duminică, 5 octombrie 2008

Sindromul „Elodia”, la Inspectoratul Scolar


Biroul fostului inspector general Gabriel Bratu a devenit, saptamana trecuta, mai mediatizat decat biroul oval al lui Bill Clinton. Si asta pentru ca, dupa ce „generalul” Florin Gardin a indraznit sa dea „spargerea”, in biroul cu pricina nu s-a gasit nimic! Nici tu acte oficiale, nici tu documente de lucru, nici tu dosare, nici tu laptop-uri… nimic! Ca si cum acel birou ar fi fost nelocuit. Disparitii misterioase mai ceva decat in mult-mediatizatul caz „Elodia”. Acuzat ca si-ar fi insusit documente care nu-i apartineau, Gabriel Bratu a venit cu o serie de justificari in apararea sa, explicatii pe care le veti gasi, sau de care deja ati luat cunostinta, dintr-un alt articol publicat in sectiunea de fata. Cum de este posibil ca, in decursul a doi ani, un inspector general sa nu lase in urma sa nici macar o foaie-doua?... Am intrebat-o pe inspectorul general adjunct, doamna Anca Barbu…

Doamna Barbu, pana la urma, s-a gasit ceva in celebrul birou?
Pai… s-au gasit dulapuri, mobilier gol, carti si… atat. Nimic din documentele Inspectoratului.

Ce documente ar fi trebuit sa se regaseasca?
In mod normal, ar fi trebuit sa se gaseasca documentele care reprezentau corespondenta cu Ministerul Educatiei, ar fi trebuit sa se afle solicitarile oamenilor, tot ce apare in registrul de intrari pentru a fi solutionat. Unele categorii de documente sunt atribuite strict inspectorului general, altele, inspectorilor, care trebuie sa solutioneze solicitarile in maximum 30 de zile. Practic, suntem vinovati daca pe biroul domnului Bratu au ajuns solicitari carora nu li s-a dat curs in termenul legal si, potrivit registrului de intrari, exista astfel de documente care nu se regasesc nicaieri, ceea ce este extrem de grav. Pe de alta parte, nici la doamna Rosescu in birou nu s-a gasit absolut nicio hartiuta, si, in mod normal, acolo trebuia sa se gaseasca tot ce era legat de managementul unitatilor de invatamant, evaluarile directorilor, dosare ale directorilor, decizii interne ale Inspectoratului s.a.m.d. Nu s-a gasit nimic! In plus, lipsesc si doua laptopuri care ar fi trebuit sa se gaseasca in inventar.

Aveti cunostinta daca domnul Bratu le folosea pe amandoua?

Probabil ca scria la amandoua, cu mana stanga la unul si cu dreapta la celalalt…

„Ministerul ia in calcul desfacerea contractului managerial”
Domnul Bratu sustine ca, dat fiind faptul ca se afla in concediu medical si, in mod practic, inca este angajat cu carte de munca al Inspectoratului, nu era obligat sa predea nimic. Dumnealui a dat de inteles ca cele doua laptopuri se pot afla si la domiciliul sau, fara sa fi incalcat vreo lege…
Da, dar la mijloc mai este o situatie usor ciudata si pentru mine, si pentru Ministerul Educatiei, care a fost informat. Domnul Bratu trebuia sa-si depuna din cursul lunii ianuarie certificatul medical. Nu a facut-o nici pana acum. Conform Codului Muncii, certificatul trebuie depus in cinci zile si, tot conform Codului Muncii, angajatorul poate desface contractul de munca in cazul in care acesta nu prezinta dovada absentei medicale.
I se va desface cartea de munca?
Ramane la latitudinea Ministerului Educatiei. Din cate am inteles, Ministerul ia in calcul desfacerea contractului managerial. In clipa aceasta, dumnealui nu este nici bolnav, nici sanatos, pentru ca nu exista nicio dovada in acest sens.

Documentele despre care spuneati ca lipsesc, ar fi trebuit sa se afle la sediu sau le putea tine si la domiciliu?
Sigur ca trebuia sa se afle la sediu astfel de documente! Erau documente ale institutiei, nu personale.

Dumnealui sustine ca nici macar nu a tinut in biroul personal astfel de documente, motivand ca le-a dat spre rezolvare departamentelor din Inspectorat.
Uitati-va aici, pe biroul meu: am 7 bibliorafturi pline de documente. Sunt documente pe care le-am realizat din august, anul trecut, si pana acum. Sunt documente care trecuie sa se afle si la mine. Eu cred ca este imposibil ca in doi ani sa nu ai in birou absolut nimic! Asa ceva este imposibil!

„Este un razboi politic absolut aiurea si neproductiv”
Daca au existat, si logica elementara ma face sa cred ca au existat, cand credeti ca au disparut documentele? O data cu plecarea sa in concediu?
Nu, aceste documente au existat la plecarea sa, la fel cum au existat si in biroul doamnei Rosescu. Pe perioada programului de la Inspectorat, de la 8 la 16.00, nu a venit nimeni sa ridice nimic din acele birouri. S-a venit in cursul noptilor, al week-end-urilor probabil… Nu stim cand a reusit sa le sustraga. Oricum, nimeni nu ar fi avut dreptul sa impiedice dreptul unor persoane care sunt titulare, asta e clar.
Este un fel de caz Elodia, la Inspectoratul Scolar… Au disparut, nu se stie cum si unde… Si nimeni nu l–a vazut pe domnul Bratu cu snopul de documente in brate…
Cam asa ceva… Atunci cand am venit in inspectorat, nu am gasit absolut niciun document care sa ma ajute sa fundamentez activitatea compartimentului si sa-mi usureze intr-un fel munca, sa n-o iau de la zero. Tot ce vedeti aici, ca documente, sunt facute de mine. Bineinteles ca atunci cand voi pleca, nu voi lua aceste documente, caci sunt constienta ca nimeni nu este vesnic intre-o functie si e o chestiune de bun simt ca atunci cand pleci, sa predai documentele institutiei celui ce-ti succede. Sau, chiar daca esti in concediu medical, trebuie sa pui la dispozitie, celui care te inlocuieste, tot ce are nevoie pentru a-si desfasura in mod normal activitatea. Un fapt foarte ciudat este ca au fost sute de diplome de BAC ce trebuia semnate de catre doamna Rosescu, numai ca dansa a refuzat, pe motiv ca a fost in concediu medical. In mod absolut nefiresc, directorii de scoli a trebuit sa se deplaseze la Iasi si la Bacau, in cautarea presedintilor de comisii, pentru ca acestia sa semneze in locul doamnei Rosescu, ce se afla in Pitesti.

Este vorba de un razboi politic la mijloc?
Da, este un razboi politic absolut aiurea si neproductiv.

„A nu putea sa lucrezi cu 45 de inspectori in decurs de doi ani e incredibil”
Domnul Gabriel Bratu sustine ca presedintele PNL Arges, Adrian Miutescu a generat scandalul, trimitand la Inspectorat oameni cu tema facuta. Oameni care au venit montati sa numeasca in functii de directori, clientela PNL. Sa-i multumeasca pe toti cei care au contribuit la campanie. Ca atare, toti liberalii veniti la Inspectorat ar fi incercat sa-ibage pe gat oameni pe tot felul de functii, lucru pe care l-ar fi refuzat.
Eu cred ca a nu putea sa lucrezi cu 45 de inspectori in decurs de doi ani e incredibil si nu s-a mai intamplat niciodata in istoria Inspectoratului. Nu te poti intelege cu doi-trei sau patru oameni, dar cu 45… este de-a dreptul aberant! Ganditi-va ca au fost cinci inspector generali adjuncti care au plecat. Cred ca ar trebui puse niste semne de intrebare de cealalta parte. Dintre cei 45 inspectori care s-au perindat la ISJ, unii erau de la fostul PD, si nu cred ca acestia ar fi mediat intre domnul Miutescu si Bratu, indiferent ce. Parerea mea este ca ar trebui sa ne vedem de treaba, ceea ce si facem. Incercam sa rezolvam lucruri care nu s-au facut. Iti dau un exemplu care poate parea ciudat. Domnul Bratu este profesor de chimie. Este e absolut ciudat ca eu, in calitate de profesor de matematica, sa-mi pun problema ca in laboratoarele tuturor scolilor din Arges exista mari cantitati de substante de risc, pe care aceste unitati nu au posibilitatea sa le distruga. La un moment dat, aceste institutii pot primi amenzi foarte mari ca nu au rezolvat depozitarea acestora in conditii de siguranta. Un profesor de chimie, precum dumnealui, ar fi trebuit sa rezolve demult aceasta problema. N-a facut-o, au facut-o altii care nu sunt profesori de chimie si care vor gasi solutii.
Sursa:BitPress