duminică, 12 octombrie 2008

Pachetul pentru scoala


Ordinul Ministerului Sanatatii Publice, intrat in vigoare, prin care se interzice comercializarea produselor de tip fast-food in incinta scolilor nu este suficient pentru ca elevii sa aiba o alimentatie sanatoasa.
Mancarea la pachet trebuie sa fie echilibrata; combinatia ideala este
de cereale, proteine si legume/fructe crude sau fructe uscate. Este
bine sa existe cel putin un aliment bogat in vitamina C.

Pachetelul copilului ar trebui sa cuprinda un sandvici, un fruct sau un dulce.
Puteti sa le dati iaurturi, de preferat simple, pentru ca cele cu fructe au si coloranti. Lactatele contin proteine si complexul de vitamine B, esential pentru dezvoltarea tesutului creierului.

Nu trebuie sa-i obisnuiti cu dulciuri zilnic, pentru ca le intra in reflex. Foarte important este si ce mananca micutii la micul dejun. Dati-le paine prajita cu unt si miere, o salata mica cu branza, lapte cu cereale sau oua fierte. Micul dejun trebuie sa fie consistent, pentru ca micutii sa se poata concentra la scoala.
Dupa-amiaza, copiii ar trebui sa consume o supa, felul doi si o salata.

Copiii trebuie invatati sa manance sanatos, trebuie sa le explicam inainte de a merge la scoala de ce nu este bine sa manance junk-food. Foarte importante sunt insa si modelul pe care il primeste de la parinti, dar si alternativele pe care acestia le ofera micutilor: legume, fructe si o cantitate mica de dulciuri.