vineri, 24 octombrie 2008

Astazi este ultima zi in care Presedintele trebuie sa promulge legea


Astazi, liderii sindicali din invatamant se vor intalni cu presedintele Traian Basescu. Motivul intalnirii? Potrivit unor surse din Partidul Social Democrat, astazi este ultima zi in care presedintele mai poate promulga legea privind majorarea cu 50% a salariilor cadrelor didactice.

De asemenea, intalnirea dintre seful statului si reprezentantii sindicatelor din invatamant va avea loc la numai doua zile ce dupa premierul Calin Popescu Tariceanu ii explica presedintele Traian Basescu, printr-o scrisoare oficiala, care va fi impactul economic al majorarilor salariale in educatie.

Un alt motiv pentru care presedintele Basescu a dorit sa se intalneasca azi cu sindicalistii din invatamant este acela de a discuta despre Strategia de modernizare a invatamantului. Strategia a fost elaborata de fostul ministru al educatiei, fiind publicata la inceputul acestei saptamani si asumata de catre presedintele Traian Basescu.

Controversele privind majorarea salariilor din invatamant sunt din ce in ce mai aprinse. Astfel, ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, sustine in continuare ca majorarea salariilor profesorilor cu 50% impune costuri de peste 4 miliarde lei. Suma reprezinta aproximativ 1% din produsul intern brut estimat pentru anul viitor, suma care poate fi asigurata doar prin majorarea deficitului bugetar sau reducerea investitiilor in educatie.

Premierul Calin Popescu Tariceanu este si el impotriva majorarii cu 50%; primul-ministru sustine ca o asemenea masura ar termina economia romaneasca.

Cu toate acestea, Curtea Constitutioanala a decis, pe 15 octombrie, ca decizia Camerei Deputatilor privind majorarea salariilor cadrelor didactice este constitutionala. Astfel, majoritatea judecatorilor constitutionali au respins sesizarea Guvernului. Atat decizia Curtii cat si motivarea acesteia au fost publicate in Monitorul Oficial pe 20 octombrie.