sâmbătă, 4 octombrie 2008

Guvernul VREA sa puna paie pe foc


De Ziua Nationala a Educatiei Tariceanu pune paie pe foc, dorind sa creeze premizele unei mineriade a profesorilor, asemeni celor din din '90, '92.

C. P. Tăriceanu: Guvernul va contesta la Curtea Constituţională decizia de majorare a salariilor profesorilor

"Nu mă opun creşterii salariale în educaţie, dar trebuie să ţinem cont de realităţile economice şi de sustenabilitatea măsurilor noastre", a declarat premierul Călin Popescu Tăriceanu după întâlnirea de la Palatului Victoria cu miniştrii Finanţelor, Muncii, Internelor şi Educaţiei pentru a discuta despre creşterile salariale ale profesorilor."Ca om care am predat 12 ani la catedră vă spun că ştiu ce înseamnă să trăieşti dintr-un salariu de profesor şi cred că majorarea salariilor profesorilor astfel încât să dăm domeniului educaţiei o importanţă pe care o merită"(SE PARE CA AU APUS VREMURILE ACELEA PENTRU DOMNIA SA)
, "trebuie să ţinem cont de realităţile economice şi de sustenabilitatea măsurilor noastre, altfel aceste măsuri politicieniste care au fost luate la nivelul Parlamentului nu vor face decât să se întoarcă împotriva puterii de cumpărare a cetăţenilor, pentru că în loc de bani vor primi un teanc de hărtii cu care nu vor mai putea să cumpere nimic"
,(ECONOMIA DUDUIE, DECLARA DE CURAND) a declarat premierul Tăriceanu.

"Mi se pare o crasă iresponsabilitate a partidelor precum PSD şi PD-L care nu ştiu ce să facă şi să vină cu măsură după măsură şi cu propunere după propunere.(LEGEA DE MAJORARE S-S VOTAT IN UNANIMITATE< CHIAR SI DE PNL< INCLUSIV DE MINISTRUL EDUCATIEI, FINANTELOR) În Parlamentul României este o veselie totală, se aprobă orice, eu mă mir că nu au aprobat o majorare mai mare de 50% fără să calculeze efectele devastatoare asupra economiei" (PNL NU A VOTAT?????), a continuat Tăriceanu.

"Decizia Parlamentului este una care poate fi contestată. Vreau să vă anunţ în mod oficial că Guvernul a luat decizia de a face contestaţie la Curtea Constituţională pe conflict de interese între Guvern şi Parlament(CARE CONFLICT, CA DOAR PARLAMENTUL V-A SUSTINUT GUVERNUL!!!)", a mai spus premierul în declaraţia de la Palatul Victoria. "Baza acestei sesizări este încălcarea sau nerespectarea prevederilor constituţionale care cer în mod explicit ca ori de câte ori se ia o măsură de acest gen, cu impact financiar, să fie indicate şi sursele de finanţare, care evident nu există",(MARIREA SALARILOR PROFESORILOR TREBUIA FACUTA DE MULT, NUMAI CA MAMALIGA ROMANEASCA TINDE SA EXPLODEZE) a continuat şeful Executivului.

Premierul a anunţat, de asemenea, că i-a trimis preşedintelui Băsescu o scrisoare prin care îi aduce la cunoştinţă încălcarea prevederilor constituţionale de către legea adoptată în Parlament. Premierul i-a cerut preşedintelui să ia atitudine şi să nu promulge legea.

Primul ministru Călin Popescu-Tăriceanu i-a mandatat pe miniştri să discute cu sindicatele din domeniile lor şi să facă un "apel la solidaritate" în privinţa riscurilor pe care le implică majorările salariale. "Nu vrem să se creadă, la nivelul altor categorii, că vom accepta creşteri salariale pentru unii şi nu pentru alţii", a spus Tăriceanu, făcând referire la creşterea cu 50% a salariilor din învăţământ, votată de Parlament.(Nu uitati ca Sindicatele din Invatamant au facut demersuri inca de acum mai bine de o jumatate de an!!!)

Camera Deputaţilor a adoptat marţi, cu 254 de voturi pentru, legea prin care salariile cadrelor didactice se majorează cu peste 50% începând de la 1 octombrie, actul normativ mergând spre promulgare la preşedintele României.
Preşedintele Traian Băsescu a anunţat miercuri că va promulga legea.

Funcţionarii publici au anunţat ulterior că vor intra în grevă săptămâna viitoare dacă nu vor beneficia şi ei de o majorare salarială de 50%, după ce negocierile purtate joi de liderii Sed Lex cu ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, au eşuat.

Vosganian a declarat joi că majorarea salariilor bugetarilor ar atrage creşterea deficitului bugetar până la 7% din produsul intern brut (PIB) în 2009, ceea ce ar înseamna încălcarea, de către România, a prevederilor Tratatului de la Maastricht şi punerea în discuţie a statului de membru UE.

Mai mult, în şedinţa comună a Birourilor Permanente a celor două Camere ale Parlamentului, din 24 septembrie, s-a votat în unanimitate schimbarea procedurii de calcul a pensiilor demnitarilor.

Cei mai avantajaţi de noile prevederi sunt senatorii şi deputaţii care au îndeplinit trei mandate în Legislativ, aceştia beneficiind de o pensie care ajunge la 80% din valoarea veniturilor, cuantumul pensiilor fiind calculat într-un mod similar celor ale magistraţilor. Pentru două mandate, cuantumul este de 40% din indemnizaţie, iar pentru un mandat de 20%. "Este un nou tip de mineriadă, o mineriadă împotriva intelectualilor" a declarat Marius Nistor, preşedinte executiv al Federaţiei "Spiru Haret", în urma afirmaţiilor de azi ale premierului Tăriceanu potrivit căruia majorarea salariilor profesorilor nu poate fi făcută întrucât nu există resurse. Totodată Nistor a precizat că îl vor da pe premier în judecată.
"Vom deschide o acţiune în instanţă împotriva ministrului Educaţiei, ministrului Finanţelor şi a premierului Tăriceanu care, prin politica din ultimele zile, a instigat alte categorii profesionale împotriva salariaţilor din învăţământ. E un nou tip de mineriadă, o mineriadă impotriva intelectualilor" a declarat Nistor sâmbătă la Realitatea TV.

Declaraţiile sale vin să le completeze pe cele făcute anterior în cursul zilei de Gheorghe Isvoranu, preşedinte Federaţiei "Spiru Haret", care susţinuse că există bani pentru majorările salariale şi că "învăţământul are nevoie şi de resurse umane, altfel se vor trezi doar cu investiţiile materiale, şi atât"

Guvernul Tăriceanu trebuie să-şi prezinte demisia.

Şi Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ ia atitudine împotriva poziţiei PNL. Printr-un comunicat semnat de Secretarul General prof. Liviu Marian Pop FSLI apreciază că "Partidul Naţional Liberal este format din demagogi şi oportunişti care, în plenul Camerei Deputaţilor, au votat în unanimitate majorarea salariilor cadrelor didactice". Se aminteşte în continuare că "Guvernul Tăriceau, în anul 2005, şi-a început mandatul prin încălcarea unei legi de majorare a salariilor pentru personalul din învăţământ şi-şi încheie mandatul prin încălcarea fără jenă a unei legi votate în unanimitate de Parlamentul României". Comunicatul concluzionează că este un guvern "incompetent care trebuie sã-şi prezinte demisia şi nu are ce căuta la guvernare atîta timp cât miniştrii săi au fost de acord cu această majorare".

E o crasă iresponsabilitate

Secretarul general al PSD, Titus Corlăţean, a criticat afirmaţiile lui Tăriceanu şi încercarea Guvernului de a nu majora salariile profesorilor. "E o crasă iresponsabilitate din partea PD-L şi PNL care au votat această lege, pentru că acum promulgarea va deveni obligatorie", a răspuns Titus Corlăţean.

"Dacă guvernul avea un minim de competenţă, şi-ar fi susţinut punctele de vedere şi nu se ajungea aici. Este un Guvern care a scăpat controlul. Ştiau că bugetul pt învăţământ este de 6% din PIB, din care se vor plăti şi salariile profesorilor. Ei au cheltui însă banii pe laptopuri", a precizat Corlăţean.

"PSD se va bate până la capăt pentru majorarea salariilor din învăţământ", a conchis secretarul general al PSD.

FSLI cere demisia Guvernului Romaniei
"Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ apreciază că Partidul Naţional Liberal este format din demagogi şi oportunişti care în plenul Camerei Deputaţilor au votat în unanimitate majorarea salariilor cadrelor didactice.
În opinia federaţiei noastre Guvernul Tăriceanu este un guvern incompetent care trebuie să-şi prezinte demisia, nu are ce căuta la guvernare atîta timp cât miniştrii săi au fost de acod cu această majorare.
Amintim opiniei publice că Guvernul Tăriceau în anul 2005 ţi-a început mandatul prin încălcarea unei legi de majorare a salariilor pentru personaliul din învăţământ şi-şi încheie mandatul prin încîlcarea fără jenă a unei legi votate în unanimitate de Parlamentul României" a spus Aurel Cornea preşedinte FSLI

Preşedintele F.S.L.I., Aurel Cornea a declarat, sâmbătă, că Guvernul Tăriceanu ar trebui să îşi dea demisia pentru incompetenţă.

"PNL este un partid de demagogi şi oportunişti notorii, pentru că în plen au votat în unanimitate legea (de majorare a salariilor profesorilor cu 50 la sută - n.r.), iar apoi s-a dezis de ea. Guvernul Tăriceanu este un guvern incompetent care ar trebui să îşi dea demisia", a declarat, sâmbătă, pentru MEDIAFAX, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (F.S.L.I.), Aurel Cornea.

Liderul sindical a mai spus că premierul Călin Popescu Tăriceanu şi-a început mandatul tot prin neaplicarea unei legi de majorare a salariilor din educaţie.


"Reamintim opiniei publice că Tăriceanu şi-a început mandatul în 2005 prin neaplicarea unei legi de majorare a salariilor din învăţământ, fiind singura categorie socio-profesională din sistemul bugetar care nu a primit majorarea salarială de la 1 ianuarie 2005, şi îşi încheie mandatul tot cu nerespectarea unei legi în ce priveşte salariile din educaţie", a precizat Aurel Cornea.




Sursa: Realitatea.net