luni, 6 octombrie 2008

Personalul TESA din spitale, functionarii si profesorii ameninta cu greva



Dupã ce liberalii au votat, de ruşinea votului nominal, legea care majorezã cu 50% salariile profesorilor, ei se repliazã acum şi Guvernul cautã sã blocheze aplicarea actului normativ. Deja tot mai multe categorii sociale au anunţat cã vor salarii mai mari. Funcţionarii publici au programat greva pentru joi, iar personalul administrativ şi tehnic din unitãţile sanitare a cerut ieri o majorare salarialã de 60%, de la 1 noiembrie, şi un spor de prevenţie de 11%, plãtit retroactiv, în caz contrar urmînd sã treacã şi ei la proteste. La rîndul lor, dascãlii nu acceptã nici un pas înapoi din partea guvernanţilor.

„Profesorii au primit doar o reparaţie“
Executivul a anunţat cã va contesta la Curtea Constituţionalã decizia de majorare a salariilor profesorilor. „Vom face contestaţie pe conflict de interese între Guvern şi Parlament. Baza acestei sesizãri este încãlcarea prevederilor constituţionale, care cer în mod explicit ca, ori de cîte ori se ia o mãsurã cu impact financiar, sã fie indicate şi sursele de finanţare, care evident nu existã“, a declarat Cãlin Popescu Tãriceanu, care i-a trimis şi preşedintelui Bãsescu o scrisoare, prin care cerea ca legea sã nu fie promulgatã.

Adrian Voica, liderul SIPA Muntenia, afiliat la FSLI, ne-a explicat însã cã mãrirea acordatã profesorilor nu a fost decît repararea unei greşeli. „Creşterea nu e de 50%, ci în medie de 38%, dacã se ţine cont de grilã. Ea îndreaptã o nedreptate fãcutã în ianuarie 2007, pentru care aveam procese pe rol, de care parlamentarii ştiau. Atunci, ceilalţi bugetari au beneficiat de reaşezarea, cu ocazia negocierii Contractului Colectiv de Muncã pe 2007- 2010, coeficientului unic de ierarhizare. Se stabilise atunci salariul minimum de 880 lei brut pentru studii superioare, dar profesorii au rãmas cu un minimum de 400 lei sau 450 lei, cu dirigenţie. Chiar şi personalul nedidactic avea altã situaţie, pentru cã el e plãtit dupã Contractul la nivel naţional - un bibliotecar avea cu 2 milioane peste un profesor debutant. În octombrie s-au mai reaşezat coeficienţii, însã doar pentru debutanţi. Noi ne luptãm în instanţã şi pentru personalul nedidactic, care are de primit sporul de periculozitate pe ultimii trei ani retroactiv. Dar profesorii sînt plãtiţi dupã o lege specialã - Statutul cadrului didactic. Am considerat cã s-a reparat o greşealã a Serviciului salarizare din Ministerul Educaţiei. Dar, dacã se va contesta legea la Curtea Constituţionalã, vom declanşa conflictul de muncã“, ameninţã liderul sindical, care nu e deloc impresionat de guvernanţi, atunci cînd aceştia spun cã nu mai rãmîn bani pentru investiţii.„Ne-am sãturat de aceste investiţii, care sînt de fapt mari afaceri clientelare. Reparaţiile se fac fãrã licitaţii, şi chiar secretarul de stat Svetlana Preoteasa s-a minunat cînd a gãsit în comunele de lîngã Cîmpulung grãdiniţe cu douã camere, pentru care
se cheltuiserã 15 miliarde. Avem organe de cercetare penalã, care trebuie sã-şi facã treaba, dar nu se autosesizeazã nimeni“, mai acuzã sindicalistul Adrian Voica.