sâmbătă, 11 octombrie 2008

O MAMA a invins STATUL!


O mama a invins statul in instanta si a castigat indemnizatii separate pentru tripletii ei. Desi are tripleti, ea a primit indemnizatie pentru un singur copil.
Ionela Danciu, o mama cu tripleti din Alba, va primi retroactiv aproape 300 milioane lei reprezentand indemnizatiile castigate in instanta pentru ceilalti doi copii, adica 1.200 de lei pentru fiecare luna incepand din 4 decembrie 2006, data nasterii tripletilor.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins joi recursul declarat de Directia de Munca si Protectie Sociala Alba, ceea ce inseamna ca Hotararea de Guvern 1205 din 2006, care prevede ca indemnizatia lunara se raporteaza la numarul de copii nascuti si nu la numarul de nasteri, nu este legala.

Instanta suprema a dat, in acest fel, castig de cauza mamei tripletilor, care a cerut acordarea indemnizatiei pentru fiecare dintre cei trei copii ai sai, informeaza NewsIn.

Ionela Mariana Danciu a reusit sa obtina, la Curtea de Apel Alba-Iulia, anul acesta, admiterea exceptiei de nelegalitate a unui articol din Hotararea de Guvern 1025/2006, privind indemnizatiile de crestere a copilului.

"Am cerut suma retroactiva, am cerut intrarea in normalitate a sumelor. Daca as fi nascut un copil primeam opt milioane, daca nasteam doi sa fi primit opt plus opt si daca nasteam trei, cum este cazul meu, sa fi primit de trei ori suma, de trei ori indemnizatia si trei alocatii. Sa cresti trei copii cu o singura suma este inadmisibil'', sustine Ionela Danciu, citata de Realitatea.

Potrivit reglementarilor in vigoare, privind indemnizatiile de crestere a copilului, mamica a primit lunar, pana acum, suma de 800 de lei, echivalenta pentru o nastere simpla.


"Domnilor parlamentari, nu uitati ca acesti copii cresc individual"

Potrivit Ziua, in apararea sa, Ionela Danciu a sustinut un lucru absolut firesc, si anume ca hotararea de Guvern contestata incalca legea fundamentala, deoarece duce la discriminari intre copiii proveniti dintr-o nastere concomitenta si ceilalti. In fata magistratilor, Danciu a invocat si Ordonanta de Urgenta 148/2005, care prevede ca indemnizatia lunara se raporteaza la numarul de copii nascuti si nu la numarul de nasteri. "Domnilor parlamentari, nu uitati ca acesti copii cresc individual", a fost mesajul Ionelei Danciu la iesirea din sala de judecata, moment in care persoanele prezente la instanta suprema au inceput sa aplaude. Femeia a spus ca se bucura de sustinerea mamelor din intreaga tara.

Parintii veniti in sprijinul femeii au organizat, dupa proces, in fata Guvernului, un protest al parintilor cu gemeni, tripleti sau mai multi copii fata de aceasta lege. Alte 150 de familii cu gemeni si tripleti vor da in judecata statul pentru a obtine fonduri pentru toti copiii, si nu doar pentru unul singur cum prevede actuala lege, a declarat Ionela Donciu, dupa ce a aflat decizia judecatorilor.