duminică, 12 octombrie 2008

Un exemplu de urmat si pentru cei de la Colegiul BRATIANU din Pitesti

Elevii Şcolii Centrale din Capitală au iniţiat o petiţie pentru a salva clădirea aflată în paragină. Poţi semna şi tu!
Bucureştiul îşi pierde cu nepăsare vechile monumente. Prima şcoală de fete, construită în 1890 de arhitectul Ion Mincu, a ajuns în paragină şi în afară de promisiuni, nimeni nu face nimic. Cei care sunt decişi să salveze vechiul edificiu sunt chiar elevii şcolii, care au iniţiat o petiţie. Pensionatul Domnesc de fete din Bucureşti, cum era numită şcoala la începutul existenţei sale, a fost construit de părintele arhitecturii româneşti, Ion Mincu, în anul 1890 pentru fetele boierilor. A devenit apoi Casa lui Manuc, apoi palat al familiei Ghica, spital şi chiar sediul poştei, pentru ca în 1948 să redevină şcoală.

"Pereţii pur şi simplu au pocnit, este un miros groaznic. Peste tot sunt gândaci, mai ales primăvara", a declarat o elevă.

Şcoala n-a fost consolidată niciodată, însă a intrat în anul 2002 într-un proiect de reabilitare finanţat de Banca Europeană de Investiţii (BEI), alături de alte peste 100 de imobile şcolare.

Una dintre profesoarele liceului spune, însă, că acest proiect nu a ajutat cu nimic liceul. "Este inadmisibil ca o clădire care este monument de arhitectură să se afle într-o asemenea stare atât de avansată de degradare. Şcoala n-a mai fost renovată din anul 1977, iar Ministerul Culturii nu s-a implicat deloc în acest proiect", a declarat aceasta.

O altă profesoară a afirmat că Primăria Sectorului 2 promite "de cel puţin cinci ani că aceste lucrări vor începe foarte curând, dar din motive "bine întemeiate", nefiind o firmă specializată în restaurarea monumentelor de arhitectură, lucrările nu mai încep".

Elevii au iniţiat o petiţie pe care o vor trimite autorităţilor pentru a-şi salva liceul din paragină. "Până la acestă oră, am strâns aproximativ 700 de semnături, noi ne aşteptăm că vom strânge 1.200-1.300 de semnături", a precizat unul dintre elevi.

De asemenea, petiţia este semnată şi de foştii elevi ai liceului. Printre aceştia se află şi Antoaneta, eleva care a fost înjunghiată acum doi ani în cabinetul directorului.

"Semnez această petiţie deoarece am fost elevă a Şcolii Centrale. Mă leagă multe amintiri şi nu numai. Şcoala Centrală reprezintă pentru mine mai mult decât o clădire veche", a spus fosta elevă.

Iniţiatorul proiectului - manifest a declarat că doreşte să-i invite în Şcoala Centrală pe reprezentanţii a cinci instituţii - Comisia Prezidenţială pentru Patrimouniu Construit, Ministerul Culturii şi Cultelor, Ministerul Educaţiei şi Direcţia pentru Cultură - pentru a se convinge de starea clădirii.

Şcoala Centrală face un apel către toţi cei care sunt de acrod cu salvarea monumentelor de arhitectură şi îi invită, începând de luni, în strada Icoanei, pentru a semna petiţia reconsolidării liceului.