiţi rubrica (numele aplicantului cu propriul nume)
** Notă
Toate textele scrise cu aceste caractere au rol informativ şi nu apar în CV
*** Notă
Textul dintre () va fi înlocuit cu informaţiile cerute
INFORMAŢII PERSONALE
Nume (Nume, prenume)
Adresă (numărul, strada, cod poştal, oraş, ţara)
Telefon
Fax
Naţionalitate
Data naşterii (ziua, luna, anul)
EXPERIENŢĂ PROFESIONALĂ
* Perioada (de la - până la) (Menţionaţi pe rând fiecare experienţă profesională pertinentă, începând cu
cea mai recentă dintre acestea)
* Numele şi adresa angajatorului
* Tipul activităţii sau sectorul de activitate
* Funcţia sau postul ocupat
* Principalele activităţi şi responsabilităţi
EDUCAŢIE ŞI FORMARE
* Perioada (de la - până la) (Descrieţi separat fiecare formă de învăţământ şi program de formare
profesională urmate, începând cu cea mai recentă)
* Numele şi tipul instituţiei de învăţământ şi al organizaţiei profesionale prin care s-a
realizat formarea profesională
* Domeniul studiat/aptitudini ocupaţionale
* Tipul calificării/diploma obţinută
* Nivelul de clasificare a formei de instruire/învăţământ
APTITUDINI ŞI COMPETENŢE PERSONALE
dobândite în cursul vieţii şi carierei dar care nu sunt recunoscute neapărat printr-un
certificat sau o diplomă
Limba maternă
Limbi străine cunoscute
* abilitatea de a citi
* abilitatea de a scrie
* abilitatea de a vorbi
(Enumeraţi limbile cunoscute şi indicaţi nivelul: excelent, bine, satisfăcător)
Aptitudini şi competenţe artistice
Muzică, desen, pictură, literatură etc.
(Descrieţi aceste aptitudini şi indicaţi contextul în care le-aţi dobândit)
Aptitudini şi competenţe sociale
Locuiţi şi munciţi cu alte persoane, într-un mediu multicultural, ocupaţi o poziţie în
care comunicarea este importantă sau desfăşuraţi o activitate în care munca de echipă
este esenţială, (de exemplu cultură, sport etc.)
(Descrieţi aceste aptitudini şi indicaţi contextul în care le-aţi dobândit)
Aptitudini şi competenţe organizatorice
De exemplu coordonaţi sau conduceţi activitatea altor persoane, proiecte şi gestionaţi
bugete; la locul de muncă, în acţiuni voluntare (de exemplu în domenii culturale sau
sportive) sau la domiciliu.
(Descrieţi aceste aptitudini şi indicaţi în ce context le-aţi dobândit)
Aptitudini şi competenţe tehnice
(utilizare calculator, anumite tipuri de echipamente, maşini etc.)
(Descrieţi aceste aptitudini şi indicaţi în ce context le-aţi dobândit)
Permis de conducere
Alte aptitudini şi competenţe
Competenţe care nu au mai fost menţionate anterior
(Descrieţi aceste aptitudini şi indicaţi în ce context le-aţi dobândit)
INFORMAŢII SUPLIMENTARE (Indicaţi alte informaţii utile şi care nu au fost menţionate, de exemplu
persoane de contact, referinţe etc.)
ANEXE (Enumeraţi documentele ataşate CV-ului, dacă este cazul).
ANEXA 1
1
A METODOLOGIEI DE CONCURS PENTRU FUNCŢIA DE DIRECTOR / DIRECTOR ADJUNCT
EVALUARE CURRICULUM VITAE
1 Se punctează forma cea mai înaltă de învîţământ finalizată
2 Punctajul se stabileşte prin cumularea rezultatelor fişelor de evaluare anuale, după cum urmează :
0.25……pentru 86 - 94 puncte în fişa de evaluare
0.50……pentru 95-100 puncte în fişa de evaluare
3 În cazul în care contractul managerial a încetat înaintea expirării perioadei pentru care a fost încheiat, din motive imputabile
persoanei, experienţa în activitatea de conducere, îndrumare şi control, nu se mai punctează.
4 Punctajul maxim se acordă numai pentru publicarea de cărţi
Nr.
Crt. CRITERII
Punctaj
maxim
director
Punctaj
maxim
dir.adj.
EDUCAŢIE ŞI FORMARE 3 3
Studii1 0, 5 0, 5
Studii superioare de lungă durată 0,5 0,5
Studii superioare de scurtă durată 0,25 0,25
Perfecţionare
A) în specialitate 1 1,5
Doctorat 0,5 0,5
Cursuri postuniversitare/ Masterat/A doua facultate, studii postuniversitare de
conversie profesională în cadrul Proiectului pt. Învăţământul Rural 0,25 0,75
Gradul I 0,25 0,25
B) în management educaţional şi finanţare 1,5 1
Doctorat/ Cursuri postuniversitare/ Masterat/cursuri de formare în
management educaţional acreditate/avizate de MEdC 1 0,5
1.
Stagii de management în străinătate avizate MEdC 0,5 0,5
II. OBIECTUL CONTRACTULUI
Inspectoratul Şcolar General al Judeţului …………………………/Municipiului
Bucureşti prin Inspectorul Şcolar General, încredinţează directorului/directorului adjunct
conducerea, îndrumarea, controlul şi administrarea unităţii de învăţământ, în concordanţă cu
strategia şi direcţiile de dezvoltare a învăţământului preuniversitar, stabilite prin obiectivele
reformei educaţionale în plan naţional şi local.
III. DURATA CONTRACTULUI
Prezentul contract se încheie pe o perioadă determinată de 4 ani, începând cu data emiterii
ordinului de ministru de numire în funcţie.
Pentru judeţele pilot, se aplică prevederile art. 2 din H.G. nr. 224/2005 privind aprobarea Metodologiei de
numire şi salarizare a directorilor şi directorilor adjuncţi din unităţile de învăţământ preuniversitar de stat.
IV. ATRIBUŢIILE, DREPTURILE ŞI OBLIGAŢIILE
DIRECTORULUI/DIRECTORULUI ADJUNCT
A. Atribuţiile directorului/directorului adjunct al unităţii de învăţământ sunt cele prevăzute în
Regulamentul de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar aprobat
prin ordin al ministrului.
B. Drepturile şi obligaţiile generale ale directorului/directorului adjunct decurg din :
- Legea învăţământului nr. 84/1995, republicată, cu modificările şi completările
ulterioare;
2
- Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic, cu modificările şi
completările ulterioare;
- actele normative elaborate de Ministerul Educaţiei şi Cercetării;
- dispoziţiile emise de Inspectorul Şcolar General.
C. Alte drepturi şi obligaţii contractuale :
1.Aplică strategiile educaţionale promovate de inspectoratul şcolar judeţean/al
municipiului Bucureşti la nivelul unităţii de învăţământ, în concordanţă cu obiectivele politicii
naţionale în domeniul educaţiei.
2.Participă la programele de formare /perfecţionare în domeniul managementului
educaţional ; în cazul în care nu a parcurs un astfel de stagiu, este obligat să participe la cursul
de formare în primul an al mandatului.
3.Are dreptul să solicite şi să primească asistenţă juridică din partea inspectoratului
şcolar judeţean în toate problemele de legislaţie precum şi în cazul unor litigii în care este
implicată unitatea de învăţământ.
4. Beneficiază de o indemnizaţie de conducere, ce se revizuieşte anual, între limitele
minime şi maxime prevăzute de lege, în funcţie de performanţele manageriale evidenţiate
prin evaluare obiectivă.
5.Asigură calitatea educaţiei furnizate de unitatea de învăţământ.
6.Încheie şi răspunde de actele jurice semnate în numele şi pe seama unităţii de
învăţământ.
7. Decontează cheltuielile de cazare, diurnă, transport şi alte cheltuieli stabilite de
normele legale, cu documente justificative, pentru deplasările în interes de serviciu în ţară şi
în străinătate.
8. Răspunde de organizarea şi realizarea perfecţionării personalului din unitatea de
învăţământ.
9.Prezintă semestrial şi anual inspectorului şcolar general rapoarte privind starea şi
calitatea învăţământului şi stadiul implementării politicilor educaţionale din unitatea de
învăţământ.
10. Răspunde de aplicarea şi respectarea legislaţiei în organizarea, conducerea şi
desfăşurarea procesului de învăţământ.
11. Îşi declară averea la începutul şi sfârşitul contractului.
12. În perioada executării contractului beneficiază de rezervarea catedrei pe care este
titular.
V. DREPTURILE ŞI OBLIGAŢIILE INSPECTORULUI ŞCOLAR GENERAL
1. Să asigure directorului/directorului adjunct deplina libertate în conducerea,
organizarea şi coordonarea învăţământului preuniversitar la nivelul unităţii de
învăţământ, limitările fiind cele prevăzute de reglementările legale.
2. Să asigure directorului/directorului adjunct condiţiile legale pentru a-şi îndeplini
obligaţiile cuprinse în prezentul contract.
3. Să evalueze activitatea directorului/directorului adjunct anual, sau ori de câte ori este
sesizat de existenţa unor disfuncţii în activitatea unităţii de învăţământ.
3
VI. LOIALITATE ŞI CONFIDENŢIALITATE
Pe durata prezentului contract şi încă o perioadă de 2 ani de la încetarea contractului
de management educaţional, directorul/directorul adjunct este obligat să păstreze cu
rigurozitate confidenţialitatea asupra datelor şi informaţiilor care nu sunt destinate publicităţii
sau care sunt prezentate cu acest caracter de minister sau de autoritatea executivă a
administraţiei publice locale.
Directorului/directorului adjunct îi sunt interzise orice activităţi contrare politicii
Ministerului Educaţiei şi Cercetării în domeniul educaţiei.
VII. RĂSPUNDEREA PĂRŢILOR
1. Pentru neîndeplinirea sau îndeplinirea necorespunzătoare a obligaţiilor din prezentul
contract, părţile răspund potrivit legii.
2. Directorul/directorul adjunct răspunde disciplinar şi / sau patrimonial pentru daunele
produse prin orice act al său contrar intereselor învăţământului sau acte de gestiune
defectuoasă.
3. În cazul în care sunt indicii privind săvârşirea unei infracţiuni în legătură cu executarea
contractului, săvârşirea unor fapte de corupţie sau a unor fapte ce atentează la bunele
moravuri, vor fi sesizate organele competente.
VIII. MODIFICAREA CONTRACTULUI
Contractul de management educaţional se suspendă de drept în cazul în care împotriva
directorului/directorului adjunct a fost formulată plângere penală sau a fost trimis în judecată
pentru fapte penale incompatibile cu funcţia deţinută, până la rămânerea definitivă a hotărârii
judecătoreşti.
În cazul reglementărilor legale intervenite ulterior încheierii contractului şi care îi sunt
aplicabile, părţile vor putea modifica contractul numai corespunzător acestora.
IX. ÎNCETAREA CONTRACTULUI
Prezentul contract încetează:
1. La expirarea perioadei pentru care a fost încheiat.
2. În cazul în care, în urma evaluării efectuate la sfârşitul perioadei de probă, activitatea
directorului/directorului adjunct nu corespunde din punct de vedere managerial.
3. Pentru nerespectarea cu vinovăţie a obligaţiilor contractuale, precum şi pentru săvârşirea
unei fapte de natura abaterilor disciplinare potrivit dispoziţiilor art.116 (lit.e,f) din Legea
nr.128/1997, cu modificările şi completările ulterioare, sau de natura celor care angajează
răspunde patrimonială, civilă sau penală.
4. Dacă, pe perioada mandatului, directorul/director adjunct a obţinut în urma evaluării
anuale sau în urma inspecţiei speciale efectuate de inspectoratul şcolar judeţean/al
municipiului Bucureşti ori de către Ministerul Educaţiei şi Cercetării calificativul
NESATISFĂCĂTOR.
5. În cazul în care persoana îşi pierde calitatea de cadru didactic titular în învăţământul
preuniversitar.
4
6. Prin renunţarea managerului la contract, cu respectarea termenului de preaviz pentru
funcţii de conducere.
7. Prin acordul părţilor.
8. La îndeplinirea condiţiilor de pensionare.
9. Prin decesul sau punerea sub interdicţie judecătorească a directorului/directorului
adjunct.
10. În cazul reorganizării administrativ-teritoriale.
X. LITIGII
Litigiile izvorâte din încheierea, executarea, modificarea, încetarea prezentului contract,
nerezolvate pe cale amiabilă sunt de competenţa instanţelor judecătoreşti de contencios
administrativ.
XII. DISPOZIŢII FINALE
1. Prevederile prezentului contract se completează cu dispoziţiile Legii învăţământului
nr.84/1995 republicată, modificată şi completată, ale Legii nr. 128/1997 privind Statutul
personalului didactic cu modificările şi completările ulterioare şi ale altor acte normativespecifice.
2. Fişa postului şi fişa de evaluare, elaborate în conformitate cu prevederile art. 16(2) şi
art.26(1) din „Regulamentul de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ
preuniversitar”, aprobat prin O.M.Ed.C. nr 4925/2005, sunt anexe ale prezentului
contract.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)