duminică, 5 octombrie 2008

SIPA MUNTENIA respinge eventuale negocieri pe tema cresterii salariilor


Sindicatul Invatamant Preuniversitar Argesean Muntenia respinge orice eventuala negociere pe tema majorarii salarilor, considerand ca mult prea mult am suportat nivelul de salarizare la limita existentei a personalului din invatamant. Unde-i LEGE, nu-i tocmeala!Consideram ca in primul rand guvernul trebuie sa respecte legea votata in unanimitate in Parlamentul Romaniei si pe care presedintele Romaniei s-a declarat ca o va promulga cat de curand.
De asemeni, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Aurel Cornea, spune ca sindicatele pe care le reprezinta nu vor accepta negocieri in legatura cu legea de majorare a salariilor personalului didactic, asa cum a propus premierul Tariceanu, si cere ca aceasta sa fie aplicata integral.
"Consideram ca legea de majorare a salariilor personalului didactic trebuie respectata si aplicata in integralitatea ei. Nimeni nu are dreptul sa o negocieze, nici partidele politice, nici premierul. Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant nu va accepta niciun fel de negocieri si compromisuri privind aplicarea legii", a declarat Aurel Cornea, presedintele FSLI, referitor la propunerea premierului.

Calin Popescu-Tariceanu a declarat, pe 2 octombrie, ca nu este impotriva majorarii salariilor profesorilor, dar ca trebuie facuta in special pentru salariile mici, si nu "cu putina logica", asa cum a decis Parlamentul, si a propus consultari cu sindicatele si partidele, pentru o analiza serioasa in acest sens.

"Sunt de acord sa fie majorari salariale peste tot, insa aceste majorari salariale trebuie sa tina cont nu numai de vechimea in sistem, asa cum era in perioada comunista, ci si de calitatea cadrului didactic. Trebuie sa fie rasplatita performanta si calitatea invatamantului, daca vrem sa facem o reforma reala in invatamant si sa facem un invatamant competitiv", a aratat primul-ministru.
El a spus ca salariile mici sunt un motiv pentru slaba atractie pe care cariera in invatamant o are printre tinerii absolventi si a aratat ca Guvernul, sindicatele si partidele trebuie sa se consulte pentru a gasi o solutie pentru remedierea acestei situatii. "Daca vom mari mai mult salariile la cei care au deja salarii mari si salariile mici vor ramane in continuare neatractive, acest obiectiv iarasi nu il indeplinim si majorarea care a fost decisa de Parlament dovedeste ca are prea putina logica in spate si prea mult populism. Cred ca o solutie este de a ne aseza la masa, de a analiza serios, responsabil, atat Guvernul, cat si sindicatele si, de ce nu, poate si partidele sa lase deoparte acest desantat populism si sa ne gandim nu numai la ziua de astazi, dar si la Romania de anul viitor si de maine", a sustinut Tariceanu.