vineri, 3 octombrie 2008

Nu putem sa boicotam mereu inceputul de an scolar


Liderul SIPAM Adrian Voica: „Nu putem sa boicotam mereu inceputul de an scolar“
Interviu acordat de dl Adrian VOICA, Presedintele SIPA Muntenia, inainte de votarea legii privind marirea cu 50% a salarilor

Intre promisiuni, dezamagiri si tepe

Odata cu apropierea sfintelor alegeri parlamentare, profesorii au primit ceea ce pare la prima vedere o marire de salariu de 9 la suta. Cu toate ca a fost preaslavita de politicieni, aceasta marire, spun profesorii si liderii de sindicat, nu ar reprezenta mare scofala.

-De ce au profesorii permanent acest gen de probleme?

Adrian VOICA:-Pai, legislaturile anterioare au lasat drept mostenire problemele noastre. De fapt, problemele noastre sunt mostenite din legislatura in legislatura de la revolutie incoace, si nimeni nu a reusit sa le rezolve macar in mare masura.

-Ati fost mintiti an de an?

-Da, guvernantii stiu ca suntem civilizati si seriosi. Stiau ca nu iesim in strada precum minerii. Cu toate acestea, in 1996, am iesit in strada. Am avut cea mai lunga greva, am stat cinci saptamani in greva, dupa care ni s-a majorat salariul. In 2005 s-a investit in invatamant, insa la insistentele noastre. Atunci, am cerut conditii in scoli in primul rand pentru elevi si profesorii, iar partea salariala a trecut pe planul secund.

-Ce reprezinta cei 9%?

Adrian VOICA-A existat o propunere a grupului PSD de marire cu 50%, dar a fost o propunere strict politica. Am primit intr-adevar 9%. Nu inseamna ca este o mare realizare a acestui Guvern. Era un drept al profesorilor. Faptul ca s-a acordat aceasta marire salariala care era cuprinsa intr-un act normativ la o luna dupa ce am fi dorit noi inseamna un act de neseriozitate din partea guvernantilor.
Economia, din ceea ce spune primul ministru, este una sublima, insa din punctul nostru de vedere lipseste cu desavarsire. In atare conditii, nu vad de ce intarzie marirea noastra salariala si de ce nu a fost acordata la 1 octombrie, asa cum era prevazut in lege. Profesorii sunt cateva sute de mii, iar pensionarii sunt in jurul a cinci milioane. Tot respectul pentru pensionarii care isi merita acesti bani si aceasta marire din plin, insa nu trebuie sa uitam nici de profesorii care se chinuie practic in acest moment sa supravietuiasca.

-Ce e cu protestul propus de unele sindicate la inceput de an?

Adrian VOICA-Ne-am solidarizat la acest protest, aceasta incercare practic de intimidare. Daca voiau cu adevarat randament asupra guvernantilor, trebuia ales altfel momentul. Un protest care sa tina trebuie organizat in preajma examenelor, pentru ca atunci ii doare cel mai tare. Nu vrem nici pe departe sa ii incurcam pe elevi si parinti in acele perioade, insa doar atunci reactioneaza autoritatile. In 2004, am boicotat inceputul de an scolar si am demonstrat ca nu avem apartenenta politica, ca suntem independenti. Nu putem sa boicotam mereu inceputul de an scolar, noi trebuie sa reprezentam o alternativa serioasa in sustinerea drepturilor profesorilor.

-Este invatamantul romanesc intr-o stare jalnica?

Adrian VOICA-Da… chiar daca este prins in Constitutia Romaniei drept prioritate nationala. Sintagma aceasta se potriveste de minune cu starea actuala a invatamantului romanesc. Suntem pe locul 36 dintr-un total posibil de 42 in statistica internationala a invatamantului, cu toate ca politicienii si guvernantii se lauda ca s-a investit masiv in invatamant.

-Ce salarii au profesorii si cum se lucreaza?

Adrian VOICA>-Un cadru didactic debutant are un salariu de sase milioane de lei vechi. Este o bataie de joc pentru un om cu facultate si la adresa profesorilor in general. Cele 18 ore de predare ale unui profesor presupun multe alte ore de documentare, de planuri de lectii, de manuale scolare plus lupta practica sa tii in frau 30 de copii zi de zi la clasa. Un profesor care face naveta pierde 20 la suta la salariu luna de luna. In 2003, noi am fost primul sindicat care am dat in judecata sistemul pentru sporuri si alte drepturi salariale si am reusit astfel sa amelioram viata cadrului didactic.

-Maririle de salariu sunt reale?

Adrian VOICA>-Ce primim noi nu sunt mariri de salariu. In realitate, salariile noastre au fost de fapt indexate si efectiv se acopera doar rata inflatiei. Cam asa s-a intamplat de fiecare data. Acum, cei noua la suta primiti reprezinta decat cinci la suta reali si vor avea efect doar doua luni.

-Avem scoli fara autorizatie sanitara care functioneaza?

Adrian VOICA-Da, pentru ca profesorii, din exces de zel, vor sa munceasca. Felul in care arata scoala dovedeste clar, cel putin in mediul rural, ce fel de primar au acei oameni.

-Ati negociat contractul colectiv de munca?

Adrian VOICA-Il vom negocia, spre rusinea celor de la Inspectoratul Scolar, la noua luni de la cererea noastra de a ne aseza la masa tratativelor. Contractul colectiv de la Arges da doua salarii pentru nasterea unui copil, trei salarii compensatorii pentru iesirea la pensie si am ramas in discutii pentru 150 de euro pentru fiecare profesor, bani de imbracaminte anual in plus fata de contractul la nivel de tara.

Interviu acordat de dl. prof Adrian VOICA, presedintele SIPA Muntenia ziarului Ghimpele de Arges