sâmbătă, 11 octombrie 2008

Dascălul român, plătit de patru ori mai prost decât francezul

În România, un profesor debutant de şcoală generală sau de liceu câştigă, în acest moment, un salariu brut de 1.070 lei. Adică în jur de 272 de euro, din care trebuie scăzute impozitul, asigurarea de sănătate, precum şi contribuţiile la fondurile de pensii şi de şomaj. Votul deputaţilor, înainte de campania electorală, prin care salariile dascălilor ar trebui majorate cu 50%, păleşte, dacă luăm exemplu de la vecinii noştrii europeni.

Comparativ cu salariul unui profesor francez de gimnaziu, aflat la început de carieră, suma este ridicol de mică. Dascălul francez câştigă cel puţin 1590 de euro brut pe lună. Din această sumă se opresc taxele sociale, care ajung până la 25% din salariu, iar la suma rămasă se mai aplică un impozit de aproximativ 10%. Chiar şi aşa, tânărul profesor francez rămâne cu peste 1.000 de euro în mână.

Diferenţele mari între cele două sisteme de salarizare se menţin şi în cazul profesorilor cu peste 40 de ani vechime şi ultimul grad didactic. Dacă în România cel mai şcolit dascăl din preuniversitar câştigă 2.926 de lei, adică 742,45 de euro (calculat la cursul BNR de ieri), un dascăl francez de acelaşi calibru caştigă lunar peste 3740 de euro, sumă impozabilă.

Ar mai trebuit adaugat că, în România, salariul mediu al unui cadru didactic reprezintă 0,95% din PIB-ul pe locuitor, în timp ce în OECD valoarea acestuia se ridică la 1,31% din PIB.