Ieri, deputaţii au votat o lege potrivit căreia salariile din învăţământul preuniversitar vor fi mai mari cu 50%, iar cele pentru profesorii universitari cu 74%, începând de astăzi. Salariul de bază brut pentru un cadru didactic debutant, cu studii superioare era, la începutul anului, de 761 de lei pe lună. Remuneraţia unui profesor se calculează în funcţie de vechime şi de performanţe, la grila de bază adăugându-se şi diferite sporuri sau gradaţii de merit. Tot ieri, Camera Deputaţilor a decis ca, la momentul pensionării, personalul didactic să beneficieze de o indemnizaţie egală câştigul brut lunar obţinut în ultima lună de activitate didactică, înmulţit de şapte ori. Sindicaliştii din educaţie sunt mulţumiţi de votul în unanimitate al deputaţilor pentru creşterea salariilor cadrelor didactice, consi-derând că astfel va creşte calitatea actului educaţional.Mentionam ca pe parcursul sedintei de ieri dinparlament a fost prezent si presedintele SIPAM, dl Adrian VOICA.Camera Deputaţilor a adoptat, ieri, în unanimitate, Ordonanţa 15/2008 cu amendamentele PSD privind creşterea cu 50% a salariilor personalului din învăţământ.
Deputaţii şi-au exprimat votul nominal, la propunerea viceliderului grupului PSD, Anghel Stanciu, care a vrut să evidenţieze cine votează în favoarea sau împotriva creşterii salariilor profesorilor. Un număr de 254 de deputaţi şi-au exprimat votul. Ministrul Educaţiei, Cristian Adomniţei, prezent în plen, a votat şi el în favoarea creşterii salariilor profesorilor. Votul s-a desfăşurat în prezenţa reprezentanţilor sindicatelor din învăţământ, aflaţi în lojile sălii de plen. Camera este for decizional în privinţa acestui act normativ.
Astfel, partidele politice au lăsat de-o parte o serie de neînţelegeri şi s-au pronunţat cu o lună de zile înaintea campaniei electorale pentru creşterea salariilor din sistemul de învăţământ. Votul de ieri din plenul Camerei era previzibil deoarece reprezentanţii PD-L şi PNL anunţaseră încă de luni faptul că vor susţine iniţiativa social- democraţilor doar pentru faptul că aceasta ar servi unor interese comune.
Şi sindicaliştii din Argeş s-au arătat mulţumiţi de votul dat în Parlament. Adrian Voica, liderul SIPA Muntenia, a declarat că în sfârşit clasa politică s-a dovedit responsabilă faţă de cadrele didactice din România. Potrivit lui Voica, în Parlament s-a votat majorarea cu 50% a coeficientului de ierarhizare, de la 280 lei la 400 lei.