duminică, 26 octombrie 2008

Andronescu: Dacă Guvernul nu aplică legea de majorare a salariilor profesorilor, să lase locul altora



Andronescu: Dacă Guvernul nu aplică legea de majorare a salariilor profesorilor, să lase locul altora

Vicepreşedintele PSD Ecaterina Andronescu a declarat că, dacă Guvernul nu e capabil să aplice legea de majorare a salariilor profesorilor, să lase locul altora, adăugând că social-democraţii vor folosi "toate mijloacele constituţionale" pentru ca prevederile respective să fie aplicate. "Dacă acest guvern nu este capabil să aplice această lege trebuie să lase locul celor care au calificările necesare ca să găsească resursele necesare şi să aplice legea aşa cum a fost ea votată de Parlament. (...) PSD va face toate demersurile necesare în aşa fel încât această lege să fie pusă în practică. Nu excludem niciunul dintre demersurile constituţionale pentru a pune în aplicare legea", a declarat fostul ministru al Educaţiei, într-o conferinţă de presă, deşi nu a menţionat explicit posibilitatea depunerii unei moţiuni de cenzură dacă Executivul refuză să aplice legea.

Andronescu a mai spus că, în cazul în care Guvernul ar emite o orodonanţă de urgenţă prin care să îngheţe majorările salariale respective, ar da dovadă de lipsă de respect faţă de Parlament şi un semnal că legea e respectată doar de unii. "Mi se pare total nepotrivită pentru că în felul acesta nu mai este respect pentru instituţiile ţării. N-am face decât să ne jucăm între cele două instituţii", a opinat ea. Andronescu a adăugat că, aşa cum legea este obligatorie pentru cetăţeni, trebuie să fie obligatorie şi pentru Guvern, în caz contrar s-ar ajunge la situaţia în care ţara ar deveni neguvernabilă.
Deputatul PSD a mai susţinut că există bani pentru acordarea de salarii mărite şi a arătat că lipsa fondurilor este un argument care ascunde de fapt cheltuirea deficitară a banilor de la buget. "În 2007 s-au întors la buget 400 de miliarde. Ministerul Finanţelor spune că Ministerul Educaţiei nu a putut să absoarbă acste sume. În realitate, ministerul Educaţiei vorbeşte despre faptul că ministerul de Finanţe n-a făcut deschiderea acestor sume în aşa fel încât să fie absorbite în sistem", a mai explicat ea.

Preşedintele PD-L, Emil Boc, a anunţat sâmbătă că, în cazul în care Guvernul îşi va asuma răspunderea pe o lege care să împiedice creşterea cu 50% a salariilor din educaţie, PD-L va iniţia moţiune de cenzură împotriva acestuia.
De asemenea, premierul Tăriceanu a declarat sâmbătă, comentând promulgarea de către şeful statului a Legii privind majorarea salariilor profesorilor şi cea de majorare a punctului de pensie pentru categoriile de muncă I şi II, că alegerile duc la o lipsă de luciditate şi a spus că nu va lăsa lucrurile să "derapeze", fără a preciza însă ce măsuri va lua.

Sursa: NewsI