joi, 16 octombrie 2008

Prescolarii din Romania, obezi si anemici


Calciul din alimentatia a noua copii din zece este sub aportul standard recomandat, de 800 de miligrame pe zi. De asemenea, situatia este critica si in cazul aportului de vitamina D, rezultatele studiului aratand ca 99,7% dintre copii au deficiente privind acest nutrient. Vitamina D este esentiala in alimentatia unui copil, deoarece aceasta face posibila absorbtia calciului in intestin.

Potrivit parintilor subiectilor care au participat la studiu, motivul pentru care cei mici resping produsele lactate proaspete este, in primul rand, faptul ca "nu ii place copilului" (77%), urmat de acela ca "produsele lactate nu sunt sanatoase" (25%), ceea ce arata o lipsa de informare si ignoranta parintilor.
Informatiile privind obiceiurile alimentare ale copiilor arata ca 75% dintre acestia au cinci mese pe zi (100% iau masa de pranz si cina, 99% - micul dejun, 78% - o gustare in cursul diminetii). Desi numarul recomandat de mese pe zi este, in general, respectat, studiul arata ca, in weekend, copiii mananca mai mult decat in zilele de luni pana vineri.