luni, 13 octombrie 2008

Ketchup-ul, pe lista alimentelor nerecomandate elevilor în Marea Britanie

Ketchup-ul a fost interzis în anumite şcoli din Marea Britanie, fiind considerat dăunător pentru copii, din cauza nivelurilor mari de sare şi zahăr pe care le conţine, potrivit cotidianului britanic Daily Mail. Din cauză că, în cantităţi mari, sarea şi zahărul din compoziţia ketchup-ului pot fi dăunătoare copiilor, directorii mai multor şcoli din sudul Marii Britanii au hotărât interzicerea sosului de tomate din meniurile servite elevilor la cantine.

Excluderea ketchup-ului din meniul elevilor face parte din programul de asigurare a unei alimentaţii sănătoasă pentru copiii. în În schimbul ketchup-ului, elevii vor primi sos de tomate pregătit de bucătarii de la cantinele şcolare.

"Guverul Marii Britanii nu le impune autorităţilor locale să interzică ketchup-ul în şcoli, însă este responsabilitatea acestora să asigure elevilor o alimentaţie echilibrată şi sănătoasă", a precizat purtătorul de cuvânt al Guverului.

În România, ketchup-ul nu se află pe lista alimentelor nerecomandate preşcolarilor şi şcolarilor. Ordinul privind lista de alimente nerecomandate copiilor, precum chipsuri-le, sucurile acidulate şi produsele de tip fast food, a fost publicat în Monitorul Oficial pe 15 septembrie.

Potrivit listei autohtone, în incinta şcolilor şi a grădiniţelor nu vor mai putea fi vândute alimentele cu conţinut mare de zahăr, grăsimi şi sare.

Pentru sănătatea şcolarilor şi a preşcolarilor, sunt interzise şi alimentele care, prin conţinut, au peste 300 Kcal pe unitatea de vânzare, mai puţin sandvişurile, care vor putea avea până la 350 Kcal.

Sursa: NewsIn