luni, 13 octombrie 2008

Tariceanu se vaita ca nu are bani pentru bugetari, si in schimb elimina plafonul salarilor directorilor de companii


Tăriceanu a eliminat plafonul salariilor directorilor din companiile de stat, potrivit Cotidianul
Obligativitatea ca salariile directorilor din companiile de stat să fie cel mult egale cu cel al unui secretar de stat, prevedere impusă în anul 2001, a fost eliminată de Guvernul Tăriceanu printr-o ordonanţă de urgenţă adoptată în luna august, potrivit ziarului Cotidianul. Astfel, salariile directorilor sunt stabilite de Consiliile de Administraţie ai căror membri primesc lunar indemnizaţii reprezentând 20 la sută din salariul directorului.

Motivarea Guvernului constă în faptul că se vrea unificarea modului de salarizare a managerilor companiilor private cu cel din companiile de stat.

Potrivit Cotidianul, noile salarii ale unor directori de companii publice au crescut chiar şi cu 200 la sută, la care se adaugă sporuri, salarii compensatorii în caz de concediere înainte de expirarea mandatului şi o primă de 12 salarii pe an dacă acesta îşi îndeplineşte criteriile de performanţă.

Liberalul Dorel Oroş de la Sălaj, noul şef al Romsilva, primeşte un salariu de 30.790 de lei, stabilit în august de Consiliul de Administraţie, adică aproape cât a câştigat în total în 2007, 37.533 de lei conform declaraţiei de avere. La salariu s-ar adauga şi prima de final de an, reglementarea legală fiind că directorului i se poate acorda un premiu anual în valoare de cel mult 12 remuneraţii brute lunare. În acest fel, salariul anual al directorului general al Romsilva se dublează, ajungând la 720.000 de lei, adică 200.000 de euro, susţine Cotidianul.

Şi directorul general al Companiei Naţionale Poşta Română (CNPR), Dan Mihai Toader, şi-a renegociat cu membrii CA cuantumul remuneraţiei lunare, având un salariu lunar de 20.000 de lei, iar pentru că şi-a îndeplinit obiectivele de performanţă pe 2008, potrivit unui grafic citat de Cotidianul, Dan Mihai Toader va încasa la sfârşitul anului 240.000 de lei, reprezentând "un premiu anual de cel mult 12 remuneraţii brute lunare", prevedere dintr-un act adiţional la contractul de mandat.

Potrivit Cotidianul, remuneraţia-tip pentru un director din cadrul Ministerului Transporturilor este de 15.000 de lei, iar, potrivit contractului de mandat, dacă indicatorii de performanţă sunt atinşi managerul poate primi o primă egală cu veniturile sale pe 12 luni.