TU esti propriul TĂU profesor! NOI, doar te informăm. Ţine aproape!
joi, 30 octombrie 2008
Exista si posibilitatea unei legi care sa blocheze Ordonanta de Urgenta data de Guvern
Sindicatele din învăţământ se pregătesc de grevă generală, însă, premierul Călin Popescu Tăriceanu crede că aceste proteste nu sunt o soluţie în acest moment, invitându-le la o discuţie astăzi, la ora 10.00. Premierul nu este de acord cu majorarea de 50% a salariilor profesorilor, lege promulgată de preşedintele Traian Băsescu. Astăzi va avea loc la ora 9.30 întâlnirea Colegiului Naţional al Liderilor Sindicalişti, la Bucureşti. „Săptămâna viitoare vom face referendum, pentru că trebuie să vedem dacă profesorii doresc sau nu să facă grevă, pentru că acestora li se va opri din salariu. Nu putem lua o decizie singuri şi să le oprească oamenilor din salariu“, a explicat Adrian Voica, liderul Sindicatului SIPA Muntenia. Dacă profesorii nu vor fi de acord cu greva generală, la acest moment, sindicaliştii vor profita de orice ocazie, pentru majorarea de 50% care consideră că li se cuvine. „În paralel am solicitat Parlamentului o lege care să blocheze ordonanţa de Guvern de reţinere a salariilor până în aprilie. Vin tezele cu subiect unic, în luna decembrie, vom profita de acest lucru şi probabil vom boicota tezele. Sunt multe alte soluţii pe care le vom găsi pentru rezolvarea problemei“, a adăugat Presedintele SIPA Muntenia prof. Adrian Voica.
Astazi, la Prefectura, s-a intrunit comisia de dialog social, pentru a se discuta despre problema cea mai arzatoare a momentului: majorarea cu 50% a salariilor profesorilor. Legea cresterii salariale a fost promulgata de presedintele Traian Basescu, dar respinsa de premierul Calin Popescu Tariceanu.
Prefectul Ion Popa a prezentat pozitia Guvernului fata de aceasta impiedicare a cresterii salariale: „Guvernul nu este impotriva majorarilor, dar o crestere de 50% nu se face odata in niciun stat. Aceasta crestere trebuie facuta rational si corespunzator. Majorarea s-ar putea face decat daca s-ar diminua drastic investitiile in invatamant”. Prefectul a dat de inteles si ca profesorii nu ar merita aceasta marire.
Nemultumit de atitudinea domnului Popa, liderul Sindicatului Muntenia, prof. Adrian Voica a declarat ca pe 18 noiembrie profesorii vor face greva generala, in conditiile in care nu vor cadea de comun acord cu cei din Guvern. „Incercam toate formele pentru a evita greva, deoarece nu este de dorit din nicio parte. Nici profesorii nu vor greva, nici elevii, nimeni, dar, daca nu vom reusi pe nicio cale legala sa rezolvam aceasta problema, atunci vom face greva generala”, a declarat dl Voica.
# Liderul SIPA Muntenia a declarat că va analiza bine situaţia, pentru că greva generală presupune blocarea salariilor
Dascălii din Argeş se pregătesc de proteste. Deşi cadrele didactice au obosit să mai aştepte şi sînt hotărîte să declanşeze greva generală, liderii de sindicat sînt mai cumpătaţi.
În timp ce Federaţia Spiru Haret a înaintat deja procedurile de declanşare a grevei generale, liderii celor două sindicate din Argeş, SIPA Muntenia şi FEN, au anunţat că cel mai probabil luni vor hotărî dacă vor declanşa protestele. Adrian Voica, liderul SIPA Muntenia, ne-a spus că astăzi va participa la şedinţa extraordinară cu toţi liderii FSLI din ţară, care va avea loc la Bucureşti. „Abia mîine (n.r. astăzi) vom şti care sînt acţiunile care vor avea loc la nivelul întregii ţări. Cert este că nu vom declanşa greva generală, ci întîi vom face referendum. Cei aproape 9.000 de dascăli din judeţ, afiliaţi la SIPA Muntenia, vor trebui să îşi dea acceptul dacă sînt de acord sau nu cu protestele. Ştiu că alţi lideri de sindicat, nervoşi, au anunţat că vor declanşa greva, dar nu mor caii cînd vor cîinii. Vom fi deosebit de prudenţi în ceea ce priveşte situaţia creată pentru că greva presupune sistarea salariilor. Eu nu pot să îmi bat joc de familiile profesorilor. Ar fi simplu să spun că de mîine intrăm în grevă, dar trebuie să mă gîndesc şi la situaţia lor financiară. Legea ne obligă să parcurgem anumiţi paşi, iar greva generală este soluţia extremă. Dacă situaţia va rămîne la fel, întîi vom intra în grevă japoneză, apoi grevă de avertisment, grevă de două ore, pe perioadă determinată şi abia apoi grevă pe perioadă nedeterminată. Greva generală nu poate fi declanşată decît cu acordul scris al tuturor membrilor de sindicat şi cu acceptul liderului de sindicat. În aceste momente avem nevoie de prudenţă şi foarte multă responsabilitate. Există posibilitatea ca lucrurile să se rezolve şi pe calea justiţiei“, a explicat Adrian Voica. „Bani pentru salarii sînt, dar trebuie să intre în alte buzunare“
Mai trebuie spus că membrii Federaţiei Sindicatelor Libere din învăţămînt au solicitat deja Ministerului Educaţiei execuţia bugetară pe primele nouă luni ale anului 2008, suspectînd o neplată a investiţiilor şi a dotărilor contractate. Mai exact, dascălii au dubii că învăţămîntul a primit, anul acesta, 6% din PIB. Toate federaţiile sindicale din învăţămînt aşteaptă deznodămîntul şedinţei de guvern, pentru a hotărî cînd vor declanşa greva generală.
Sursa: Presa locala