sâmbătă, 18 octombrie 2008

SINDICALISTII DIN EDUCATIE CER DEMISIA GUVERNULUI TARICEANU






Sindicalistii din invatamant saluta decizia Curtii Constitutionale a Romaniei, prin care legea de majorarea a salariilor profesorilor este declarata constitutionala, insa au anuntat ca vor continua protestele si vor cere in continuare demisia guvernului Tariceanu, pana la aplicarea actului normativ.
"Ne bucuram ca decizia Curtii Constitutionale a fost una favorabila, dar vom continua protestele daca Tariceanu va incerca sa amane punerea in aplicare a legii, asa cum a declarat.

Primul pas de-acum incolo va fi sa trimitem o carte de dezonoare la guvern, prin care vom cere, in continuare, demisia cabinetului Tariceanu", a precizat, pentru NewsIn, presedintele executiv al Federatiei "Spiru Haret", Marius Nistor.
Referitor la afirmatiile premierului Calin Popescu Tariceanu ca nu ar exista bani pentru majorarile salariale si ca aplicarea legii ar duce Romania intr-o stare de criza, sindicalistii din educatie spun ca nu salariile profesorilor, ci ale demnitarilor sunt un factor de risc pentru economie.

"Nu ne temem de majorarea salariilor profesorilor de la sase la noua milioane de lei vechi, cand demnitarii au lefuri de mii de euro", a mai spus Nistor.
Aurel Cornea, presedinte FSLI, a declarat ca este o decizie fireasca atat timp cat premierul si ministrul Economiei au declarat ca sunt fonduri suficiente pentru majorarea salariilor.

"Tariceanu are in permanenta o atitudine in functie de situatia de moment. Atata timp cat domnia sa recunoaste ca sunt fonduri in interiorul sistemului nu are incotro si va trebui vrand nevrand sa aplice legea. Banii trebuie alocati cu multa chibzuinta pentru refacerea infrastructurii in invatamant", a mai declarat Cornea.
Presedintele FSLI a declarat ca politicienii trebuie sa realizeze reforma sistemului educational romanesc.

"Noi avem trei probleme: resursa umana de motivare si aceste salarii reprezinta un suport ca oamenii sa vina in invatamant; infrastructura si mijloace moderne; si avem nevoie ca politicienii sa treaca si sa faca reforma sistemului educational. Daca aceste lucruri vor fi indeplinite inseamna ca invatamantul romanesc va avea un sistem educational la nivel european", a mai precizat Cornea.
Razvan Bobulescu, presedintele Alma Mater, a declarat ca nu a avut nicio emotie ca Curtea Constitutionala nu va declara constitutionala legea. "Este o decizie normala si nu am avut nicio emotie, Guvernul nu mai are ce face trebuie sa dea banu altfel si-ar taia singur craca de sub picioare".

Catalin Croitoru, presedinte FEN, a declarat ca daca guvernantii se vor lupta in continuare vor declansa greva generala. "Este un moment de satisfactie pentru noi si asteptam ca legea sa fie pusa in aplicare. Daca guvernantii se vor lupta in continuare noi vom sanctiona in continuare si vom declansa o greva generala", a mai declarat Croitoru.
Guvernul sustine in continuare ca nu are bani

Secretarul General al Guvernului, Gabriel Berca, a declarat ca Guvernul nu are banii necesari pentru marirea salariilor profesorilor. El a precizat ca ultima decizie apartine presedintelui Traian Basescu. Berca a lasat sa se inteleaga ca presedintele va lua decizia corecta avand in vedere ca a precizat ca este nevoie de echilibru.
CCR a decis, tot miercuri, ca nu se incalca legea fundamentala prin modificarile privind legea Curtii de Conturi, marirea salariilor cu 50% pentru profesori si cresterea punctului de pensie pentru categoriile grele de munca.
Guvernul a contestat, saptamana trecuta, la CCR, legea de majorare a salariilor profesorilor cu 50%, dupa ce aceasta a fost votata in unanimitate de Camera Deputatilor, la sfarsitul lunii septembrie.

Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat ca nu exista bani pentru majorarile salariale solicitate, chiar daca judecatorii CCR vor decide ca legea adoptata de parlament este constitutionala. "Chiar daca CCR ar da un aviz favorabil, va spun foarte clar: nu sunt bani! Sa nu isi imagineze cineva ca sunt banii pusi undeva si doar asteptam sa ii platim. Nu sunt bani pentru aceste majorari salariale", a declarat Tariceanu, vineri, la finalul discutiilor cu sindicalistii.

Premierul a adaugat ca o eventuala decizie de majorare a salariilor ar fi "cu atat mai nesabuita" in contextul crizei financiare internationale. Potrivit lui Tariceanu, guvernul are variante de a impiedica aceasta majorare, una dintre ele fiind amanarea punerii in aplicare a legii.

Sursa: Ziare.com